Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅
Odpowiedz

Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oliwia_ka Nowa

Wysłany: 21 kwietnia, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
    Przyjmuje się że plemniki w sprzyjającym środowisku (37 stopni, duża wilgotność) mogą przeżyć nawet 18h. Na powietrzu giną za to niemal od razu.
    Do jajowodów docieraja nawet w pol godziny, gdzie mogą żyć nawet tydzień.

Plemniki nie czekają na komórkę jajowa w twojej pochwie albo na niej. Czekają w jajowodach.

Jeśli nie robiłaś irygacji pochwy godzinę przed stosunkiem woda z kąpieli i jeśli wytrysk był w środku Twojej pochwy to Twoja pochwa sama zadbała o odpowiednie środowisko dla przezycia plemników na tyle, aby dotarły do jajowodów. Żadna kąpiel przed tego nie zmieni...

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca i niedoczynność;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
    ◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
    ◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
    ◾11-12.2024 walczę, stymulacje

♂️ 33
    ◾HBA 49%

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
    🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚

✅kariotyp ja
    🔜kariotyp męża, HSG
    🔜 2025 IVF

"Do you ever get a little bit tired of life?
    Like you're not really happy but ya don't wanna die.
    Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
    'Cause you gotta survive." ❤️‍🩹👎
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Przecież woda podczas kąpieli nie wchodzi do wnętrza pochwy…

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ