Progesteron badanie w początkowej fazie cyklu
-
Dziewczyny pomocy ... czytam w necie i szukam ale nigdzie nie znajduje odpowiedzi. Może któraś z Was pomoże? Dziś 4 dzień cyklu wykonałam badanie poziomu progesteronu wynik 6,22 norma dla tej fazy cyklu to 0.1 do 0.3 .... skąd taki wynik? Tsh w normie , co się mogło namieszać? 😒
-
Asiczek wrote:Dziewczyny pomocy ... czytam w necie i szukam ale nigdzie nie znajduje odpowiedzi. Może któraś z Was pomoże? Dziś 4 dzień cyklu wykonałam badanie poziomu progesteronu wynik 6,22 norma dla tej fazy cyklu to 0.1 do 0.3 .... skąd taki wynik? Tsh w normie , co się mogło namieszać? 😒
Prawdopodobnie przetrwale cialko zólte.Asiczek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsiczek wrote:Dziewczyny pomocy ... czytam w necie i szukam ale nigdzie nie znajduje odpowiedzi. Może któraś z Was pomoże? Dziś 4 dzień cyklu wykonałam badanie poziomu progesteronu wynik 6,22 norma dla tej fazy cyklu to 0.1 do 0.3 .... skąd taki wynik? Tsh w normie , co się mogło namieszać? 😒
Asiczek lubi tę wiadomość
-
Asiczek wrote:W pierwszym dniu cyklu progesteron wyniósł 0.81 czyli poniżej normy ... już nie wiem co o tym myśleć 😒😭
Dobrze rozumiem: w 1 dc bylo 0,8, a w 4 dc bylo 6.22. Jesli tak to blad laboratorium. Progesteron powyzej 3 swiadczy, ze jest tuz po owulacji,.a nie moglo jej byc na poczatku cyklu w czasie miesiaczki. -
Asiczek wrote:Nie no właśnie jednostki się zgadzają... aleee coś nie dało mi spokoju i zrobiłam sikacza ... pozytywny !!! Super ale w takim razie skąd to krwawienie które wzięłam za okres ? Matkooo jutro biegnę na betę i w poniedziałek powtórzę
Super😊jak masz w domu prigesteton to wez, bo ten jest za maly na ciaze. A jaki estriadiol? Powinien byc poeyzej 200, zeby bylo bezpiecznie.Asiczek lubi tę wiadomość
-
Asiekk wrote:Progesteron głównie bada się ok tygodnia po owulacji. Wynik w normie wskazuje, że była owulacja 🙂
Niekoniecznie, ostatnio ginekolog powiedziała, że są dwie szkoły.
Pierwsza zaleca badanie progesteronu tylko w 7dpo.
Druga zaleca badanie w 3dc i dodatkowo w 7dpo.
Dała mi skierowanie na proga z informacją, żebym zrobiła również właśnie tego 3dc. Do tej pory badałam tylko 7dpo. -
Magda25 wrote:Super😊jak masz w domu prigesteton to wez, bo ten jest za maly na ciaze. A jaki estriadiol? Powinien byc poeyzej 200, zeby bylo bezpiecznie.
Estradiol właśnie niski ... 80 martwi mnie to , mam duphaston wzięłam już bo zdarzyło mi się 3 razy poronić więc zapas zawsze jest . Zobaczymy czy coś z tego będzie narazie po prostu się boję 😒 -
Niaha wrote:Niekoniecznie, ostatnio ginekolog powiedziała, że są dwie szkoły.
Pierwsza zaleca badanie progesteronu tylko w 7dpo.
Druga zaleca badanie w 3dc i dodatkowo w 7dpo.
Dała mi skierowanie na proga z informacją, żebym zrobiła również właśnie tego 3dc. Do tej pory badałam tylko 7dpo.
Właśnie mój lekarz zawsze zaleca badanie w 3-5 dniu cyklu i 7 dpo a tu się okazuje że to żaden 3 dzień cyklu u mnie 🤣 -
Cześć Wszystkim jestem tu nowa i jest to mój pierwszy wpis, mimo ze sledze rozne watki od miesiecy.
Chcialabym zapytać, czy ktoras Was moze byla w podobnej sytuacji.
W 10dc mialam zastrzyk ovitrelle (pierwszy raz), nastepnie w 19dc, zgodnie z zaleceniami lekarza zrobilam progesteron i wyszedl mi 18,1. Lekarz powiedzial ze bardzo ladny.
Od kilku dni czuje sie mega spiaca i zmeczona, wyczywalam przez kilka dni bol w lewym janiku (w lewym byla owulka potwierdzona na usg), taki dziwny czasami uklucie a czasami ciagniecie, od wczoraj bola mnie piersi...wiem ze na test jest jeszcze za wczesnie, dlatego nie wytrzymalam i poszlam zrobic progesteron, ktory dzisiaj wyszedl mi 9,1 (22dc). Okres planowo powinnam dostac w najblizszy piatek...czy myslicie ze taki spadek progesteronu przekresla szanse?
Zaluje ze go dzisiaj zbadalam, ale juz tego nie cofne -
JaMiNi wrote:Widze ze w podobnym czasie brałyśmy ovitrelle ja w 22 dc miałam progesteron 22, dzisiaj usg było ciałko zolte, płyn w zatoce douglasa i endometroum 10 mm ale od 2 dni plamienia różowe i jak kawa z mlekiem 😥
Ooo, a w ktorym dniu cyklu bralas zastrzyk?
Plamienie moze oznacza implantacje? -
Czesc, podpowiedzcie proszę czy ten wynik jest ok a jeśli nie na co może wskazywać?
Robiłam badania krwi, więc przy okazji zbadałam też progesteron. Wynik 4,96 ng/ml . Był to mój 11 dzień cyklu czyli powinna być to jeszcze faza folikularna .
Natomiast zakresy wyglądają tak:
Faza folikularna 0,050 - 0,193
Faza owulacyjna 0,055 - 4,14
Faza lutealna 4,11- 14,50.
Raczej nie miałam szybciej owulacji. Z testów paskowych i objawów była ona ok 15dc. A nawet jeśli zdarzyłoby się tak, że szybciej wystąpiła owulacja to wynik i tak jest zbyt duży.
I przy okazji jeszcze kwas foliowy...
Zakres 3.89 - 26.80. Ja mam 7.11.
Pije fertistim, czy w takim razie do tego mogę także łykac jeszcze inny kwas? -