X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Probiotyki i suplementy przy trądziku różowatym – warto?
Odpowiedz

Probiotyki i suplementy przy trądziku różowatym – warto?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sawak Koleżanka

Wysłany: 5 września 2025, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    mam pytanie do osób z trądzikiem różowatym – czy ktoś z Was widzi poprawę po probiotykach, prebiotykach, maślanie sodu itp.? Dużo się teraz mówi o wpływie jelit na cerę i chciałabym wiedzieć, czy warto próbować. Jakieś konkretne preparaty, które Wam pomogły?

• frozole Debiutantka

Wysłany: 5 września 2025, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosuję Sanprobi i maślan sodu, ale bardziej ze względu na przewód pokarmowy niż cerę. Ciężko mi powiedzieć, czy probiotyk coś zmienił w stanie skóry. Moja dermatolożka mówiła zresztą, że maślan sodu może wręcz pogarszać stan skóry przy trądziku różowatym, więc na to warto uważać. Cetaphil w moim przypadku przyniósł więcej szkody niż pożytku – poprawa przyszła dopiero po jego odstawieniu. Używałam długo kwasu azelainowego, teraz mam serum 10% 2–3 razy w tygodniu, ale efektów szałowych nie ma. Najbardziej widoczną poprawę dała mi zmiana pielęgnacji – szczególnie dobrze działał płyn oczyszczający Acnerose, który dodatkowo łagodził rumień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2025, 13:08

• Annite Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2025, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na początku też wszystko pogarszało – zarówno pielęgnacja, jak i suplementy, więc doskonale rozumiem frustrację. Jeżeli w składzie probiotyku jest maltodekstryna, to może mieć wpływ – to substancja o wysokim indeksie glikemicznym i u osób z wrażliwą cerą może nasilać problemy. Sama też testowałam różne rzeczy i powiem szczerze – dopiero połączenie diety, ostrożnej suplementacji i naprawdę łagodnej pielęgnacji (u mnie najlepiej sprawdza się Acnerose) dało sensowny efekt. Niestety przy trądziku różowatym wszystko działa metodą prób i błędów.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ