X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ureaplasma parvum - naturalna flora czy leczyć
Odpowiedz

Ureaplasma parvum - naturalna flora czy leczyć

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Wister12 Znajoma

Wysłany: 9 września, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, wykryłam u siebie Ureaplasme parvum, wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie, ale się mocno niepokoje. Miałam robiony wymaz z pochwy, Ureaplasma parvum wykryto, ureaplasma urealyticum nie wykryto. Czat gpt podpowiada że Ureaplasma parvum jest naturalnie występujacą bakterią w mikroflorze pochwy i jeżeli nie powoduje infekcji itd. to jest niegroźna. Pytanie czy tak rzeczywiście jest? Nie mam żadnych infekcji pochwy i nigdy nie miałam, cytologia zawsze wychodzi dobrze, czasem mam problemy z pęcherzem, ale po urosepcie lub furaginie przechodzi. Leczenie i tak raczej podejmę (zobaczymy co powie ginekolog), ale czy któraś z was miała to wykryte i faktycznie nie trzeba było tego leczyć? Czy to u mnie może być przyczyną że nie mogę zajść w ciążę?

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania od 03.2025 (7 cs ⏳)

Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
    Ureaplasma parvum ⏳
  • aszin Autorytet

Wysłany: 9 września, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ureaplasme zawsze warto wyleczyć, zwłaszcza jak występują u Ciebie okresowo zapalenia układu moczowego. Nie dość, że może utrudniać zajście w ciążę, to niewyleczona może powodować komplikacje w jej przebiegu, w tym poronienia. Dobrze, że ją wykryłaś, bo często występuje bezobjawowo. Leczenie powinno też objąć Twojego partnera. Powodzenia! 🙂

Wister12, Elza1234 lubią tę wiadomość

Starania od 2023r.
    03.24 💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
    ♂ Oligoteratozoospermia
  • Wister12 Znajoma

Wysłany: 9 września, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Ureaplasme zawsze warto wyleczyć, zwłaszcza jak występują u Ciebie okresowo zapalenia układu moczowego. Nie dość, że może utrudniać zajście w ciążę, to niewyleczona może powodować komplikacje w jej przebiegu, w tym poronienia. Dobrze, że ją wykryłaś, bo często występuje bezobjawowo. Leczenie powinno też objąć Twojego partnera. Powodzenia! 🙂
    Dziękuję ❤️

27👩🏻❤️🧑🏻31

Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
    Ureaplasma parvum ⏳
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 9 września, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Cześć, wykryłam u siebie Ureaplasme parvum, wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie, ale się mocno niepokoje. Miałam robiony wymaz z pochwy, Ureaplasma parvum wykryto, ureaplasma urealyticum nie wykryto. Czat gpt podpowiada że Ureaplasma parvum jest naturalnie występujacą bakterią w mikroflorze pochwy i jeżeli nie powoduje infekcji itd. to jest niegroźna. Pytanie czy tak rzeczywiście jest? Nie mam żadnych infekcji pochwy i nigdy nie miałam, cytologia zawsze wychodzi dobrze, czasem mam problemy z pęcherzem, ale po urosepcie lub furaginie przechodzi. Leczenie i tak raczej podejmę (zobaczymy co powie ginekolog), ale czy któraś z was miała to wykryte i faktycznie nie trzeba było tego leczyć? Czy to u mnie może być przyczyną że nie mogę zajść w ciążę?

Mialam właśnie tą odmianę. Konsultowane u 3 lekarzy. Było leczone jedna seria antybiotyków. Rok po zrobione kontrolne badania i nadal czysto. :)

Wister12 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

"Żelazo trzeba kuć
    Co miałeś robić - rób
    Nie czekaj już na cud"

🍀🍀🍀🍀
  • Wister12 Znajoma

Wysłany: 10 września, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Mialam właśnie tą odmianę. Konsultowane u 3 lekarzy. Było leczone jedna seria antybiotyków. Rok po zrobione kontrolne badania i nadal czysto. :)
    Dziękuję za odpowiedź ❤️ ile czasu brałaś antybiotyk? I czy w tym czasie brania antybiotyku wstrzymaliście się ze staraniami, czy nie było przeciwwskazań?

27👩🏻❤️🧑🏻31

Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
    Ureaplasma parvum ⏳
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 10 września, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź ❤️ ile czasu brałaś antybiotyk? I czy w tym czasie brania antybiotyku wstrzymaliście się ze staraniami, czy nie było przeciwwskazań?

Ja brałam 2x Docycykline przez 14 dni mąż brał 1x przez 10 dni. Przy antybiotyku musisz wstrzymać sie z staraniami bo to jest dosc mocny antybiotyk. Myśmy wstrzymali sie aż do ponownego badania żeby mieć pewność że nie zarażamy się wzajemnie.

Przy antybiotyku wymieniałam codziennie recznikii piłam sok żurawinowy :)

Wister12 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

"Żelazo trzeba kuć
    Co miałeś robić - rób
    Nie czekaj już na cud"

🍀🍀🍀🍀
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ