Skierowanie od lek. prywatnego, a badania
-
Cześć dziewczyny, dostałam skierowanie na kilka badań od lekarza prywatnego. Nie jestem w temacie, powiedzcie mi proszę, czy w takiej sytuacji mogę zrobić badania gdzieś w laboratorium na NFZ czy to, że lekarz prywatny od razu skazuje mnie na płacenie?
Aktualnie mieszkam w dużym mieście (Poznań) i nie wiem jak to się odbywa... -
Frufru wrote:Cześć dziewczyny, dostałam skierowanie na kilka badań od lekarza prywatnego. Nie jestem w temacie, powiedzcie mi proszę, czy w takiej sytuacji mogę zrobić badania gdzieś w laboratorium na NFZ czy to, że lekarz prywatny od razu skazuje mnie na płacenie?
Aktualnie mieszkam w dużym mieście (Poznań) i nie wiem jak to się odbywa...
Lekarz prywatny skazuje Cie na płacenie w laboratorium. Możesz się przejść do rodzinnego, jeśli jest spoko, to wypisze Ci skierowanie na to, co będzie mógł.
A jakie masz badania do zrobienia?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 13:18
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Jeśli dobrze pamiętam to TSH, LH, FSh, Prolaktyne, estradiol i krzywa glikemiczna
-
A ja mam jeszcze pytanie do zorientowanych: czy jeśli otrzymam skierowanie od ginekologa na nfz, to mogę je wykonać bezpłatnie w dowolnej przychodni mającej kontrakt nfz? Czy muszę tylko i wyłącznie w tej gdzie ten lekarz przyjmuje?
Jestem zapisana jako pacjentka przychodni (tam mam lekarza rodzinnego), gdzie na jej stronie jest taka informacja i nie wiem jak to rozumieć: Informujemy, że podane ceny kierowane są do pacjentów ze skierowaniami z gabinetów prywatnych, pacjentów nie ubezpieczonych, pacjentów bez skierowania, a także są to obciążenia finansowe za badania pacjentów z innych publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej. -
Frufru jeśli nie dostaniesz ostatecznie żadnego skierowania, to najtaniej jest w laboratorium przy szpitalu na Lutyckiej. Ja właśnie tam robię lub na Polnej (też nie jest mega drogo).
-
nick nieaktualnyBlue Jane wrote:A ja mam jeszcze pytanie do zorientowanych: czy jeśli otrzymam skierowanie od ginekologa na nfz, to mogę je wykonać bezpłatnie w dowolnej przychodni mającej kontrakt nfz? Czy muszę tylko i wyłącznie w tej gdzie ten lekarz przyjmuje?
Zasadniczo tak. Bo możesz je wykonać tylko w tym laboratorium, z którym przychodnia ma umowę. Różne przychodnie mogą być obsługiwane przez różne laboratoria. Pobrania krwi odbywają się w danej przychodni, ewentualnie często laboratoria mają swoje punkty pobrań "na mieście" i tam można iść ze skierowaniem. Generalnie najlepiej zasięgnąć informacji w przychodni, z której masz skierowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 13:11
-
Paulina_2603 wrote:Frufru jeśli nie dostaniesz ostatecznie żadnego skierowania, to najtaniej jest w laboratorium przy szpitalu na Lutyckiej. Ja właśnie tam robię lub na Polnej (też nie jest mega drogo).
Dziękuję! Prawdopodobnie tam się wybiorę.Magda - mbc lubi tę wiadomość
-