Wpływ hormonow tarczycy na progesteron???
-
Właśnie jaki jest wpływ hormonów tarczycy na progesteron?
Hipotetycznie: jeżeli progesteron( 21dc progesteron-14,64) jest trochę za niski to obniżenie TSH może pomoc nieco podwyższyć progesteron?
EDIT: ten progesteron był u mnie badany w 21dc ale nie był to 7dpo, bo 14dc napewno nie miałam owulacji ( żadnego dominujaćego nawet nie było). Może być tak ze owulacja była pare dni później, wiec progesteron był za wczesńie robiony. Ale mój endo- gin uparł się żebym zrobiłam w 21dc, a nie 7dpo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 15:26
18cs
Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/ -
Znalazłam tylko tyle na ten temat:
"wysoki poziom hormonu TSH może sprzyjać nadwyżkom w produkcji prolaktyny, która z kolei blokuje owulację. Skrócona może być również druga faza cyklu. W łagodnej niedoczynności tarczycy ciąża jest możliwa"18cs
Hej właśnie tak może być jak piszesz. Niedoczynność może mieć wpływ na poziom prolaktyny. Wysoka prolaktyna blokuję owulację i progesteron, więc często podwyższona prolaktyna idzie w parze z niskim progesteronem. Często niski progesteron objawia się plamieniami kilka dni przed miesiączką'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'
My Ovulation Chart -
No, ja myślałam ze leczenie na niedoczynnosc trochę poprawi długość moich cykli ( w sensie wydłuży o te 2 dni, bo zawsze to jednak były cykle 28 dniowe, teraz 25-26 od stycznia), a tu nic, poprawy nie ma...18cs
Leczenie niedoczynności na pewno coś daje. Badałaś poziom podstawowych hormonów?'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'
My Ovulation Chart -
Mam zbadany E2 i progesteron w 21 dc. Progesteron troche przy niski 14,67 (norma do 23).A reszte hormonow w nast tyg bede badac.18cs
Rozumiem ale sama mówiłaś, że to nie był ten dzień, więc chyba dobrze będzie powtórzyć to badanie. Poza tym może to był akurat cykl bezowulacyjny i dlatego progesteron nie skoczył'Nie zatrzymamy się prędko, ale mądre dziewczyny bolą czasem stopy, głupie - tyłek'
My Ovulation Chart -
A ja słyszałam, ze to odwrotnie, tzn. dziewczyny z wysoką prolaktyną biorą Bromergon i TSH samo spada po ustabilizowaniu prolaktyny.
Co do progesteronu, to wiem tyle, że u mnie na początku ciąży i przy braniu progesteronu w tabletkach, TSH poszybowało choć fT4, czyli właściwy hormon tarczycy był OK. I endo nie była tym zdziwiona.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -