X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅
Odpowiedz

Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oliwia_ka Nowa

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
    Przyjmuje się że plemniki w sprzyjającym środowisku (37 stopni, duża wilgotność) mogą przeżyć nawet 18h. Na powietrzu giną za to niemal od razu.
    Do jajowodów docieraja nawet w pol godziny, gdzie mogą żyć nawet tydzień.

Plemniki nie czekają na komórkę jajowa w twojej pochwie albo na niej. Czekają w jajowodach.

Jeśli nie robiłaś irygacji pochwy godzinę przed stosunkiem woda z kąpieli i jeśli wytrysk był w środku Twojej pochwy to Twoja pochwa sama zadbała o odpowiednie środowisko dla przezycia plemników na tyle, aby dotarły do jajowodów. Żadna kąpiel przed tego nie zmieni...

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
    Kubuś 💙
    preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Przecież woda podczas kąpieli nie wchodzi do wnętrza pochwy…

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ