Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pytanie do dziewczyn mających wiedzę dot PCOS
Odpowiedz

Pytanie do dziewczyn mających wiedzę dot PCOS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Mam takie pytanie bo ostatnio u gina byłam skołowana. Biorę bromergon bo mam za wysoką prolaktynę i długie cykle. Teraz doszedł duphaston.
    Kilka miesięcy temu (jakieś pół roku) gdy zaczęłam chodzić w tej sprawie do gina to zrobił mi usg w kierunku pcos - powiedział ze nie mam. Ostatnio zrobił mi znowu i powiedział ze jajnik jest bardzo policystyczny i pokazal mi te torbiele takie biale na usg.
    moje pytanie - czy pcos "pojawia się i znika" czy raczej jak się to ma to zawsze to widać na usg?

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mylisz pojęcia - PCOS to zespół policystycznych jajników, obraz USG może jedynie pokazać PCO - jajniki policystyczne. Jedno może istnieć bez drugiego, żeby zdiagnozować PCOS trzeba zrobić dużo więcej niż tylko USG - badania hormonalne przede wszystkim.

I tak, jajniki mogą się "poprawiać" i "pogarszać" przy PCOS.

szara myszka lubi tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie dzięki za odpowiedź! Czyli rozumiem że np. mogłam mieć jajniki "w gorszym stanie" a kolejnym razem może być już lepiej?

f2wlj48apsehglf6.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja też tak miałam przed kuracją CLO - raz obraz prawidłowy, innym razem ponad 12 pęcherzyków na każdym, jeszcze innym torbiele, które wyglądały na USG jak wiącha baniek mydlanych. Dodatkowo może jeszcze być taki myk, że jajniki na USG wyglądają ładnie a PCOS jest - kryje się w nieprawidłowych wynikach hormonów, w insulinooporoności i innych sympatycznych sprawach.

Także tu potrzeba więcej diagnostyki, żeby zobaczyć skąd i dlaczego się biorą te nieprawidłowości.

szara myszka lubi tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie :) U mnie droga z tym wszystkim dopiero się zaczyna, idę dopiero na pierwszy monitoring w przyszłym tygodniu, ale w poprzednim cyklu najprawdopodobniej owu nie było bo miałam bardzo niski progesteron :( Gin mówił właśnie o tym clo jeżeli okaże się że potrzeba :)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Scarletta Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pco i miałam mieć jeden monitoring bez wspomagaczy tylko po to, żeby sprawdzić czy w ogóle owuluje, ale po pierwszym usg mój gin stwierdził, że to nie ma sensu i od razu mi włączył clo i dzięki temu owu była i to w książkowym terminie :)

4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ