Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne Tarczyca
Odpowiedz

Tarczyca

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) zrobiłam dziś badania krwi na tarczycę. Może któraś z Was miała podobne wyniki i wie co można z tym zrobić? Na wizytę do endo planuję pójść, tylko nie chcę bezsensownie ładować kasy, wolę najpierw się dowiedzieć który jest dobry w mojej okolicy. A to wyniki:


    TSH 1,806 (norma 0,550- 4,780)
    ft3 3,92 (norma 2,30- 4,20)
    ft4 1,20 (norma 0,89- 1,76)
    aTG 92,8 (norma poniżej 60)
    aTPO 114,0 (norma poniżej 60)

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Hej :) zrobiłam dziś badania krwi na tarczycę. Może któraś z Was miała podobne wyniki i wie co można z tym zrobić? Na wizytę do endo planuję pójść, tylko nie chcę bezsensownie ładować kasy, wolę najpierw się dowiedzieć który jest dobry w mojej okolicy. A to wyniki:


    TSH 1,806 (norma 0,550- 4,780)
    ft3 3,92 (norma 2,30- 4,20)
    ft4 1,20 (norma 0,89- 1,76)
    aTG 92,8 (norma poniżej 60)
    aTPO 114,0 (norma poniżej 60)

    To mi dałaś zagwozdkę teraz tymi wynikami...
    Niby wszystko ładne a przeciwciała jakieś sie wpakowały nieproszone...
    Z tego co wiem selen dobrze na to działa, wzmacnia tarczycę, ktora zaczyna byc atakowana

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też się trochę zdziwiłam :/ A selen można brać od tak czy trzeba jakieś badania zrobić?

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • mylola Ekspertka
    Postów: 129 137

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te przeciwciała niepokoją, mogą być oznaką zaczynającego się zapalenia tarczycy, które w przyszłości moze skutkować niedoczynnością. Najlepiej byłoby zrobić jeszcze usg tarczycy, żeby sprawdzić jaki obraz tam jest. badania tarczycy warto powtórzyć za jakieś 3 msc i zobaczyć czy coś się zmieniło.

    8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg miałam robione, tylko na NFZ i nie wiem czy temu wierzyć. Z wymiarów wynika że tarczyca jest delikatnie mniejsza niż podają normy, a w opisie miałam, że mam niejednorodnie obniżoną echogenność (czy jakoś tak)

    W przychodni lekarka, która zleciła mi badanie usg (i twierdziła, że nie ma podstaw żeby mi zlecać badania krwi) nic na ten temat nie powiedziała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:25

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    No ja też się trochę zdziwiłam :/ A selen można brać od tak czy trzeba jakieś badania zrobić?

    Można zrobić badanie ale (przynajmniej u mnie) kosztuje ono 90zl... Selen najlepiej z naturalnych brać (głównie w orzechach brazylijskich jest) bo suplementy to suplementy-można przedobrzyć.
    Tak jak pisała mylola-podwyższone przeciwciała świadczą o jakimś stanie zapalnym który sie tworzy na tarczycy, nie słyszałam żeby selen wtedy zaszkodził, za to o tym ze pomaga tutaj juz poczytać zdążyłam co potwierdza teorie ze chyba jednak cos pomaga ;)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Usg miałam robione, tylko na NFZ i nie wiem czy temu wierzyć. Z wymiarów wynika że tarczyca jest delikatnie mniejsza niż podają normy, a w opisie miałam, że mam niejednorodnie obniżoną echogenność (czy jakoś tak)

    W przychodni lekarka, która zleciła mi badanie usg (i twierdziła, że nie ma podstaw żeby mi zlecać badania krwi) nic na ten temat nie powiedziała.

    I oczywiście nie wytłumaczył Ci nikt o co chodzi? Obniżona echogenność oznacza ze fale USG odbijają sie inaczej niż w innych miejscach, co moze oznaczać rozpoczynający sie stan zapalny tarczycy (co potwierdzają wyniki podwyższonych przeciwciał)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terka, orzechy brazylijskie bardzo lubię, choć nie jem ich za często. Będę miała teraz dobrą przekąskę ;)

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Terka, orzechy brazylijskie bardzo lubię, choć nie jem ich za często. Będę miała teraz dobrą przekąskę ;)

    Moze nie bez powodu je tak lubisz ;) zawsze miałam teorie ze organizm sie dopomina o to co potrzebuje w żywności ;) a faktycznie przekąska 1 klasa ;) szkoda tylko ze troszkę kosztują... Ale zdrowie tez kosztuje (a właściwie jego brak) wiec lepiej na cos dobrego wydać i zdrowego ;)
    Z tego co pamiętam 2-3 orzechy zapewniają tyle selenu na dobę ile potrzeba człowiekowi ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:30

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Facet, który robił usg był lekko mówiąc niemiły. Jedyne co do mnie mówił to "leżeć spokojnie"... takim tonem jakby siedział tam bez przerwy od kilku lat i miał dość

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Facet, który robił usg był lekko mówiąc niemiły. Jedyne co do mnie mówił to "leżeć spokojnie"... takim tonem jakby siedział tam bez przerwy od kilku lat i miał dość

    Moze tak jest... Moze za kare go tam dali albo nie płacili od miesięcy albo moze go tam wiążą na noc żeby rano znów tam siedział a nie uciekł :D

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terka, ja nie wiem czy dam radę zjeść tylko 3 orzechy. Jak już się dorwę to najchętniej bym jadła i jadła :P A z tym lekarzem to mnie nieźle rozśmieszyłaś hahaha xD

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 1 lutego 2018, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Terka, ja nie wiem czy dam radę zjeść tylko 3 orzechy. Jak już się dorwę to najchętniej bym jadła i jadła :P A z tym lekarzem to mnie nieźle rozśmieszyłaś hahaha xD

    No innego wytłumaczenia nie widzę no :D
    No wiem wiem ja tez je lubię... Wiec w pełni Cie rozumiem ja mowie o zapotrzebowaniu a nie chęciach bo te zazwyczaj większe są :P

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lutego 2018, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Terka, orzechy brazylijskie bardzo lubię, choć nie jem ich za często. Będę miała teraz dobrą przekąskę ;)

    Orzechy brazylijskie, które najczęściej można spotkać w sprzedaży w PL pochodzą z Boliwii i mają znikomą zawartość selenu niestety. Warto zwrócić na to uwagę.

  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1965

    Wysłany: 2 lutego 2018, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Orzechy brazylijskie, które najczęściej można spotkać w sprzedaży w PL pochodzą z Boliwii i mają znikomą zawartość selenu niestety. Warto zwrócić na to uwagę.

    Warto sprawdzać masz racje albo mieć sprawdzone miejsca i czasem dopłacić trochę ale wtedy wiesz co jesz ;)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6300 2302

    Wysłany: 2 lutego 2018, 18:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft4 tylko 35%. A przeciwciała i usg sugerują poczatki hashimoto. Polecam wizytę u endo bo nieleczone choroby tarczycy to nie przelewki.

    k878 lubi tę wiadomość

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 2 lutego 2018, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ft4 tylko 35%. A przeciwciała i usg sugerują poczatki hashimoto. Polecam wizytę u endo bo nieleczone choroby tarczycy to nie przelewki.

    Co to znaczy że ft4 tylko 35%?
    Do endo na pewno idę, mam już kilku na oku, muszę się tylko dowiedzieć paru rzeczy o nich i zapisać ;)
    szkoda tylko, że jakbym sama się za to nie wzięła to bym była nieświadoma w gorszym stanie już pewnie za kilka lat :/

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6300 2302

    Wysłany: 2 lutego 2018, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netka96 wrote:
    Co to znaczy że ft4 tylko 35%?
    Do endo na pewno idę, mam już kilku na oku, muszę się tylko dowiedzieć paru rzeczy o nich i zapisać ;)
    szkoda tylko, że jakbym sama się za to nie wzięła to bym była nieświadoma w gorszym stanie już pewnie za kilka lat :/

    Wyniki ft3 i ft4 przelicza sie na procenty. Bez lekow powinny byc powyzej 50% - wtedy wiemy, ze wszystko jest w porządku z hormonami. Na lekach im blizej 100% tym lepiej, ale tez bez przekroczen.

    Te 35% pokazuje, że Twoja tarczyca wydziela ciut za mało hormonu. O lekach zdecyduje endo.

    Kalkulator do obliczania procentów: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • Netka96 Koleżanka
    Postów: 192 10

    Wysłany: 2 lutego 2018, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :) jestem już umówiona na środę 7 lutego, oczywiście prywatnie ;)

    d81d4c1ebc692f3cdceb4d13c8859003.png
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 7 lutego 2018, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgadzam się z edwarda20, chociaż TSH nie wskazuje na aktualny problem - może byłaś niewyspana czy coś; przeciwciała wskazują na hashimoto, więc zdecydowanie powinnaś pójść do lekarza i za jakiś czas powtórzyć badania; masz jakieś objawy? co ci powiedział lekarz? dał euthyrox czy kazał wrócić za jakiś czas?

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego