Przerost endometrium!?
-
Dziewczyny. Napiszę bez ogródek, bo kto jakkolwiek, ale Wy będziecie wiedziały o co chodzi.
Od jakiegoś czasu mam bardzo obfite miesiączki. Towarzyszy im wyplyw nie skrzepow krwi, ale wydaje mi się, że kawałków błony, endometrium. To są takie wielkie kawałki mięsa, jak wątróbka. Dziś przez całą noc biegalam do toalety i cały dzień. Ginekolog mi przypisal cyclonamine na obfite miesiączki ale mam wrażenie, że tu jest jakiś problem.
1. Czy powinnam zrobić badania hormonów!?
2. Jeśli tak to jakie i na przestrzeni cyklu w jaki dzień!?
3. Czy któraś z Was tak miała?
Po malpie chce iść do gina na kolejną konsultacje, ale do tego czasu szału dostanę...
Dziękuję z góry zaodpowiedzi.Problem męski: Oligoasthenozoospermia wrzesien2018.
Oligoasthenoteratospermia grudzień2018 -
nick nieaktualnyHej
Zdarzył mi sie przerost endo, ale to bylo w zeszłym roku. Nic na to nie dostałam, to było moze ze 2x. Co do hormonów, to na pewno estradiol warto zbadać ok.3-4dc i w tym samym czasie mozesz rowniez testosteron, andostendion, shbg i dheas (te dwa ostatnie daja obraz jajnikow, czy komorki jajowe są wartosciowe). W tych dniach mozesz tez zbadac prolaktyne, aczkolwiek wielu lekarzy juz radzi, by badac ja w nie krwawe dni.
Mialas kiedys takie badania? No i pytanie: czemu lekarz nie zlecił Ci zadnych badan tylko pytasz na forum? Nie pytałaś go?
Kolejna sprawa, ze biopsja endometrium potrafi tez sporo o nim powiedziec (o ile nie najwiecej), mozna je zbadac wtedy pod kazdym kątem: histopatologicznym i mikrobiologicznym. Zleca to lekarz na nfz, albo mozna zrobic prywatnie.
Wiem, ze pomagaja czesto rozne zioła do picia na takie problemy. Sa rozne mieszanki, ja jednak nie probowałam, pije od jakiegos czasu za to pokrzywe, rumianek, miete i czasem kurkumę i zauwazyłam, ze @ są duzo lzejsze bolowo i nie bardzo obfite, mało tez widzę frg.endo oraz skrzepówJagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość
-
Selina wrote:Hej
Zdarzył mi sie przerost endo, ale to bylo w zeszłym roku. Nic na to nie dostałam, to było moze ze 2x. Co do hormonów, to na pewno estradiol warto zbadać ok.3-4dc i w tym samym czasie mozesz rowniez testosteron, andostendion, shbg i dheas (te dwa ostatnie daja obraz jajnikow, czy komorki jajowe są wartosciowe). W tych dniach mozesz tez zbadac prolaktyne, aczkolwiek wielu lekarzy juz radzi, by badac ja w nie krwawe dni.
Mialas kiedys takie badania? No i pytanie: czemu lekarz nie zlecił Ci zadnych badan tylko pytasz na forum? Nie pytałaś go?
Kolejna sprawa, ze biopsja endometrium potrafi tez sporo o nim powiedziec (o ile nie najwiecej), mozna je zbadac wtedy pod kazdym kątem: histopatologicznym i mikrobiologicznym. Zleca to lekarz na nfz, albo mozna zrobic prywatnie.
Wiem, ze pomagaja czesto rozne zioła do picia na takie problemy. Sa rozne mieszanki, ja jednak nie probowałam, pije od jakiegos czasu za to pokrzywe, rumianek, miete i czasem kurkumę i zauwazyłam, ze @ są duzo lzejsze bolowo i nie bardzo obfite, mało tez widzę frg.endo oraz skrzepów
Moj gin twierdzi ze to zaden problem i nie proponował zadne
Ych badan. Ja to z tych co maja wiele pytam a jak jestem w gabinecie to pustka w glowie a strach w oczach...
Dziękuję Ci za bardzo wyczerpujaca odpowiedź:*Selina lubi tę wiadomość
Problem męski: Oligoasthenozoospermia wrzesien2018.
Oligoasthenoteratospermia grudzień2018 -
nick nieaktualnyJagnaaJankowskaa wrote:Moj gin twierdzi ze to zaden problem i nie proponował zadne
Ych badan. Ja to z tych co maja wiele pytam a jak jestem w gabinecie to pustka w glowie a strach w oczach...
Dziękuję Ci za bardzo wyczerpujaca odpowiedź:*
Zrobisz oczywiscie jak uwazasz czy sie bedziesz badać czy też nie
Pozdrawiam!JagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość
-
Cześć, jestem świeżo po zabiegu histeroskopii z abrazja, z powodu przerostu endometrium. Od zawsze miałam bardzo obfite i długie miesiączki. Na USG w endo w 5 DC 7mm, po owulacji zdarzało sie 21 mm, niby trójliniowe, ale u każdego lekarza u jakiego byłam budziło wątpliwości. Na histeroskopii uwidocznione na przedniej scianie obszary o dużym unaczynieniu, przerośnięte. Jamą macicy została wyłyżeczkowana. Będziemy sie starać już w tym cyklu. Szukam dziewczyn o podobnej historii, ciekawa jakie były efekty zbiegu…33 lata, 4 lata starań po stracie
2019 -19tc ciąża obumarła 💔
2020 CB 💔
04.23 CB 💔
14.01 niespodziewane II 🥹
SANCO - niskie ryzyka, dziewczynka 💖
Termin na 24 września 2024 -
Adek2 wrote:Cześć, jestem świeżo po zabiegu histeroskopii z abrazja, z powodu przerostu endometrium. Od zawsze miałam bardzo obfite i długie miesiączki. Na USG w endo w 5 DC 7mm, po owulacji zdarzało sie 21 mm, niby trójliniowe, ale u każdego lekarza u jakiego byłam budziło wątpliwości. Na histeroskopii uwidocznione na przedniej scianie obszary o dużym unaczynieniu, przerośnięte. Jamą macicy została wyłyżeczkowana. Będziemy sie starać już w tym cyklu. Szukam dziewczyn o podobnej historii, ciekawa jakie były efekty zbiegu…
Nie byłaś czasem badana pod kątem endometriozy?II procedura 🦕
13.07.2024r - Start 💉
19.07.2024r - 8 🥚
29.07.2024r - Punkcja 👩⚕️⏳️
04.08.2024r - ❄️❄️❄️
03.09.2024r - Transfer 4AB ❄️
5 dpt - ⏸️
6 dpt - 53 mIU/ml
8 dpt - 119 mIU/ml / 33 ng/ml
10 dpt - 284 mIU/ml / 13 ng/ml
13 dpt - 996 mIU/ml / 16 ng/ml
15 dpt - 2112 mIU/ml / 50 ng/ml
17 dpt - 5023 mIU/ml / 13 ng/ml
25 dpt - maleństwo z bijącym ❤️
13.11 - 6cm szcześcia🍀
09.01 - II prenatalne
-
#Aleksandra wrote:Nie byłaś czasem badana pod kątem endometriozy?
water lubi tę wiadomość
33 lata, 4 lata starań po stracie
2019 -19tc ciąża obumarła 💔
2020 CB 💔
04.23 CB 💔
14.01 niespodziewane II 🥹
SANCO - niskie ryzyka, dziewczynka 💖
Termin na 24 września 2024 -
Adek2 wrote:Miałam laparoskopię diagnostyczna, nie uwidoczniono endometriozy. Dlaczego takie podejrzenie?
Tak z ciekawości pytam, skądś ten przerost endometrium musi się brać i raczej wątpię, że "taka uroda" może warto wybrać się do takiego specjalisty z endometriozy, nie każdy lekarz ginekolog potrafi to zdiagnozować.II procedura 🦕
13.07.2024r - Start 💉
19.07.2024r - 8 🥚
29.07.2024r - Punkcja 👩⚕️⏳️
04.08.2024r - ❄️❄️❄️
03.09.2024r - Transfer 4AB ❄️
5 dpt - ⏸️
6 dpt - 53 mIU/ml
8 dpt - 119 mIU/ml / 33 ng/ml
10 dpt - 284 mIU/ml / 13 ng/ml
13 dpt - 996 mIU/ml / 16 ng/ml
15 dpt - 2112 mIU/ml / 50 ng/ml
17 dpt - 5023 mIU/ml / 13 ng/ml