Prolaktyna po teście z metoklopramidem
-
Dziewczyny jesli sie orientujecie powiedzcie kiedy robi sie to badanie?
Z tego co czytam to ok 4-5dc albo po 20dc a ja dostalam skierowanie by zrobic w 13dc i boje sie zeby sobie nie zablokowac owulacji ta prolaktyna. Czy to bad w ogole ma jakis wpływ na owulacje? W 8dc mam prawidłowy poziom prolaktyny a teraz lekarz chce zrobic mi ten test z metoklopramidem w 13dc
-
Jeżeli lekarz tak Ci zlecił to ma powody więc zrób to badanie i nie przejmuj się czym innym Badanie ma na celu znaleźć problem i go wyeliminować więc nie przejmuj się jednym cyklem i jedną owulacją bo przed Toba będzie jeszcze ich wiele
Myślę że nie powinno zaburzyć owulacji ale nie znam sie na tym więc nie wiem na 100 % ale może ktoś mądrzejszy się wypowie w temacie -
Ja trzykrotnie robiłam to badanie ale nigdy lekarz nie oznaczył mi dnia cyklu w którym mam je robić więc chodziłam zaraz po @ żeby nie zablokować owulacji ale tak naprawdę to nie wiem czy tak by się stało. Wiem jedynie na 100% że tego badania nie można robić w ciąży.
-
Na skierowaniu na badania hormonów, PRL mam w grupie badań "niezależnych od dnia cyklu". Ja miałam jakieś pół roku temu badaną prolaktynę z MTC i w tedy lekarz kazał mi je zrobić w połowie cyklu. Myślę więc, że takie badanie nie wpływa na owulację. Badanie prolaktyny to w końcu tylko pobranie krwi, a tabletka MTC to nic innego jak lek na problemy z przewodem pokarmowymstyczeń 2015 - laparoskopia
maj 2015 - 1 IUI - -
No właśnie, dziewczyny jak to w końcu jest z tym badaniem prolaktyny po MTC? Ja zrobiłam na własną rękę, bo dziewczyna, która leżała w szpitalu dostała bromergon na to. Miałam wyjściową 13, a po obciążeniu - uwaga 240!!! czyli około 18 razy przekroczoną - podobno w laboratorium aparat nie mógł ustalić wyniku na początku, bo była tak wysoka i miałam musiała być rozrzedzana krew. Wiem, bo robiła to moja dobra znajoma. Dwóch lekarzy mówiło, żeby się tym w ogóle nie przejmować, że to nie ma żadnego wpływu przy zachodzeniu w ciążę.Hope
-
Ja miałam robione 2x badania prolaktyny, 1sze badanie dało wynik podwyższony, później endokrynolog skierował mnie właśnie na badanie z metoklopramidem, z 23 urosło mi do 400 z hakiem. Później faktycznie brałam bromergon, ale bardzo mocno odczuwałam skutki uboczne, więc po pół roku chyba stwierdziliśmy, że odstawiamy i cykle w miarę miałam regularne po odstawieniu, zauważyłam, że wydłużają mi się teraz jak mam dużo stresu w pracy, albo jak zmieniałam pracę, a hiperprolaktynemia czynnościowa może faktycznie być spowodowana nadmiernym stresem. Teraz mimo problemów z pracą staram się być ostoją spokoju, czerpać radość z życia i mój cykl ostatni to 29dni, a poprzednie przy nieustannym stresie 35-42
Jeśli będziemy mieli problemy z zajściem, to pójdę do mojego endokrynologa, ale ustaliliśmy, że wtedy zastosujemy droższy-nierefundowany lek, który nie ma takich skutków ubocznych póki co biorę tylko kwas foliowy -