Różnica wieku między rodzenstwem
-
Nie ma idealnej roznicy. Bardzo roznie moze byc miedzy rodzenstwem. Miedzy mna i bratem niecale 4lata roznicy. Jak dla mnie za duzo i miedzy moimi dziecmi chcialam mniejsze roznice - jednak miedzy najstarszym, a najmlodsza, ktora przyjdzie na swiat pod koniec roku, bedzie taka roznica jak miedzy mna i bratem - wiec zobaczymy jak bedzie...syn 03-2014
syn 03-2016 kp do 13tc
syn 11-2017 kp do 13tc
'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'. -
Kilka dni temu, urodzilam druga coreczke. Roznica miedzy dziewczynami wychodzi dokladnie 4,8 miesiaca. Poki co, najwiekszym plusem jest fakt, ze Starsza duzo wiecej rozumie, ma wieksza swiadomosc ze maluch jest mniejszy i ma inne potrzeby. Poki co, Starsza jest zakochana bez pamieci, pomaga w pielegnacji i opiece. Ma rowniez chwile zwatpienia i zazdrosci, ale to napiecie trwa chwile i lada moment wraca do rodzinki
Mam nadzieje, ze dziewczyny beda mialy dobry kontakt ze soba, a my, jako rodzice tez postaramy sie nad tym popracowac i pomoc im sie dotrzec, bo jednak te niecale 5 lat roznicy to spory czas do przeskoczenia i wzajemnego zrozumienia -
nick nieaktualnyAenu wrote:Cześć jaka wg was jest najlepsza różnica między rodzeństwem? Jak to u was wygląda? Ja mam 4-letnia córkę. To jest mój pierwszy cykl starań o drugie. Chce dla niej rodzeństwo. Co sądzicie? Wcześnie czy może juz będzie za duża różnica?
agii81, Jagah, Mela89, Aasienkaa, Enii, Anet85 lubią tę wiadomość
-
ja chciałam niewielką różnicę wieku. zaczęliśmy się starać przed 1 urodzinami córki. niestety córka zaraz będzie miała 3 lata a u nas dalej nic. kiedyś o tym rozmyślałam, teraz po prostu chce żeby miała rodzeństwo.Zosia (TGA) 2014 Aniołek 2016
Po ponad dwóch latach jesteś
-
Ja planuję, żeby między córką a jej młodszym rodzeństwem było około 3 lat różnicy ale patrząc na to, że o nią staraliśmy się równe dwa lata ta różnica może się nawet poszerzyć do 5-6 lat.
Sama mam brata 4 lata starszego i świetnie się dogadujemy a ja uważam że po takim czasie starań jak nasz o córkę różnica wieku nie ma znaczenia ważne żeby było to drugie dzieckoKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
nick nieaktualnykaaarolynaaa wrote:Jeżeli ktoś stara sie latami o dziecko to różnica wieku nie ma żadnego znaczenia.
Jestem takiego samego zdania.
Między mną a moją siostrą jest 12lat różnicy.
Moi rodzice starali się o mnie około 8 lat.
Taka różnica nie jest dobra,bo na różnych etapach średnio się dogadywalysmy.Teraz jest dobrze Jesteśmy bardzo zżyte -
nick nieaktualny
-