Tu 🦖 dinozaur, co w niejednym już się starał wątku, poplotkuje, znajdzie wsparcie, spełni wizję o dzieciątku👶.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPaula napisała o lh i fsh. Zerknęłam na moje ostatnie.
Mam fsh 6.9 mlU/ml a lh 3.7. To wychodzi 0.54. Szału nie ma. Pamiętam, że już kiedyś lekarza o to pytałam, ale nie brnął w temat. Macie dla mnie jakieś podpowiedzi? Trochę poczytałam, ale w sumie nie wiem na co naciskać na wizycie. -
paprotka17 wrote:Paula napisała o lh i fsh. Zerknęłam na moje ostatnie.
Mam fsh 6.9 mlU/ml a lh 3.7. To wychodzi 0.54. Szału nie ma. Pamiętam, że już kiedyś lekarza o to pytałam, ale nie brnął w temat. Macie dla mnie jakieś podpowiedzi? Trochę poczytałam, ale w sumie nie wiem na co naciskać na wizycie.
To u mnie z kolei odwrotna sytuacja LH 11 fsh 4,5 wychodzi 2,44 🥴 ktoś wie jak to obniżyć ?
Czytałam, że niski stosunek może być spowodowany niedomoga lutealną i wysoką prolaktyna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 19:42
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -
Emka06 wrote:Najważniejsze poznać przyczynę. Jesteście pod doskonałą opieką, więc postaraj się myśleć optymistycznie ☺️ Pobrałaś od razu na miejscu wymazy?
Właśnie niemuszę tam wrócić. Nie wiem dlaczego na miejscu nie przyszło mi to do głowy, a pani dr też nie zaproponowała. Mam wrażenie że ona nie chce od razu "naciągać". Przy zalecanych nam badaniach od razu podawała też inne kliniki gdzie można zrobić te badania. 🤷🏼♀️
Wrócę do angeliusa na wymaz i na kiry. Czy na ten wynik się trochę czeka? MP chce się zobaczyć już w następnym cyklu z kompletem badań dlatego wolę to zrobić od razu. A Ty gdzie wykonywałaś KIRy?
Masz rację, faktycznie czuję że jesteśmy pod dobrą opieką, na prawdę czuje się zaopiekowana. Niepotrzebnie się tak stresowałam.
W ogóle miałam przy sobie kilka poprzednich USG wykonywanych u innych randomowych ginów w luxmedzie i na prawdę żaden nie zauważył że nie ma szału z tym moim endometrium? 😵💫 To jest jakiś żart. Dopiero teraz MP zauważyła że zawsze było słabe. -
nick nieaktualnyjo_ana wrote:To u mnie z kolei odwrotna sytuacja LH 11 fsh 4,5 wychodzi 2,44 🥴 ktoś wie jak to obniżyć ?
Czytałam, że niski stosunek może być spowodowany niedomoga lutealną i wysoką prolaktyna. -
paprotka17 wrote:Paula29 dobrze mieć plan. Brzmi to sensownie. U mnie od razu chcieli IVF, bez żadnej diagnozy, więc super macie to zaplanowane.
Rzeczywiście dobrze to narazie wygląda.
U mnie bardziej się czepiała tego, że FSH jest za wysokie (wynosi 8 z groszami), estradiol (mam 65) też za wysoki. Powiedziała że to może świadczyć o wygasaniu rezerwy. Potem na USG liczyła pęcherzyki antralne i było 12 i stwierdziła że nie leczymy wyników tylko pacjenta, a że skoro jajniki są przyzwoite to tylko kazała jeszcze powtórzyć to FSH z LH. Jeśli odkopalas jakiś starszy wynik to może powtórz te dwa hormony z estradiolem. Jak wyglądają Twoje jajniki w USG ? Miałaś liczone pęcherzyki antralne ? No i dodam że Twoje FSH wynaszace 6 to nie wygląda źle. Moje delikatnie przekroczyło normę.
-
nick nieaktualnyPaula29 wrote:Rzeczywiście dobrze to narazie wygląda.
U mnie bardziej się czepiała tego, że FSH jest za wysokie (wynosi 8 z groszami), estradiol (mam 65) też za wysoki. Powiedziała że to może świadczyć o wygasaniu rezerwy. Potem na USG liczyła pęcherzyki antralne i było 12 i stwierdziła że nie leczymy wyników tylko pacjenta, a że skoro jajniki są przyzwoite to tylko kazała jeszcze powtórzyć to FSH z LH. Jeśli odkopalas jakiś starszy wynik to może powtórz te dwa hormony z estradiolem. Jak wyglądają Twoje jajniki w USG ? Miałaś liczone pęcherzyki antralne ? No i dodam że Twoje FSH wynaszace 6 to nie wygląda źle. Moje delikatnie przekroczyło normę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 20:06
-
paprotka17 wrote:To są dość świeże wyniki z września. Estradiol 53 pg/ml. Ja zawsze miałam problem z oceną hormonów. Ostatnio liczyły lekarki na usg i stwierdziły że jest ok, ale szczegółów nie pamiętam. A AMH sukcesywnie spada, nawet wg jakiś tam standarow "rocznych", które znalazłam to za szybko.
paprotka17 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula29 wrote:Słyszałam że od tego stosunku FSH do LH odchodzi. Jak teraz przeliczyłam to mój wychodzi 0,59. Na wizycie lekarka nawet tego nie liczyła tylko zwróciła uwagę i bardziej się uczepiła FSH i estradiolu. Ona jest bardzo dokładna więc jeśli faktycznie ten stosunek miałby jakieś ogromne znaczenie to pewnie więcej by o tym mówiła. Obraz USG był w porzadku i stwierdziła że po prostu trafilysmy na taki felerny cykl. Zobaczę jakie wyjdą FSH i LH w następnym cyklu i co ona na to wszystko powie. Dam Ci znać.
Paula29 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jestem zakręcona jak budka ślimaka, dzisiaj już zwłaszcza. O dziadku dalej nic nie wiadomo, dzisiaj miał przyjść lekarz i jeszcze go nie bylo... w nocy się pokomplikowalo, dziadek miał zapasc ale już jest stabilnie.
Rodzina się pokłóciła, nerwowy dzien. 🙄
Dopiero przyszłam do domu żeby usiąść i goście przyszli...
Ale tego Wam nie odpuszczę. 😎 Patrzcie na to!!! P.ciala przeciwplemnikowe 0% i 2%. Czekamy na HBA i fragmentacje.
Możecie sobie porównać z tą żałością że stycznia, mam w pamiętniku w pierwszym wpisie wypunktowane. 🥴
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:23
Paprota9418, jo_ana, Paula29, KoKos, Angi90 , Emka06, Beezi, Marti27, oloska, Kil, Nataliii lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾9 stymulacji letrozolem ❌
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
Stymulacja ⛔ torbiel krwotoczna 4cm na lewym jajniku ➡️ marzec?
IMSI?
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
nick nieaktualnysiesiepy może Ci to obojętne, ale widać dane jak cos.
A w ogóle to super poprawa. Niesamowita. Tylko te suple ze stopki? Co twój partner zmienił? (Nie mogę jakoś wejść w pamiętnik)Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:21
siesiepy lubi tę wiadomość
-
paprotka17 wrote:siesiepy może Ci to obojętne, ale widać dane jak cos.
A w ogóle to super poprawa. Niesamowita. Tylko te suple ze stopki? Co twój partner zmienił? (Nie mogę jakoś wejść w pamiętnik)
Mój partner... Przestał chorować. Tfu tfu. 🤪 No i od dwóch miesięcy ograniczył alkohol a od miesiąca zaczął się odżywiać zdrowiej, ale to raczej nie mialo wpływu na te wyniki. No i bierze sumiennie suplementy ze stopki od długiego czasu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:34
paprotka17 lubi tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?" -
paprotka17 wrote:A masz rzeczywiście problem z prolaktyna i faza lutealna? Ja też czytałam, w moim przypadku problem z owulacja czy nieregularne cykle podają, ale ja takich problemów nie mam. Obawiam się że gin też nie będzie drążyć.
Nie kochana ja nie mam za niskiego stosunku ja mam za wysoki właśnie i to niby może wskazywać na PCOS.
Siesiepy nie wiem czy nie warto byłoby zamazać dane Twojego faceta? Wyniki mega się poprawiły 💪🏼 dobrze tam dokoksowaliście, a jakie działanie ma astaksantyna?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:45
siesiepy lubi tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
nick nieaktualnysiesiepy wrote:Dzięki za cynk, wycielam. 😅
Mój partner... Przestał chorować. Tfu tfu. 🤪 No i od dwóch miesięcy ograniczył alkohol a od miesiąca zaczął się odżywiać zdrowiej, ale to raczej nie ma wpływu. No i bierze sumiennie suplementy ze stopki.
Ciekawe co było główna przyczyną takiej poprawy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:31
siesiepy, Kil lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjo_ana wrote:Nie kochana ja nie mam za niskiego stosunku ja mam za wysoki właśnie i to niby może wskazywać na PCOS.
Aaa no tak, sorry. Coś mi siadło na oczy. Namieszałam 🤪
Faktycznie, ja mam czasami krótsza II fazę cyklu, bo tak 10 dni, może i w normie, ale na granicy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 21:30
-
paprotka17 wrote:To naprawdę wspaniała wiadomość. 7% to już chyba rzadko się widuje. Wow wow wow. I jaki ładny ruchu. Coś czuję, że niebawem do brzuchatek dołączysz:)
Ciekawe co było główna przyczyną takiej poprawy.paprotka17, Mart768, Beezi, Marti27, Kil lubią tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?" -
paprotka17 wrote:[
Aaa no tak, sorry. Coś mi siadło na oczy. Namieszałam 🤪
Faktycznie, ja mam czasami krótsza II fazę cyklu, bo tak 10 dni, może i w normie, ale na granicy.
Ale też się spotkałam z opiniami, że lekarze odchodzą od tego stosunku LH do fsh i nie zwracają już na to uwagi, że to stara szkoła. Jeśli owulację są, cykle są regularne, amh też dobre to że nie ma się co martwić tym stosunkiem.paprotka17, Paula29 lubią tę wiadomość
🆘 podejrzenie adenomiozy
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Siesiepy starego morfo na grupie to jest tu chyba drugą taka ładna jaka mnie zaskoczyła odkąd tu jestem 😁 (koedys dziewczyna na miesięcznym wrzuciła swojego męża morfo 12%)
Fajnie wyniki mu skoczyły do góry. Trzeba twoje jajnicory podkręcić i będzie ogień ! 😊😄siesiepy lubi tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:Siesiepy starego morfo na grupie to jest tu chyba drugą taka ładna jaka mnie zaskoczyła odkąd tu jestem 😁 (koedys dziewczyna na miesięcznym wrzuciła swojego męża morfo 12%)
Fajnie wyniki mu skoczyły do góry. Trzeba twoje jajnicory podkręcić i będzie ogień ! 😊😄
Paprotka, porównanie z pamiętnika:
styczeń 2023
✔️objętość próbki: 5ml
❌liczba plemników ogólna: 8,60mln (min. 36mln)
❌liczba plemników na 1ml: 1,72mln (min. 16mln)
❌ruch postępowy: 14% (min. 30%)
❌ liniowość ruchu: 31,8% (min. 46,8%)
✔️ żywotność: 74%
❌ morfologia: 1% (min. 4%)
kontrola 24.10.2023r. 😱📈🥳🥳🥳🔥
✔️objętość próbki: 5,1ml
✔️liczba plemników ogólna: 121,99mln (min. 36mln)
✔️liczba plemników na 1ml: 23,92mln (min. 16mln)
✔️ruch postępowy: 76% (min. 32%)
✔️ żywotność: 88% (min. 56%)
✔️morfologia: 7% (min. 4%)
✔️IgA 2% (>10%)
✔️IgB 0% (>10%)
⏳HBA
⏳FragmentacjaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2023, 22:10
Emka06, paprotka17, Mart768, Paprota9418, Marti27 lubią tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?" -
jo_ana wrote:Nie kochana ja nie mam za niskiego stosunku ja mam za wysoki właśnie i to niby może wskazywać na PCOS.
Siesiepy nie wiem czy nie warto byłoby zamazać dane Twojego faceta? Wyniki mega się poprawiły 💪🏼 dobrze tam dokoksowaliście, a jakie działanie ma astaksantyna?jo_ana, Emka06 lubią tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?"