X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TK jamy brzusznej/miednicy a starania o dziecko
Odpowiedz

TK jamy brzusznej/miednicy a starania o dziecko

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może Wy pomożecie swą wiedzą i doświadczeniem?
    Po badaniu USG jamy brzusznej miałam wskazania do wykonania rezonansu magnetycznego jamy brzusznej i miednicy. Mimo to, oraz mimo mojej niedoczynności tarczycy i starań o ciążę, dostałam skierowanie, ale na tomografię komputerową. Poszłam, a po badaniu lekarka wykonująca badanie oznajmiła, że ze staraniem o ciążę należy się wstrzymać min. 3 miesiące. Gdybym wiedziała, to bym nalegała na rezonans, a tak to już po fakcie nic nie zrobię.
    Mam 38 lat, więc nie za bardzo mam czas na czekanie, a w kolejnym cyklu miałam mieć badanie drożności i wzmożone działania... Szperałam po sieci i jedni mówią, że tak, trzeba się wstrzymać i to nawet pół roku, inni że nic podobnego, bo mamy określoną ilość jajeczek w chwili urodzenia. Chyba na tym forum ktoś napisał, że jajeczko, które ma być wypuszczone za 3 m-ce już dziś szykuje się do drogi, dlatego że staraniami czeka się akurat tyle.
    Czy orientujecie się jak to rzeczywiście wygląda? Jestem podłamana ☹️

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Edkaa Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy badanie było z kontrastem ?

• Limosa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2021, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edkaa wrote:
    Czy badanie było z kontrastem ?
    Tak, ale zrozumiałam, że chodziło o potężne dawki promieniowania i brak ochrony narządów miednicy przez nimi.

3jgx90bvoj1fla1b.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ