X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Probiotyki i suplementy przy trądziku różowatym – warto?
Odpowiedz

Probiotyki i suplementy przy trądziku różowatym – warto?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sawak Koleżanka

Wysłany: 5 września, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    mam pytanie do osób z trądzikiem różowatym – czy ktoś z Was widzi poprawę po probiotykach, prebiotykach, maślanie sodu itp.? Dużo się teraz mówi o wpływie jelit na cerę i chciałabym wiedzieć, czy warto próbować. Jakieś konkretne preparaty, które Wam pomogły?

• frozole Debiutantka

Wysłany: 5 września, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosuję Sanprobi i maślan sodu, ale bardziej ze względu na przewód pokarmowy niż cerę. Ciężko mi powiedzieć, czy probiotyk coś zmienił w stanie skóry. Moja dermatolożka mówiła zresztą, że maślan sodu może wręcz pogarszać stan skóry przy trądziku różowatym, więc na to warto uważać. Cetaphil w moim przypadku przyniósł więcej szkody niż pożytku – poprawa przyszła dopiero po jego odstawieniu. Używałam długo kwasu azelainowego, teraz mam serum 10% 2–3 razy w tygodniu, ale efektów szałowych nie ma. Najbardziej widoczną poprawę dała mi zmiana pielęgnacji – szczególnie dobrze działał płyn oczyszczający Acnerose, który dodatkowo łagodził rumień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 13:08

• Annite Przyjaciółka

Wysłany: 5 września, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na początku też wszystko pogarszało – zarówno pielęgnacja, jak i suplementy, więc doskonale rozumiem frustrację. Jeżeli w składzie probiotyku jest maltodekstryna, to może mieć wpływ – to substancja o wysokim indeksie glikemicznym i u osób z wrażliwą cerą może nasilać problemy. Sama też testowałam różne rzeczy i powiem szczerze – dopiero połączenie diety, ostrożnej suplementacji i naprawdę łagodnej pielęgnacji (u mnie najlepiej sprawdza się Acnerose) dało sensowny efekt. Niestety przy trądziku różowatym wszystko działa metodą prób i błędów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ