X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wpływ hormonow tarczycy na progesteron???
Odpowiedz

Wpływ hormonow tarczycy na progesteron???

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • HopeandFaith Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jaki jest wpływ hormonów tarczycy na progesteron?

Hipotetycznie: jeżeli progesteron( 21dc progesteron-14,64) jest trochę za niski to obniżenie TSH może pomoc nieco podwyższyć progesteron?

EDIT: ten progesteron był u mnie badany w 21dc ale nie był to 7dpo, bo 14dc napewno nie miałam owulacji ( żadnego dominujaćego nawet nie było). Może być tak ze owulacja była pare dni później, wiec progesteron był za wczesńie robiony. Ale mój endo- gin uparł się żebym zrobiłam w 21dc, a nie 7dpo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 15:26

18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/

Wysłany: 27 czerwca 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam tylko tyle na ten temat:
    "wysoki poziom hormonu TSH może sprzyjać nadwyżkom w produkcji prolaktyny, która z kolei blokuje owulację. Skrócona może być również druga faza cyklu. W łagodnej niedoczynności tarczycy ciąża jest możliwa"

18cs
  • Letitbe Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) właśnie tak może być jak piszesz. Niedoczynność może mieć wpływ na poziom prolaktyny. Wysoka prolaktyna blokuję owulację i progesteron, więc często podwyższona prolaktyna idzie w parze z niskim progesteronem. Często niski progesteron objawia się plamieniami kilka dni przed miesiączką

'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'

thumb.png
    My Ovulation Chart

Wysłany: 28 czerwca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, ja myślałam ze leczenie na niedoczynnosc trochę poprawi długość moich cykli ( w sensie wydłuży o te 2 dni, bo zawsze to jednak były cykle 28 dniowe, teraz 25-26 od stycznia), a tu nic, poprawy nie ma...:(

18cs
  • Letitbe Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leczenie niedoczynności na pewno coś daje. Badałaś poziom podstawowych hormonów?

'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'

thumb.png
    My Ovulation Chart

Wysłany: 30 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zbadany E2 i progesteron w 21 dc. Progesteron troche przy niski 14,67 (norma do 23).A reszte hormonow w nast tyg bede badac.

18cs
  • Letitbe Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem ale sama mówiłaś, że to nie był ten dzień, więc chyba dobrze będzie powtórzyć to badanie. Poza tym może to był akurat cykl bezowulacyjny i dlatego progesteron nie skoczył

thumb.png
    My Ovulation Chart
  • k878 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja słyszałam, ze to odwrotnie, tzn. dziewczyny z wysoką prolaktyną biorą Bromergon i TSH samo spada po ustabilizowaniu prolaktyny.

Co do progesteronu, to wiem tyle, że u mnie na początku ciąży i przy braniu progesteronu w tabletkach, TSH poszybowało choć fT4, czyli właściwy hormon tarczycy był OK. I endo nie była tym zdziwiona.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3

Wysłany: 4 lipca 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś

k878 ooo to nie wiedziałam, że jest taka relacja między prolaktyna a TSH

18cs
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ