proszę o interpretację wyników FSH LH
-
WIADOMOŚĆ
-
mam bardzo podobne wyniki z lh i fsh w 3dc. u mnie jeszcze podwyższona prolaktyna i androstendion. na USG obraz policystycznych jajników, problem z zajsciem w ciążę, lekki hirsutyzm- więc diagnoza pcos.
Mychaa22 lubi tę wiadomość
Synus 2011
Coreczka 2016
-
Możliwe, u mnie wynosi 3,9.
Podobno stosunek większy niż 1,5 może (ale nie musi) świadczyć o PCOS.
Żeby wiedzieć więcej powinnaś iść na USG.
Nie panikuj:*Mychaa22 lubi tę wiadomość
-
Stosowałaś antykoncepcję hormonalną?
-
W pierwszych dniach cyklu.
-
nick nieaktualnyMychaa22 nie koniecznie świadczy o pcos, zrób Androstedion bo są 2 wersje albo podwyższony testosteron albo Androstedion,
A jeśli gin do tej pory nie zauważył koralików na jajnikach to może nie być problemu.
zrób sobie taki test nie jest on wyznacznikiem ostatecznym ale warto spojrzeć: http://www.inofem.pl/pl/test-pcos,10076 -
Androstendion jest odpowiedzialny między innymi za testosteron, więc nie powinien być u Ciebie podwyższony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 21:49
-
nick nieaktualnyMycha nalepiej jak jest stosunek poniżej 1, ale jeśli nie masz innych symptomów to nie widzę powodów do zmartwień i nie powinno to mieć dużego wpływu, ważne że FSH ma bardzo dobrą wartość, która oznacza odpowiednią rezerwę jajnikową
Mychaa22 lubi tę wiadomość
-
Jeszcze jedno pytanie , czy któryś ze wspomagaczy dla mnie by się przydał? Jak obniżyc LH?
TSH robiłam 01.2013 i 03.2014- 1,98 uIu/ml i 1,52 uIU/ml
PROLAKTYNA 01.2013 i 03.2014 - 18.65 ng/ml [5,00-35,00] i 20,04 ng/ml [3,4-24,1]
PROGESTERON 03.2014 -21,50 ng/ml [1,70-27,00]
--Mam nieregularne cykle 27-35.
--Występują plamienia przed @
--wrażliwe piersi kilka dni przed spodziewaną @.
Czy inofolic albo zioła pomogą? -
To dopiero kilka dni cyklu może warto wybrać się na monitoring zobaczyć czy wszystko jest ok. Wysokie LH może świadczyć o przerosnietym/ nie pękniętym pęcherzyku z poprzedniego cyklu, wiec warto po @ zrobić jakieś badania USG. Nie jestem lekarzem mogę się mylić.