Starania z cukrzyca i tarczyca
-
obecnie mam podobny problem.
wyniki z zeszłego roku w normie,a tegoroczne już niestety słabe.
krzywa cukrowa i insulinowa tragiczna- obecnie jestem na leku o nazwie Siofor 500 (z metforminą- podobno fajnie działa,zwłaszcza u osób z nadwagą).
TSH miałam 5,61 przy prawidłowym FT3 i FT4- spadło do 1,61 po euthyroxie.
Tak naprawdę podstawą w jest uregulowanie hormonów- ustalenie optymalnej dawki leków.
W przypadku cukrzycy- dieta+ ruch no i oczywiście farmakoterapia jeśli jest potrzebna.
w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciążową i dzięki diecie i ( niestety) zastrzykom z insuliny groźniejszych powikłań nie było. Jednak na to trzeba bardzo uważać, bo wahania poziomu glukozy negatywnie wpływają na dziecko.
Obecnie staramy się już 1,5 roku z czego tak naprawdę zdiagnozowana jestem od 2 miesięcy. Ze względu na towarzyszącą nadwagę sama sobie postanowiłam, że najpierw schudnę a później do starań powrócę. Jednak nadwaga i kumulujące się choroby nie są sprzyjające ani do zachodzenia w ciążę ani do jej donoszenia czy urodzenia zdrowego malucha. -
nie mam problemu jesli chodzi o nadwage wrecz odwrotnie waga stoi od lat i bardziej staram sie przytyc jakos eh ale nie zawsze idzie a jesli chodzi o cukrzyce to niestety zmagam sie z ta choroba 17 lat a od 4 lat wyrównana ostania 3 miesieczna hemoglobina 6.4 ale niestety ciazy brak i dodatkowo niedoczynnosc tez unormowana ostatnio jak badalam to 0.86 tylko mam podwyzszona prolaktyne i zapisalam sie do lekarza teraz zeby mi zapisala leki na zbicie bo ostatnio mi zabraklo i jestem w tyle znow nie cwicze bo raczej mam duzy ruch jesli chodzi o prace to mam duzy wysilek i sie nabiegam ale to pewnie jest co innego. niestety nie wiem co mam z tym robic bo wiem ze cukrzyca z tarczyca graja w parze i pewnie to jest moim problemem bo moj przypadek jest idiopatyczny ( i tak chcialam sie dowiedziec cos wiecej moze cos nowego
-
Cześć niestety za wiele nie pomogę ale też się zmagam z tarczyca i cukrem. Od 10 lat lecze niedoczynność tarczycy obecnie wacha się pomiędzy 1,0-2,0. Od roku lecze hiperprilaktynemię czynnościową i bede brała bromergon aż zajdę w ciążę. Podczas diagnostyki dlaczego nie udaje mi się zajść w ciążę od prawie 1,5 roku okazało się że krzywa cukrowa i insuliniwa nie jest najlepsza. Co prawda jeszcze nie mam wprowadzonej farmakoterapi ale ruch i zmiana diety zalecana i za rok sprawdzenie. Teraz to badania i badania ale mam nadzieje ze uda mi się jakoś cel osiągnąć. Od nowego cyklu zaczynam stymulację a potem klinika.Synek 2020 r
Córcia 2022 r -