Wierzenia i przesądy polaków dotyczące ciąży, porodzie i połogu
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, mam do Was ogromną prośbę - moja koleżanka, też położna, piszę obecnie pracę magisterską o przesądach i tradycjach w Polsce dotyczących kobiet w okresie ciąży, porodu i połogu. Napisała świetną ankietę i wypełniając ją kilka razy doznacie szoku:) Wypełnijcie proszę, bardzo jej to pomoże, a Wam pokaże, jak dziwne wierzenia mieli/mają ludzi w Polsce
http://www.interankiety.pl/interankieta/857bb0c0736d867dd30b03d226d8afb3.xml
Pozdrawiamcedr697 lubi tę wiadomość
-
masakra, co nie? Mnie najbardziej przeraziło to, że gdyby coś mi się stało przy porodzie lub w połogu to czy przybili by mnie do trumny
-
nick nieaktualny
-
o ja cie!
Ale słyszałam dużo więcej przesądów źródłem takiej wiedzy są zazwyczaj ciężarne koleżanki molestowane przesądami przez rodzinę i znajomych
Moim osobistym hitem jest to:
Posiadanie w domu kotów powoduje niepłodność. Ich sierść zatyka macicę!
hahaha! Może rzeczywiście moja macica zapchała się kocimi kłakami skoro tak długo się starałamIownka, akuszerka89, kierzynka, Lena87, szpilka, Ania_84, cedr697 lubią tę wiadomość
-
Moje hity:
- Spożycie sproszkowanych części genitalnych ( prącia lub jąder) królika, koguta lub dzika wzmaga płodność
- Połknięcie przez kobietę żywej rybki, ziaren zbóż czy prochów nieboszczyka skutkuje zajściem w ciąże
- Dzieci ciężarnych jedzących ryby będą źle prowadzić się w przyszłości, urodzą się niewidome lub ich głowy przypominać będą rybie (że co proszę?)
- Jeśli ciężarna przestąpi przez siekierę jej dziecko urodzi się z rozszczepem wargi, jeśli przez psi ogon- noworodek będzie kosmaty
- Wypicie przez rodząca spirytusu wymieszanego z kurzem z progu, sproszkowanym prąciem ogiera lub wiórami ze stołu przyspiesza poród (wiem... z prochu powstałeś, w proch się obrócisz!)
- Zmarłe matki stają się Mamunami i kradną żyjącym zdrowe noworodki, zastępując je potworkami (chyba fantazja kogoś poniosła...)
Przerosło mnie to...Ita wrote:Przepraszam za wulgarność, ale mnie to chyba mąż przepchał skoro tak intensywnie się staraliśmy przez 15 miesięcyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 10:37
Ita, cedr697 lubią tę wiadomość
-
Ita wrote:Ja mam tylko dwa, ale tak sierściuchy syfią w mieszkaniu, że włosy znajduję nie tylko na dywanie, ale też na pościeli, w herbacie, w talerzu zupy podanym gościowi...
No to nie ma się co dziwić, że zapchały co nie co U mnie też syf ale chyba mniej trochę - sierściuchy wychodzą na podwórko sobie, szczególnie jak ładnie teraz jest więc może dom się "odsierści" trochę
-
Ita wrote:Ja mam tylko dwa, ale tak sierściuchy syfią w mieszkaniu, że włosy znajduję nie tylko na dywanie, ale też na pościeli, w herbacie, w talerzu zupy podanym gościowi...
może i mnie wreszcie Mój przepchnie nooIta lubi tę wiadomość
-
Zrobione Ja znałam tylko 4, z czego 1 stosuję - NIGDY nie odmawiam ciężarnym. Kiedyś odmówiłam w sklepie (pracowałam jako sprzedawca) Pani z brzuchem rabatu i po pół roku pojawiło się u mnie kilkanaście myszy, których nie mogłam wyplenić. Masakra A moja babcia kiedyś odmówiła ciężarnej upieczenia pasztetu czy coś takiego i sukienkę ślubną zjadły jej myszy... Serio! Widziałam, jak wygląda... To na pewno nie sprawka moli.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Zrobione, teraz wiemy czym zajomwali się ludzie jak nie było internetu i tv he he he - wymyślaniem takich rzeczy, to coś jak z plotką , ktoś coś zasłyszy, ktoś inny coś doda i potem wychodzi taki przesąd czy tradycja, a mnie osobiście powala oprócz tych niedorzecznych," Ciężarna powinna unikać przechodzenia przez progi, miedze, rozstajne drogi czy płoty". Jak nie przechodzic przez progi to i nie przekraczac progu domu he he, czyli całą ciąże siedziec w domu
szpilka lubi tę wiadomość