X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tokspolazmoza- Daraprim z Sulfadiazyną
Odpowiedz

Tokspolazmoza- Daraprim z Sulfadiazyną

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Olalalala Debiutantka

Wysłany: 29 listopada 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    czy któraś z Was leczyła się tymi lekami w przypadku toksoplazmozy ocznej? Jestem właśnie przed podjęciem leczenia. Sulfadiazynę najprawdopodobniej będę miała jutro, a Daraprim dopiero za 2 tygodnie :( Jestem już trochę załamana, bo ten czas jest kluczowy przy leczeniu tego typu chorób, a import leków nie jest zbyt szybki. Do tego wiedza lekarzy na temat toksoplazmozy pozostawia wiele do życzenia... Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Właściwie interesuje mnie głównie toksoplazmoza oczna i jej nawroty. A także czy ktoś brał/bierze te leki?
    Dodam jeszcze tylko, że od dłuższego już czasu śledzę forum, ponieważ staraliśmy się z mężem o dziecko... staraliśmy, bo nawrót tokso uniemożliwia chwilowo dalsze starania. Byłabym wdzięczna za opisanie Waszych doświadczeń w takiej sytuacji.
    Pozdrawiam serdecznie.

201712067451.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam toxo wykrytą dopiero w ciąży. Biorę rovamycynę i niestety do końca ciąży, bo wyniki się nie poprawiają. Chyba musisz cierpliwie czekać. Ja przechodziłam w grudniu 2015 i do teraz mam takie sobie wyniki

• Olalalala Debiutantka

Wysłany: 15 grudnia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj biorę te dwa leki (Daraprim i Sulfadiazynę), kuracja potrwa pół roku... mam nadzieję, że po tym czasie będę mogła normalnie starać się o dziecko.
    Sylvuszka, czyli już przed ciążą miałaś problemy z toxo? leczyłaś się jakoś?

201712067451.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2016, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam problemy, tyle że ona u mnie objawiła się tak, że w wigilię straciłam głos i żadne antybiotyki nie pomagały. Przez kilka dni nie mogłam mówić i myślałam, że może mam zapalenie strun głosowych czy inne dziadostwo, zwłaszcza że w domu wszyscy chorzy byli.
    Dopiero jak na początku ciąży (jakoś w czerwcu) gin rutynowo zleciła mi badanie na toxo to wyszło, że jestem chora, ale wyniki były wątpliwe, czyli że przechodziłam chorobę. Ale niestety w razie czego leki muszę brać do końca ciąży. Ale lekarz powiedział, że jak tylko urodzę- od razu odstawiam leki. Jak na razie na USG nie było widać żadnych zmian (bo widać je w wątrobie i mózgu dziecka). 3 lekarzy potwierdziło, że wszystko jest OK, więc ja się tego trzymam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 06:24

• Olalalala Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Was kciuki w takim razie :)

201712067451.png
  • Olalalala Debiutantka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała jeszcze jakieś doświadczenia z tokso? Nikt na forum nie ma toksoplazmozy ocznej? :(

201712067451.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ