Starania i praca
-
Witaj, kiedyś studiowałam ten temat porządnie bo chodzę na siłownię i podnoszę ciężary. O wiele więcej niż 8kg, bi po 40-50 kg. I nie ma żadnego wpływu na implantację - szczególnie jak Twoje ciało jest już do tego przyzwyczajone, masz wyrobione mięśnie. Ruch jest dobry bo poprawia ukrwienie macicy, a lekkie ciężary doskonale wpływają na mięśnie, które u kobiet są bardzo ważne.
Oczywiście ważna jest higiena pracy, odpowiednie ruchy, żeby nie zrobić sobie krzywdy, ale tak już pracujesz sporo czasu to i tym dobrze wiesz. Później jak już zajdziesz w ciążę 1-3 miesiąca mówią że spokojnie można dalej kontynuować normalny wysiłek fizyczny, w 4-6 należy być bardziej ostrożnym i zrezygnować z bardzo ciężkim obciążeń. W 7-9 miesiącu ciąży nie zalecają podnoszenia ciężarów. Oczywiście wszystko zależy czy twoja ciąża nie jest zagrożona itp.
karczoch321 lubi tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
4risu wrote:Cześć!
Napisałam tu po raz pierwszy. Odważyłam się po kilku miesiącach sporadycznego czytania waszych wpisów. Z niektórymi osobami w ciszy przeżywałam ich zmagania, problemy i radości.
Nadszedł czas, że i ja potrzebuję rozmowy. Nie mam nikogo oprócz partnera. Żadnych znajomych czy przyjaciółek by móc o tych sprawach porozmawiać. Czasami tak życie się toczy..
Pół roku temu pomyśleliśmy wraz z partnerem o dziecku. Najpierw były to tylko wzmianki, z czasem osobiście wciągnęłam się w to bardziej. Wszystkie wcześniejsze cykle w których nieśmiało się staraliśmy bez żadnego przygotowania nic nie zaskoczyły. Pomimo tego, że się nie nastawialiśmy to zrobiło mi się przykro, że nic z tego nie ma i kolejny cykl chcemy wziąć już na poważnie.
Wyniki badań organizmu mam dobre, kuleje mi jednak żołądek i problemy z jedzeniem. Wagę mam niską od początku. Przy wzroście 158 ważę jakieś 44kg. Moje cykle są praktycznie regularne z kilkoma odstępstwami przez okres kilku lat. Trwa od 25 do 27 dni. Choć najczęściej jest to 25 dzień. Owulacja przypada na 11-13 dzień cyklu. Staram się sprawdzać testy owulacyjne, ale nie jestem w tym jeszcze najlepsza.
Zrobiłam kilka badań hormonalnych, które opiszę później, ale wyniki są dobre. W USG też wszystko w porządku chociaż miałam już kiedyś cykl w którym uformowała się torbiel pęcherzykowa.
Moja ginekolog dała mi zielone światło do prób zajścia w ciążę.
Zażywam miosytogyn gt i witaminę D3.
Największą moją obawą jest moja praca. Pracuję średnio-ciężko. To praca fizyczna stojąca ciągła, 3 zmianowa. Podnoszę co chwilę do 8kg. Nie wpływa to jakoś znacząco na mój organizm, ale jednak ciąża myślę, że to coś innego. Obawiam się, że może mi uniemożliwić samą implantację, oraz nawet sam wczesny etap, który w ciąży jest najważniejszy.
Czy któraś z was ma taką pracę, może jest też tak samo szczupła i jej starania nie wychodzą albo może nawet coś się właśnie udało?
Pozdrawiam wszystkie forumowiczki
Zdecydowanie jednak ważysz za mało, Twoje BMI jest poniżej normy. I może to utrudniać zajście w ciążę. Tkanka tłuszczowa w ciele kobiety jest niezwykle ważna do utrzymania ciąży i prawidło działającego systemu hormonalnego.
Myślę że powinnaś z tym udać się do dietetyk i lekarza, może z jakiegoś powodu twój organizm nie absorbuje składników odżywczych? Kuleje ci żołądek? Miałaś gastroskopie robiona? Jak Twoje wyniki krwi, żelazo ferrytyna? Nie świadczą o anemi albo o niedoborach pokarmowych? Dla osoby z 158 idealna waga to okolice 53 kg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 18:58
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧