Przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników- Wasze doświadczenie
-
Witam, to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość i jeżeli gdzieś jest podobny temat proszę o podlinkowanie .
Mam 29 lat. W zeszłym tygodniu byłam u gin na wizycie kontrolnej. Był to 10dzień cyklu. Lekarz stwierdził że moja macica i endometrium jest bardzo małe, endometrium tyle co nic. Oglądając jajniki również stwierdził, że na ten dzień cyklu moje jajniki są bardzo malutkie (wyglądają jak ''zaschnięte''-tak to ujął) i są tylko 4 pęcherzyki. Zlecił mi wykonanie badań , ale wiadomo, trzeba czekać do kolejnego cyklu. Po wykonaniu badań stwierdził, że biorąc pod uwagę tylko to co widzi, jest to przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników. Ale wiadomo, ważne są badania hormonalne.
Co do moich objawów: jakieś 2-3 lata temu miałam straszne problemy z uderzeniami gorąca i strasznie wypadały mi włosy do tego stopnia że na czubku byłam kompletnie łysa. (byłam z tym czasie u endo, myślałam że to może tarczyca, ale wszystko było ok), moje cykle są 28-36dni. Kiedyś bardzo obfite i długie, teraz zdecydowanie mniejsze i krótsze (potrafią trwać tylko 2 dni). Ale zdarzały się takie które trwały 8 dni , takie lekkie krwawienie.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: nie mam uderzeń gorąca, tylko zimnajest mi ciągle zimno, jestem ciągle zmęczona, ciągle poddenerwowana i od kilku miesięcy codziennie mam ból brzucha taki jak odczuwam zwykle przed okresem. Czasami jest to ból całodniowy, nieraz trwa kilka godzin. Moje libido wynosi -100000000, a suchość pochwy czasami nieumożliwia odbycie stosunku.
Wiem, że bez badań można tylko gdybać , ale czy możecie mi powiedzieć czy trzeba to leczyć , brać jakieś hormony ??
Ja nie planuję dzieci, a czytałam wiele postów tutaj pod tym względem, jak zajść w ciążę z tym schorzeniem.
Ale czy w moim przypadku również czeka mnie terapia hormonalna??
I jak mam się ustosunkować do wstępnej diagnozy skoro odczuwam bóle brzucha i mam w miarę regularny okres? Czy ktoś doświadczał tutaj tego samego? Czy ten okres za jakiś czas naturalnie zaniknie?? Bardzo mnie ciekawią odpowiedzi na te pytania , a wizyta u gin dopiero w połowie marca, do tego czasu nie wytrzymam .
Dziekuje za zrozumienie i podzielenie się swoją wiedzą/historią. -
Hej
Przede wszystkim musisz zbadać hormony tj lh, fsh i AMH. Miałam amh 0.56 w wieku 25 lat. Ta liczba pęcherzyków się zmienia co cykl.
Ja na przykład o problemie się dowiedziałam, gdy zaczęłam starać się o dziecko. Nie zauważyłam u siebie żadnych zmian, nigdy żaden ginekolog nie zwrócił uwagi na to, że pęcherzyków antralnych jest mało. Cykle 28 dniowe jak w zegarku. No może zapaliła mi się lampka jak pojawiły się plamienia przed okresem, 2-3 dni przed i dopiero potem krwawienie ale na to zaczęłam zwracać uwagę przy staraniach jak skupiałam się na obserwacji cyklu i zmian, może tak było już długo 🤷♀️
Przedwczesne wygasanie funkcji jajników może prowadzić do wczesnej menopauzy.
Szczerze nie wiem co potem bo ja się skupiłam na zajściu w ciążę i nie myślałam co będzie później.
Możesz porozmawiać ze swoją mamą, babcią w jakim wieku miały menopauze bo okazało się,że moja mama miała dosyć szybko i odzieczyłam to po niej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 18:36
👱♀️ 27 🧔♂️ 34 🐈
01.2023 starania 🍀
04.2023 niskie amh/ teratozoospermia 🪱
Immunologia🚨
4 procedury IVF🔬/ prp jajników 💉
09.23- brak zarodka| 10.23| 01.24| 02.24
6❄️
1). 10.23 ET 1.2.2 10dpt <0.2 ❤️🩹
2). 04.24 FET 4.1.1 9dpt <0.2 ❤️🩹
3). 07.24 FET 4.1.1 cb 💔 (ivig)
4). 08.24 FET 4.1.1 cb 💔 (ivig)
💊immunosupresja
5). 29.11.24 FET 4.1.1 ✨️🍀
5dpt ⏸️🥹
6dpt 53.4; 8dpt 158; 10dpt 385; 12dpt 716; 14dpt 1205; 17dpt 3456 + pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥚
24dpt CRL 3.3mm z bijącym ❤️
6+4 IP krwiak, 7mm 💞
12+2 5.60cm zdrowej dziewczynki 🎀
15+2 114g akrobatki 🌸
Zostań ze mną 🙏
-
migotka_ wrote:No może zapaliła mi się lampka jak pojawiły się plamienia przed okresem, 2-3 dni przed i dopiero potem krwawienie ale na to zaczęłam zwracać uwagę przy staraniach jak skupiałam się na obserwacji cyklu i zmian, może tak było już długo 🤷♀️
ooo, tego jestem ciekawa, bo mam podobnie, pierwszy dzień @ to takie delikatne krwawienie(brązowe) które tak na prawdę widać tylko na papierze toaletowym (na podpasce zero śladu) , drugi , trzeci (o ile następuję) dzień to typowe krwawienie. Może to coś podobnego.
I dziękuje za odpowiedź.
Co do rozmowy z mamą , niestety, ale mama nie przechodziła menopauzy, rodząc mnie w wieku 40 lat (zagrożona ciąża poród w 6 mc ciąży) została usunięta jej macica i jajniki. Ale moje dwie siostry po 40 rż nie mają żadnych problemów, zostały mamami po dwa razy bez najmniejszych problemów.
Czekam na @ żeby móc wykonać badania krwi. Tylko cały czas zastanawia mnie też ciągły ból brzucha ''przedmiesiączkowy''.... -
Sementoria wrote:ooo, tego jestem ciekawa, bo mam podobnie, pierwszy dzień @ to takie delikatne krwawienie(brązowe) które tak na prawdę widać tylko na papierze toaletowym (na podpasce zero śladu) , drugi , trzeci (o ile następuję) dzień to typowe krwawienie. Może to coś podobnego.
I dziękuje za odpowiedź.
Co do rozmowy z mamą , niestety, ale mama nie przechodziła menopauzy, rodząc mnie w wieku 40 lat (zagrożona ciąża poród w 6 mc ciąży) została usunięta jej macica i jajniki. Ale moje dwie siostry po 40 rż nie mają żadnych problemów, zostały mamami po dwa razy bez najmniejszych problemów.
Czekam na @ żeby móc wykonać badania krwi. Tylko cały czas zastanawia mnie też ciągły ból brzucha ''przedmiesiączkowy''.... -
Sementoria wrote:ooo, tego jestem ciekawa, bo mam podobnie, pierwszy dzień @ to takie delikatne krwawienie(brązowe) które tak na prawdę widać tylko na papierze toaletowym (na podpasce zero śladu) , drugi , trzeci (o ile następuję) dzień to typowe krwawienie. Może to coś podobnego.
I dziękuje za odpowiedź.
Czekam na @ żeby móc wykonać badania krwi. Tylko cały czas zastanawia mnie też ciągły ból brzucha ''przedmiesiączkowy''....
Też mam wygasanie czynności jajników i dowiedziałam się przypadkiem, nie mając (w mojej ocenie) żadnych objawów. Natomiast jak mialam okres to rzeczywiście on był taki sam jak piszesz. Pierwszy dzień to lekkie plamienie, dokładnie tak jak u Ciebie, a później okres dzień lub dwa..I prawdą jest, że ten okres się skracał. Mówię w czasie przeszlym, bo obecnie jestem w ciąży, a jak będzie po niej- ciężko powiedzieć.31 lat
Przedwczesne wygasanie czynności jajników
AMH 0,8
FSH średnio 26-28
Klinika Bocian
ET 07.2024 ciąża biochemiczna
FET 09.2024 ciąża biochemiczna
FET 25.11.2024 4.1.1
5 dpt pozytywny test
7 dpt beta 110
9 dpt beta 280
11 dpt beta 850
14 dpt beta 3950
20 dpt zarodek 6mm i serduszko
10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
13w2d (04.02) prenatalne -
Patabr wrote:Też mam wygasanie czynności jajników i dowiedziałam się przypadkiem, nie mając (w mojej ocenie) żadnych objawów. Natomiast jak mialam okres to rzeczywiście on był taki sam jak piszesz. Pierwszy dzień to lekkie plamienie, dokładnie tak jak u Ciebie, a później okres dzień lub dwa..I prawdą jest, że ten okres się skracał. Mówię w czasie przeszlym, bo obecnie jestem w ciąży, a jak będzie po niej- ciężko powiedzieć.
-
Patabr wrote:Też mam wygasanie czynności jajników i dowiedziałam się przypadkiem, nie mając (w mojej ocenie) żadnych objawów. Natomiast jak mialam okres to rzeczywiście on był taki sam jak piszesz. Pierwszy dzień to lekkie plamienie, dokładnie tak jak u Ciebie, a później okres dzień lub dwa..I prawdą jest, że ten okres się skracał. Mówię w czasie przeszlym, bo obecnie jestem w ciąży, a jak będzie po niej- ciężko powiedzieć.
-