Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Śluz

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Jotka85 Debiutantka

Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:) Moje pytanie zapewne wyda się Wam dziwne, ale nurtuje mnie określanie śluzu. Mamy do wyboru: suchy, lepki, wodnisty i rociągliwy i to dla mnie jest zrozumiałe, bo określamy jakby jego konsystencję, jak go odczuwamy. Natomiast mam problem z kremowym, bo tu już określamy jego kolor. Jeśli śluz jest kremowy, a np. nie przezroczysty to jak się go odczuwa? :/ mam nadzieję, że w miarę zrozumiale wyraziłam to, czego nie rozumiem i z góry dziękuję za pomoc:)

• momo1009 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Określenie śluzu kremowego niekoniecznie odnosi się do koloru, również konsystencji. Ja podczas obserwacji obserwuję wtedy śluz gęstszy od wodnistego i biały - przypomina w dotyku mleczko do demakijażu ;) Polecam artykuł:
    https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/obserwacja-sluzu-szyjkowego/jakie-sa-rodzaje-sluzu-i-jak-je-rozpoznac,34.html

Myślę, że znajdziesz w nim odpowiedź na swoje pytanie :)

Jotka85 lubi tę wiadomość

********Gang 18+********
    Z każdym cyklem coraz bardziej jestem w ciąży...
  • Jotka85 Debiutantka

Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję:) przeczytałam i chyba będę mieć problemy z odróżnieniem lepkiego od kremowego, bo teraz właśnie taki mam. Wygląda jak balsam, ma mleczny kolor, ale jak wezmę go między palce to jest lepki... No chyba, że później zamieni się w typowo kremowy... Dzisiaj mój trzeci dzień po owulacji i nie wiem co wpisać. Może po prostu śluz kremowy, bo on ma cechy śluzu bardziej płodnego niż śluz lepki.

• momo1009 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że tak - podobno właśnie ten bardziej płodny powinno się zaznaczać w razie wątpliwości.

Nie jestem może ekspertką w temacie, ale chyba tak naprawdę to czy w wykresie zaznacza się śluz kremowy czy lepki nie powinno mieć większego znaczenia, zwłaszcza po owulce. Żaden z nich nie jest śluzem płodnym, więc nie wpłynie to na zmianę terminu owulki w interpretacji wykresu. Nie jest też uważany jako charakterystyczny objaw ciąży.
    Poza tym możliwe, że u Ciebie nie występuje wcale któryś z podanych rodzajów śluzu więc nie będziesz miała okazji zaobserwować różnicy. Ja np. chyba nigdy na własne oczy nie widziałam śluzu wodnistego, za to kremowy mogłabym zaznaczać przez większość cyklu :).
    Powodzenia w dalszych obserwacjach, pewnie niedługo dojdziesz do wprawy :)

Jotka85 lubi tę wiadomość

********Gang 18+********
    Z każdym cyklem coraz bardziej jestem w ciąży...
  • Jotka85 Debiutantka

Wysłany: 26 czerwca 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o tych śluzach i chyba jednak zosanę przy lepkim. Wodnisty kojarzę, ale i tak nie mam pewności czy u mnie występuje;) ze względu na nauki przedmałżeńskie przez kilka cykli mierzyłam tylko temperaturę, a śluz i szyjkę kojarzę tylko z teorii, bo szyjki nigdy wcześniej nie badałam, a na śluz nie zwracałam większej uwagi ;) W tym miesiącu zaczęłam pełne badania ze względu na rozpoczęcie starań i nie wiedziałam, że to wszystko jest takie skomplikowane:) Masz rację, jest już po owulacji i nie ma to znaczenia, ale muszę się trochę pomęczyć, aby dojść do wprawy:) I widzę, że ładnie prowadzisz wykres, także žyczę powodzenia z zielonym kółeczkiem:) i dzękuję za pomoc:)

momo1009 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ