Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ureoplasma- wymaz
Odpowiedz

Ureoplasma- wymaz

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kwiecista94 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2023, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy miała któraś z Was doczynienia z ta infekcja ?
    W lipcu robiłam wymaz, wszystko idealnie, ale przez okres urlopowy do hsg badania nie doszło. Teraz miałam ponownie robiony wymaz i wyszło, ze wyhodowana ureoplasma.. nie wiem skąd i jak. Nie miałam żadnych objawów
    Długo to leczylyscie ? Coś wiecie więcej na temat tej bakteri ? Pozdrawiam

👩‍💼30 🏋️30
    👫8
    Starania od październik 2021
  • Neśka_123 Nowa

Wysłany: 26 października 2023, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam razem z mycoplazma z tym, że w 2015 roku. Skąd również nie wiem (pojawiła się po wizycie w szpitalu) z tym, że u mnie było objawowo wręcz patologiczne zapalenia pęcherza na początku co 2 tygodnie później co 4 dni. Leczenie tych konkretnych bakterii krótkie kilka dni antybiotyku dla ciebie i partnera. Teoretycznie mi przeszło i nie wróciło. Od tamtej pory już kilka razy miałam robione wymazy właśnie w związku z diagnostyka niepłodności i czysto. Niestety problemy z pęcherzem pozostały :(
    Sama bakteria na niepłodność nie miała akurat w moim przypadku wpływu.

• Kwiecista94 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mnie boli podbrzusze, i tyle żadnych innych objawów nie mam
    Mąż tez się przebada :/ ale pani już uprzedziła, ze to podstępna bakteria i jedna kuracja może nie wystarczyć
    Nie sadze by miała wpływ na płodność, gdyż przed nią i tak nie udawało się

Neśka_123 wrote:
    Ja miałam razem z mycoplazma z tym, że w 2015 roku. Skąd również nie wiem (pojawiła się po wizycie w szpitalu) z tym, że u mnie było objawowo wręcz patologiczne zapalenia pęcherza na początku co 2 tygodnie później co 4 dni. Leczenie tych konkretnych bakterii krótkie kilka dni antybiotyku dla ciebie i partnera. Teoretycznie mi przeszło i nie wróciło. Od tamtej pory już kilka razy miałam robione wymazy właśnie w związku z diagnostyka niepłodności i czysto. Niestety problemy z pęcherzem pozostały :(
    Sama bakteria na niepłodność nie miała akurat w moim przypadku wpływu.

👩‍💼30 🏋️30
    👫8
    Starania od październik 2021
  • Neśka_123 Nowa

Wysłany: 27 października 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki żeby szybko przeszło! Myślę, że lekarz trochę nastraszył. Jeśli szykujesz się do drożności jajowodów to i tak pewnie jakoś 2 tygodnie po zakończeniu leczenia będziesz powtarzać wymaz i myślę, że będzie już czysto :)

• Pusshka Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    na początku września wyszła mi urea w wymazie, mieliśmy razem z mężem antybiotyk przed 10 dni 2x1. Pamiętaj o probiotyku, bo to silne leki. W trakcie leczenia nie współżyć, niektórzy polecają też wyparzyć bieliznę, wyprać ręczniki i pościel w wysokiej temp.
    U mnie objawem było chyba dużo śluzu cały cykl (miałam tak od nastoletnich lat, a żaden gin nie wiedział skąd), bo po wyleczeniu faktycznie mam tylko śluz płodny, a po nim taki gęstszy i tyle.

Co do wpływania na płodność mi dr w klinice niepłodności powiedziała, że może mieć duży wpływ, bo bakteria ta często uniemożliwia zagnieżdżenie zarodka oraz obniża żywotność i ruchliwość plemników.

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
    19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
    26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
    11.10 250g synka 🥰
    6.11 II prenatalne: misiu waży 470g

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ