Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅
-
Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
-
Oliwia_ka wrote:Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
Do jajowodów docieraja nawet w pol godziny, gdzie mogą żyć nawet tydzień.
Plemniki nie czekają na komórkę jajowa w twojej pochwie albo na niej. Czekają w jajowodach.
Jeśli nie robiłaś irygacji pochwy godzinę przed stosunkiem woda z kąpieli i jeśli wytrysk był w środku Twojej pochwy to Twoja pochwa sama zadbała o odpowiednie środowisko dla przezycia plemników na tyle, aby dotarły do jajowodów. Żadna kąpiel przed tego nie zmieni...♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Oliwia_ka wrote:Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
-