Forum Starając się - ogólne Proszę o pomoc w interpretacji wyników hormonów
Odpowiedz

Proszę o pomoc w interpretacji wyników hormonów

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, odebralam wyniki hormonów które robilam w 4 dc i przestawiają sie następująco:

    Estriadol 59.60 norma (12.40-233)
    Progesteron 0,29 (0,057- 0,893)
    Prolaktyna- 17,26 ( 4,79- 23,30)
    Androstendion- 1,90 ( 0,30- 3,30)
    P/c. przeciw kardiolipinie IgG- 6.90
    P/c. przeciw kardiolipinie IgM- 11,48
    TSH- 0,22 ( 0,350- 4,940)
    Testosteron- 59,62 ( 8,40- 48,10)

    Według podanych norm wiekszosc badan miesci sie w normaie, ale sama nie wiem czy dla starajacyc sie o dziecko te normy tez są ok... zastanawiam się nad TSH, któro jest delikatnie ponizej normy... generalnie mam niedoczynnsc tarczycy i jesten na Euthyroksie, mialam TSH za wysokie po Euthyroksie 50 az tak mi spadlo... czy juz jest za niskie? czy przy staraniach o dziecko jest dobre?
    Jeszcz ebardziej niepokoi mnie testosteron... jest ponad normę, dlaczego? jak go obniżyc? czy taka wartosc moze juz utrudniac zajście w ciaze? 3 ostatnie cykle mialam monitoring i wychodzi ze owulacje mam...progesteron w drugiej fazie cyklu ładny, wysoki... Czy jest tu ktoś kto się zna na tych hormonach?

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Tsh przy staraniach o dziecko powinno być powyżej 2,5 tak mi mówiła endokrynolog,więc trochę trzeba podnieś. Na innych to się niestety nie znam .

  • Nova87 Autorytet
    Postów: 877 1404

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Witaj Tsh przy staraniach o dziecko powinno być powyżej 2,5 tak mi mówiła endokrynolog,więc trochę trzeba podnieś. Na innych to się niestety nie znam .
    Tsh ma byc najwiecej 1,5

    hrqoskjoayf3n559.png

    05.03.18 - beta HCG - 423,49
    07.03.18 - beta HCG - 971,13
    13.03.18 - beta HCG - 8403,34
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell akurat TSH musi byc koniecznie ponizej 2,5... tylko zastanawiam sie jak nisko może byc i co z tym testosteronem

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • tym_janek Autorytet
    Postów: 2584 2702

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz isc do endokrynologa, ale mysle, ze masz za wysoka dawke eutyroksu. Musi byc ponizej 2,5 ale idealnie jak jest ok. 1.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 23:13

    👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam również proszę o interpretację. Staram się o dzidzie jak na razie bez skutecznie. Stwierdzony zespół policystycznych jajników. Takie przyszły mi wyniki badań może ktoś z was będzie wiedzieć o co chodzi:
    luteotropina 6.90mlU/ml
    prolaktyna 9.50ng/ml
    testosteron 28.68ng/dl 14-76
    Tyretropina(TSH) 1.118 0.55-4.78
    FT3 3.10 2.30-4.20
    FT4 1.15 0.89-1.76

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • plemniczka Autorytet
    Postów: 3730 7596

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karota masz dobre wyniki, prolaktyny i testosteronu az zazdroszcze ☺. Nie wiem jak luteotropina, nie masz norm podanych

    2nn3skjo0mk8tm7j.png

    0ep1dkp.png
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 8 grudnia 2017, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro mam dobre wyniki, to czemu nie mogę zajść w ciążę? :(

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • JustynaK90 Koleżanka
    Postów: 67 9

    Wysłany: 17 grudnia 2017, 23:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) odkopałam moje wyniki z czerwca kiedy miałam długie cykle i wszystko rozregulowane.
    TSH 2,53
    FSH 10,15
    LH 7,08
    Estradiol 43,23
    Prolaktyna 12,46

    Wtedy dostałam Diane na 2msc na uregulowanie cyklu, euthyrox25 na obniżenie tsh poniżej 2 i sama po odstawieniu Diany brałam 2 tab/dziennie castagnus. Teraz w grudniu badania wyszły chyba lepsze...
    TSH 1,44
    FSH 7,36
    LH 7,65
    Estradiol 45,21
    Prolaktyna 15,11

    Jak sądzicie? generalnie widzę po wykresie (temperatury) że teraz jest spokojniejszy, wcześniej były góry i doliny :)

    <3
  • zabcia 41 Przyjaciółka
    Postów: 62 31

    Wysłany: 18 grudnia 2017, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewcxyny to moje wyniki z 3 dc
    FSH 11.64 NORMY 3.03-8.08
    LH 8.42 norma 1.80- 11.78
    Estradiol 289.36 norma 21.0- 251.0




    Obawiam sie ze nie jest dobrze , poradźcie jak zbic estadiol i fsh

    Żabcia41
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego