Pytanie do dziewczyn mających wiedzę dot PCOS
-
Hej dziewczyny!
Mam takie pytanie bo ostatnio u gina byłam skołowana. Biorę bromergon bo mam za wysoką prolaktynę i długie cykle. Teraz doszedł duphaston.
Kilka miesięcy temu (jakieś pół roku) gdy zaczęłam chodzić w tej sprawie do gina to zrobił mi usg w kierunku pcos - powiedział ze nie mam. Ostatnio zrobił mi znowu i powiedział ze jajnik jest bardzo policystyczny i pokazal mi te torbiele takie biale na usg.
moje pytanie - czy pcos "pojawia się i znika" czy raczej jak się to ma to zawsze to widać na usg? -
Mylisz pojęcia - PCOS to zespół policystycznych jajników, obraz USG może jedynie pokazać PCO - jajniki policystyczne. Jedno może istnieć bez drugiego, żeby zdiagnozować PCOS trzeba zrobić dużo więcej niż tylko USG - badania hormonalne przede wszystkim.
I tak, jajniki mogą się "poprawiać" i "pogarszać" przy PCOS.szara myszka lubi tę wiadomość
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
Tak, ja też tak miałam przed kuracją CLO - raz obraz prawidłowy, innym razem ponad 12 pęcherzyków na każdym, jeszcze innym torbiele, które wyglądały na USG jak wiącha baniek mydlanych. Dodatkowo może jeszcze być taki myk, że jajniki na USG wyglądają ładnie a PCOS jest - kryje się w nieprawidłowych wynikach hormonów, w insulinooporoności i innych sympatycznych sprawach.
Także tu potrzeba więcej diagnostyki, żeby zobaczyć skąd i dlaczego się biorą te nieprawidłowości.szara myszka lubi tę wiadomość
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
Dzięki wielkie U mnie droga z tym wszystkim dopiero się zaczyna, idę dopiero na pierwszy monitoring w przyszłym tygodniu, ale w poprzednim cyklu najprawdopodobniej owu nie było bo miałam bardzo niski progesteron Gin mówił właśnie o tym clo jeżeli okaże się że potrzeba
-