X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania z cukrzyca i tarczyca
Odpowiedz

Starania z cukrzyca i tarczyca

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kataleya Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny staram sie o dziecko dosyc dlugo i niestety z bagazem jak w tytule podzielcie sie swoimi poradami sugestiami i czy dlugo sie staralyscie i co zrobic zeby sie udalo

• amarantowa Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    obecnie mam podobny problem.
    wyniki z zeszłego roku w normie,a tegoroczne już niestety słabe.
    krzywa cukrowa i insulinowa tragiczna- obecnie jestem na leku o nazwie Siofor 500 (z metforminą- podobno fajnie działa,zwłaszcza u osób z nadwagą).
    TSH miałam 5,61 przy prawidłowym FT3 i FT4- spadło do 1,61 po euthyroxie.

Tak naprawdę podstawą w jest uregulowanie hormonów- ustalenie optymalnej dawki leków.
    W przypadku cukrzycy- dieta+ ruch no i oczywiście farmakoterapia jeśli jest potrzebna.
    w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciążową i dzięki diecie i ( niestety) zastrzykom z insuliny groźniejszych powikłań nie było. Jednak na to trzeba bardzo uważać, bo wahania poziomu glukozy negatywnie wpływają na dziecko.

Obecnie staramy się już 1,5 roku z czego tak naprawdę zdiagnozowana jestem od 2 miesięcy. Ze względu na towarzyszącą nadwagę sama sobie postanowiłam, że najpierw schudnę a później do starań powrócę. Jednak nadwaga i kumulujące się choroby nie są sprzyjające ani do zachodzenia w ciążę ani do jej donoszenia czy urodzenia zdrowego malucha.

6sutugpjcfamqpgx.png

ex2bf71xf48ez5np.png
  • Kataleya Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mam problemu jesli chodzi o nadwage wrecz odwrotnie waga stoi od lat i bardziej staram sie przytyc jakos eh ale nie zawsze idzie a jesli chodzi o cukrzyce to niestety zmagam sie z ta choroba 17 lat a od 4 lat wyrównana ostania 3 miesieczna hemoglobina 6.4 ale niestety ciazy brak i dodatkowo niedoczynnosc tez unormowana ostatnio jak badalam to 0.86 tylko mam podwyzszona prolaktyne i zapisalam sie do lekarza teraz zeby mi zapisala leki na zbicie bo ostatnio mi zabraklo i jestem w tyle znow :( nie cwicze bo raczej mam duzy ruch jesli chodzi o prace to mam duzy wysilek i sie nabiegam ale to pewnie jest co innego. niestety nie wiem co mam z tym robic bo wiem ze cukrzyca z tarczyca graja w parze i pewnie to jest moim problemem bo moj przypadek jest idiopatyczny :(( i tak chcialam sie dowiedziec cos wiecej moze cos nowego

• Nobis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć niestety za wiele nie pomogę ale też się zmagam z tarczyca i cukrem. Od 10 lat lecze niedoczynność tarczycy obecnie wacha się pomiędzy 1,0-2,0. Od roku lecze hiperprilaktynemię czynnościową i bede brała bromergon aż zajdę w ciążę. Podczas diagnostyki dlaczego nie udaje mi się zajść w ciążę od prawie 1,5 roku okazało się że krzywa cukrowa i insuliniwa nie jest najlepsza. Co prawda jeszcze nie mam wprowadzonej farmakoterapi ale ruch i zmiana diety zalecana i za rok sprawdzenie. Teraz to badania i badania ale mam nadzieje ze uda mi się jakoś cel osiągnąć. Od nowego cyklu zaczynam stymulację a potem klinika.

Synek 2020 r
    Córcia 2022 r
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ