Przeziębienie
-
Staramy się jak w każdym cyklu ale w tym dopadło mnie przeziębienie - kaszel, katar. Wyczytałam gdzieś, że nawet jeżeli zajdę teraz w ciążę to leki nie będą miały wpływu na dziecko, że przez pierwsze 2tygodie jest bezpieczne poonieważ nie jest jeszcze z Nami bezpośrednio połączone.
Czy słyszałyście cos na ten temat? a może macie jakieś sprawdzone pomysły jak pozbyć się choróbsko domowymi sposobami.
Ps. brałam ostatnio Aspirin C, Rutinoskrobin i dziś wzięłam Fervex. -
Podobno jest tak jak piszesz - że dziecko jest chronione przez jakiś czas przed szkodliwymi czynnikami. Dlatego nawet jeśli kobieta piła alkohol nie wiedząc, że jest we wczesnej ciąży, to nic mu nie grozi. Myślę, że podobnie jest z takimi lekami.
-
Podobno do 5 tygodnia.... no ale różnie bywa.
Nie polecam polopiryn, ibuprofenów, aspiryn, ani pseudoephydryny czy kodeiny.
Najlepsze są paracetamole. I właściwie tylko paracetamol.
W aptece można kupić Bronchisan - zestaw ziół do parzenia w nieżytach górnych dróg oddechowych. Albo lipa, rumianek, szałwia do płukania gardła albo woda z solą też do płukania. Na ból gardziołka można dostać ziołowe pastylki do ssania.
Poza tym miodek, czosnek, cebula, sok z malin, z czarnego bzu, z dzikiej róży, cytrynka, imbir i maluteńka szczypta chili do jedzonka....no i witamina C i wapno.
Do nosa sól fizjologiczna albo woda morska.
-
Ja tez przeziębiona . Byłam dzisiaj u lekarza i powidziałam że się staram i czekam w tej chwili na testowanie. Lekarka przepisała mi apap 2xdz, a na katar i zatoki Sinupret, moge tez Rutinoscorbin i wodę morską. Powiedziała że więcej nic nie da bo nie wolno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2013, 16:12
-
MILA wrote:Ja tez przeziębiona . Byłam dzisiaj u lekarza i powidziałam że się staram i czekam w tej chwili na testowanie. Lekarka przepisała mi apap 2xdz, a na katar i zatoki Sinupret, moge tez Rutinoscorbin i wodę morską. Powiedziała że więcej nic nie da bo nie wolno.
-
a ja bylam dzis u lekarza i mi dala antybiotyk bo mam obustronne zapaleie uszu pytala czy jestem w ciazy?ja jej powiedzialam ze nie wiem. powiedziala ze w ciazy mozna duomox
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2013, 17:43
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
Duomox to czysta amoxycylinka więc bezpieczna. Wystrzegałabym się amoxycyliny w połączeniu z kwasem klawunalowym np. augmentinu, amoclanu, amoksiklavu.
Jak już antybiotyk, to z grupy penicylin czy cefalosporyn.
No i koniecznie do tego coś osłonowego, jakieś probiotyki. żeby grzybka nie załapaćulek lubi tę wiadomość
-
No lepiej nie:) ale 2 dni nie powinno sprawić problemu. Aspiryna jest dyskusyjna. Jedni zalecają ją podczas procedury in vitro (75 mgna dobę) po podaniu zarodka dla zwiększenia szansy na zagnieżdżenie. Wg badań szanse wzrastają o 30%. Inni lekarze wzbraniają się przed aspiryną. W ciąży nie jest ona wskazana. Co do starań to mam mieszane uczucia.
Nie ma jednak się czym martwićVeri lubi tę wiadomość
-
Szczerze doradzę Wam stosować domowe sposoby: raz, że są często skuteczniejsze od lekarstw, a drugie, że nie ma wtedy żadnych obaw o dzidziusia. Wszelkie rosoły, miodki, warzywa i owoce działają najlepiej. No może tylko na ból gardła lepiej jest wziąć pastylki do ssania (np. http://fiorda.pl). Tylko przy gorączce najlepiej iść od razu do lekarza i niech on radzi, bo z gorączką nie ma żartów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 15:43
Już nie mogę się doczekać maluszka -