X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania z kompulsywnym objadaniem
Odpowiedz

Starania z kompulsywnym objadaniem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mother_to_be Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś Stara się zmagając się z kompulsywnym objadaniem i wymiotami po atakach? Moje wyrzuty sumienia są jeszcze większe odkąd chce mieć dziecko niż dotychczas a próby skończenia z tym niestety kończą się niepowodzeniem...

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulimia to raczej nic dobrego podczas starań o dziecko.. To w ogóle raczej nic dobrego. Twój mąż/partner o tym wie? Wydaje mi się, że powinnaś się z tym uporać zanim w ogóle pomyślisz o byciu w ciąży.

Krystyna123 lubi tę wiadomość

• mother_to_be Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Bulimia to raczej nic dobrego podczas starań o dziecko.. To w ogóle raczej nic dobrego. Twój mąż/partner o tym wie? Wydaje mi się, że powinnaś się z tym uporać zanim w ogóle pomyślisz o byciu w ciąży.

Bulimia a kompulsywnego objadanie się to coś innego jednak...

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasna sprawa, bulimia a kompulsywne objadanie się, to nie jest to samo. Jednak rada Casjopei wcale nie jest zła.

Po pierwsze i najważniejsze. Nie wiemy tutaj co jest powodem Twojego kompulsywnego objadania się np. figura, stres w pracy, może Twój mąż na długo wyjeżdża i jesteś samotna, etc.

Niezależnie od powodu, zastanów się, czy mając problem natury psychologiczno- emocjonalnej, który nie jest pod opieką lekarza chcesz mieć dziecko.

W dzisiejszych czasach bardzo dużo mówi się i pisze o tym, że jeśli sami mamy problemy natury psychologicznej nie jesteśmy w stanie wychować dziecka, które takich problemów mieć nie będzie. Przykładowo, urodzisz córkę, która będzie obserwować mamę wiecznie niezadowoloną np. ze swojego wyglądu i objadającą się. Myślisz, że to na nią nie wpłynie. Oczywiście, że tak. I żeby nie było, znam mężczyzn, którzy zmagali się w swoim życiu np. z anoreksją. Więc córka, to tylko jaskrawy przykład.

Zrób porządek w swojej głowie, a potem zabierz się za macierzyństwo. Naprawdę warto tak zrobić!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 08:25

Krystyna123, Ewa89_89 lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother_to_be wrote:
    Przecież napisałaś w 1szym poście o wymiarach po atakach, więc to nic innego tylko bulimia. Noo chyba że wypierasz tę myśl z głowy i udajesz, że to naprawdę tylko objadanie się...

• juna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mają rację, najpierw psycholog. Zaburzenia odżywiania są bardzo często pokłosiem tego co działo się w Twoim dziciństwie. Spotkałam się z opinią, że u dziewczynek jest to bardzo mocno powiązane z tym jaką miały relację z ojcem. Zastanów się nad tym czy nie musisz uporządkować niektórych spraw z przeszłości. Terapia jest konieczna nie tylko ze względu na Twoje przyszłe dziecko, zrób to również dla samej siebie.

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • mother_to_be Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne rozumiem. Wychowywanie dziecka z ED jest dość cieżkie jak i samo zycie z ED jest dośc ciężkie. Tutaj sprawa jest podobna do alkoholizmu i niestety całe życie jest się chorym.

Mój porządek w głowie został już zrobiony, na obecnym etapie nie mam BULIMII, cierpie na kompulsywne objadanie (raz-dwa razy w miesiącu na chwilę obecną mam ataki co jest sukcesem, ponieważ jest coraz lepiej z miesiąca na miesiąc i nie każdy kończy się wymiotami).

Dziękuję za rady dotyczące mojego zdrowia psychicznego jednak chciałabym poznać opinie osób borykających się z podobnym problemem do mojego, bo nie uwierzę, że żadna matka/przyszła matka się z takim problemem nie boryka

• juna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nadal masz ataki to chyba nie do końca zrobiłaś porządek. Sama jako nastolatka cierpiałam ma lekkie zaburzenia odżywiania, w tej chwili jest ok. Chociaż myślę, że takie rzeczy pozostają z nami do końca życia i są kwestią Twojej kondycji psychicznej. Trochę jak z alkoholizmem. Dbaj o siebie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 12:41

mother_to_be lubi tę wiadomość

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • terka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother_to_be wrote:
    Dziękuję za rady dotyczące mojego zdrowia psychicznego jednak chciałabym poznać opinie osób borykających się z podobnym problemem do mojego, bo nie uwierzę, że żadna matka/przyszła matka się z takim problemem nie boryka

Cześć. Pewnie znów nie przeczytasz tego co byś chciała. Ale nie zawsze tak będzie. A myślę że to co mam do napisania jest ważne choć trudne.

Powiem krótko i zwięźle - z zaburzeniami żywieniowymi będzie Ci ciężko zajść w ciąże i jeszcze trudniej utrzymać ja i to zdrową.
    Organizm fizycznie nie jest gotowy na takie obciążenie jakim jest ciąża i będzie się przed nią bronił...

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja napiszę o jeszcze jednym aspekcie który musisz wziąć pod uwagę. W ciąży zdarzają się zachcianki. Czasem niezwykle silne. Jak to powiedziała moja koleżanka choćby skały s...ły musisz dostać to co chcesz bo dostajesz szału. Będzie Ci cholernie ciężko nie tyle zajść w ciąże ale ją przetrwać.

terka lubi tę wiadomość

npV2p1.png
  • Anna1983! Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother_to_be wrote:
    Czy któraś Stara się zmagając się z kompulsywnym objadaniem i wymiotami po atakach? Moje wyrzuty sumienia są jeszcze większe odkąd chce mieć dziecko niż dotychczas a próby skończenia z tym niestety kończą się niepowodzeniem...

Przechodziłam dokładnie to, co opisujesz jakieś 8 lat temu. W zasadzie zaczęło się kiedy byłam jeszcze nastolatką.
    Dobrym wyjściem jest wizyta u dietetyka i psychologa.
    Wiem, jak się męczysz.
    U mnie pomogło całkowite odstawienie mleka, glutenu i cukru. To właśnie od niego byłam uzależniona (cukru). W ciągu odstawienia może 2-3 razy miałam napady, jadłam prawie do nieprzytomności. Głownie słodkie. Organizm się domagał.
    Teraz cukier... mi nie smakuje. Tak. Tak.
    Są zamienniki. Nie mówię tu o ksylitolu np., ale po odstawieniu cukru - narkotyku zwykłe mleko, czy banan będzie dla Ciebie aż nadto słodki.

Trzymam kciuki. Wszystko siedzi w głowowe. Będzie ciężko, ale warto...
    pozdrawiam

Krystyna123, Magda - mbc lubią tę wiadomość

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother_to_be wrote:

Może i tak, niemniej kompulsywne objadanie się prowadzące do wymiotów to bulimia.

A skoro wciąż miewasz te ataki to jednak chyba nie doszłas do ładu sama ze sobą..
    A ciąża to na pewno nie jest sposób na poradzenie sobie z problemami tego typu.

• mother_to_be Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna123 wrote:
    Uwielbiam ovufriend za czytanie ze zrozumieniem i dobre rady.
    Zalozycielka watku pragnie przeczytac mniej-wiecej takie cos:
    "Witaj , ja tez mam ten problem. Wiem, jak ci ciezko. Musimy sie wspierac, bo nasze zycie nie jest latwe, ale zobaczysz, juz niedlugo bedziemy szczesliwymi mamusiami. Malenstwo na pewno pomoze nam w walce z choroba!"

A tutaj pewnie kogoś zdziwię ale nie takie coś chciałam przeczytać. Chciałam się DOWIEDZIEĆ jak wyglądają starania osoby z zaburzeniami odżywiania (bulimia/anoreksja/BE) lub osoby z takim problemem, która jest w ciąży. Właśnie takiej, której problem już nie dotyczy praktycznie, a napady zdarzają się sporadycznie.

Uważam, że poradziłam sobie z problemem w większej części. Cały czas walczę i cały czas będę musiała walczyć, bo to nie jest grypa, którą można wyleczyć. To jest jak alkoholizm i zostaje z nami przez całe życie, a powrót może nastąpić w każdej chwili w słabszym momencie.

Co do mojego stanu zdrowia - nie jestem jedną z tych wycieńczonych dziewczyn, którymi włosy wypadają niewiadomo jak, a one same nie mają siły przejść więcej niż 100 m. Jestem zdrowa, moje wyniki krwi są poprawne, moje zęby są zdrowe, włosy i skóra również, a sama cieszę się niezłą kondycją, ponieważ regularnie ćwiczę.
    W związku z czym dziękuję bardzo za wszelkie obawy dotyczące mojego zdrowia jednak są one bezpodstawne. I znając siebie wiem, że ciąża nie będzie dla mnie aż takim problemem jaki próbujecie mi wcisnąć.

• terka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt Ci nie chce wycisnąć niczego.
    Ja mówię o sytuacji samej ciąży (która sama przeszłam) a nie obecnego stanu zdrowia.
    Ja byłam zdrową osobą, dobrze się odżywiającą, aktywną. Także podczas ciąży tak było i wydawało się że wszystko jest i będzie super.
    Obecnie, niecały tydzień po zakończeniu ciąży, mam anemię, która nie pozwala mi normalnie funkcjonować. Ciąża i potem poród obciąża organizm kobiety. Czasem bardzo. To chciałam Ci przekazać.
    A jak będzie z atakami podczas ciąży -tego nie wiesz, ja też nie i nikt inny także. Organizm bardzo różnie reaguje na takie obciążenie jakim jest ciąża.
    A czasem tak jak pisałam wcześniej, jesli czuje się niegotowy to uniemożliwi zajście w ciąże.
    Chcemy Ci tu doradzić coś żebyś mogła uniknąć i długotrwałych bezowocnych starań i tragedii jaką jest poronienie albo choroba dziecka. Po prostu

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ