X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅
Odpowiedz

Pytanie o poradę kogoś doświadczonego 😅

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oliwia_ka Nowa

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Cześć, jestem starszą kobietą i chciałbym mieć już dziecko, przecież młodsza nie będę. Chciałbym wyjaśnić moje wątpliwości wobec szansy na zajście w ciążę. Do stosunku doszło na 2 dni przed owulacją i głównym uwolnieniem komórki, jednak wieczór przed owym dniem owulacji wzięłam kąpiel w gorącej wodzie z płynami itd. (około pełen dzień po stosunku) Chciałbym wiedzieć czy może to skutkować zabiciem plemników które znajdowały się w tamtym momencie w moich drogach rodnych? Dodam że niestety sperma nie dotarła zbyt głęboko, maksymalnie do 4 cm w głąb więc nie jestem pewna czy plemniki mógłby w ogóle dotrzeć wystarczająco głęboko. Obawiam się że nie i do tego jeszcze ta gorąca kąpiel i płyny dwa dni po mogły je zabić 🤦🏻‍♀️ Gdyby tak się stało to sądzę że owe plemniki nie doczekały uwolnienia komórki 🥲
    Przyjmuje się że plemniki w sprzyjającym środowisku (37 stopni, duża wilgotność) mogą przeżyć nawet 18h. Na powietrzu giną za to niemal od razu.
    Do jajowodów docieraja nawet w pol godziny, gdzie mogą żyć nawet tydzień.

Plemniki nie czekają na komórkę jajowa w twojej pochwie albo na niej. Czekają w jajowodach.

Jeśli nie robiłaś irygacji pochwy godzinę przed stosunkiem woda z kąpieli i jeśli wytrysk był w środku Twojej pochwy to Twoja pochwa sama zadbała o odpowiednie środowisko dla przezycia plemników na tyle, aby dotarły do jajowodów. Żadna kąpiel przed tego nie zmieni...

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

29♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals 🙈 accofil, neoparin, acard, encorton, luteina
    30.07⏸️12dpo - beta 45,9→4.08 beta 559→6.08 beta 1326
    11.08 GS 7,7mm YS 2,2mm
    20.08 4mm 🥨 i 💓
    9.09 2,86cm i 178💓
    preg.png

Dominująca jędza 🥰
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia_ka wrote:
    Przecież woda podczas kąpieli nie wchodzi do wnętrza pochwy…

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ