Ureaplasma parvum - naturalna flora czy leczyć
-
Cześć, wykryłam u siebie Ureaplasme parvum, wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie, ale się mocno niepokoje. Miałam robiony wymaz z pochwy, Ureaplasma parvum wykryto, ureaplasma urealyticum nie wykryto. Czat gpt podpowiada że Ureaplasma parvum jest naturalnie występujacą bakterią w mikroflorze pochwy i jeżeli nie powoduje infekcji itd. to jest niegroźna. Pytanie czy tak rzeczywiście jest? Nie mam żadnych infekcji pochwy i nigdy nie miałam, cytologia zawsze wychodzi dobrze, czasem mam problemy z pęcherzem, ale po urosepcie lub furaginie przechodzi. Leczenie i tak raczej podejmę (zobaczymy co powie ginekolog), ale czy któraś z was miała to wykryte i faktycznie nie trzeba było tego leczyć? Czy to u mnie może być przyczyną że nie mogę zajść w ciążę?27👩🏻❤️🧑🏻31
Starania od 03.2025 (7 cs ⏳)
Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25
Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
Owulacje potwierdzone u gin ✅
Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
Cytologia ✅
Badanie moczu ✅
Morfologia ✅
Wit. D ✅
Ureaplasma parvum ⏳ -
Ureaplasme zawsze warto wyleczyć, zwłaszcza jak występują u Ciebie okresowo zapalenia układu moczowego. Nie dość, że może utrudniać zajście w ciążę, to niewyleczona może powodować komplikacje w jej przebiegu, w tym poronienia. Dobrze, że ją wykryłaś, bo często występuje bezobjawowo. Leczenie powinno też objąć Twojego partnera. Powodzenia! 🙂
Wister12, Elza1234 lubią tę wiadomość
Starania od 2023r.
03.24 💔
♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
♂ Oligoteratozoospermia -
aszin wrote:Ureaplasme zawsze warto wyleczyć, zwłaszcza jak występują u Ciebie okresowo zapalenia układu moczowego. Nie dość, że może utrudniać zajście w ciążę, to niewyleczona może powodować komplikacje w jej przebiegu, w tym poronienia. Dobrze, że ją wykryłaś, bo często występuje bezobjawowo. Leczenie powinno też objąć Twojego partnera. Powodzenia! 🙂27👩🏻❤️🧑🏻31
Cytologia ✅
Badanie moczu ✅
Morfologia ✅
Wit. D ✅
Ureaplasma parvum ⏳ -
Wister12 wrote:Cześć, wykryłam u siebie Ureaplasme parvum, wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie, ale się mocno niepokoje. Miałam robiony wymaz z pochwy, Ureaplasma parvum wykryto, ureaplasma urealyticum nie wykryto. Czat gpt podpowiada że Ureaplasma parvum jest naturalnie występujacą bakterią w mikroflorze pochwy i jeżeli nie powoduje infekcji itd. to jest niegroźna. Pytanie czy tak rzeczywiście jest? Nie mam żadnych infekcji pochwy i nigdy nie miałam, cytologia zawsze wychodzi dobrze, czasem mam problemy z pęcherzem, ale po urosepcie lub furaginie przechodzi. Leczenie i tak raczej podejmę (zobaczymy co powie ginekolog), ale czy któraś z was miała to wykryte i faktycznie nie trzeba było tego leczyć? Czy to u mnie może być przyczyną że nie mogę zajść w ciążę?
Mialam właśnie tą odmianę. Konsultowane u 3 lekarzy. Było leczone jedna seria antybiotyków. Rok po zrobione kontrolne badania i nadal czysto.Wister12 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
👦
ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
👩
torbiele w piersiach 🔴
cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć
Co miałeś robić - rób
Nie czekaj już na cud"
🍀🍀🍀🍀 -
Sikoreczkaaa wrote:Mialam właśnie tą odmianę. Konsultowane u 3 lekarzy. Było leczone jedna seria antybiotyków. Rok po zrobione kontrolne badania i nadal czysto.27👩🏻❤️🧑🏻31
Cytologia ✅
Badanie moczu ✅
Morfologia ✅
Wit. D ✅
Ureaplasma parvum ⏳ -
Wister12 wrote:Dziękuję za odpowiedź ❤️ ile czasu brałaś antybiotyk? I czy w tym czasie brania antybiotyku wstrzymaliście się ze staraniami, czy nie było przeciwwskazań?
Ja brałam 2x Docycykline przez 14 dni mąż brał 1x przez 10 dni. Przy antybiotyku musisz wstrzymać sie z staraniami bo to jest dosc mocny antybiotyk. Myśmy wstrzymali sie aż do ponownego badania żeby mieć pewność że nie zarażamy się wzajemnie.
Przy antybiotyku wymieniałam codziennie recznikii piłam sok żurawinowyWister12 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
👦
ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
👩
torbiele w piersiach 🔴
cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
hormony 3dc 🟢
udrożniony jajowód🟢
TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB
Transfer 4BA 💚
6dpt beta 35 prog 29
8dpt beta 112 prog 35,5
12dpt Beta 513 prog 36,7
"Żelazo trzeba kuć