Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅
Odpowiedz

Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oliwia_ka Nowa

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
    Przyjmuje się że plemniki w sprzyjającym środowisku (37 stopni, duża wilgotność) mogą przeżyć nawet 18h. Na powietrzu giną za to niemal od razu.
    Do jajowodów docieraja nawet w pol godziny, gdzie mogą żyć nawet tydzień.

Plemniki nie czekają na komórkę jajowa w twojej pochwie albo na niej. Czekają w jajowodach.

Jeśli nie robiłaś irygacji pochwy godzinę przed stosunkiem woda z kąpieli i jeśli wytrysk był w środku Twojej pochwy to Twoja pochwa sama zadbała o odpowiednie środowisko dla przezycia plemników na tyle, aby dotarły do jajowodów. Żadna kąpiel przed tego nie zmieni...

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾arytmia
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    ⛔torbiel krwotoczna: antykoncepcja przez 21 dni
    IMSI:
    27.02 stymulacja start🍀ponad 40🥚ale większość do 13mm ➡️ punkcja 12.03: 9 dojrzałych i 11 mniej dojrzałych ➡️ 6+7 zapłodnionych ➡️ 6+6 zarodków
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Przecież woda podczas kąpieli nie wchodzi do wnętrza pochwy…

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ