Wrogi śluz
-
Hej, napiszę to raz i mam nadzieję że komuś pomogę.
Nie mogłam zajść w ciąże, staraliśmy się już ponad 2 lata, zdjagnozowali u mnie wrogi śluz, wybijałam 100% plemników. Skończyło się to udaną inseminacją w 2019. Urodziłam córkę w marcu 2020 roku, jednak chcieliśmy żeby miała rodzeństwo, żeby nie była jedynaczką.
Przez przypadek w tv usłyszałam o ph śluzu owulacyjnego, zaczęłam szukać w internecie i się okazuje że śluz owulacyjny jest kwaśny, to szukam tabletki zakwaszające i oczywiście że są, a aktywny składnik to wit. C (co? zwykła wit. C?). Kupiłam oczywiście tabletki dopochwowe, ja wybrałam VITAgyn C ale jest dużo innych, i co się okazało zaszłam w naturalną ciąże po 7 miesiącach po porodzie, w lipcu 2021 roku urodziłam syna.
I nie zgadniecie co się okazało po kolejnych 7 miesiącach po porodzie, jestem znów w ciąży, 8tc, rodzę w listopadzie 2022 roku.
Jestem z rocznika 1987, mąż z 1981, nie jesteśmy otyli, ani obciążeni chorobami, raczej aktywni. Jeden ginekolog mi powiedział że jeżeli kobieta ma regularne cykle i ma "kobiecy wygląd" (tzn. brak nadmiernego owłosienia, ukształtowane piersi i biodra) to z hormonami wszystko jest w porządku. Z poczty pantoflowej wiem że podobno gdy kobieta wejdzie w fazę rozrodu to o kolejną ciąże jest łatwiej bo organizm przeszedł na rozród u mnie się sprawdziło.
Długość moich cykli to 28 dni, napiszę w który dzień zaaplikowałam sobie tabletke w miesiącach w których zaszłam w ciąże:
Październik 2020 - 8 dzień tabletka, 10,12,13,14 - 💓
Luty 2022 - 6 dzień tabletke, 10,12,13 - 💓
Mam nadzieję że wszystko opisałam jasno i klarownie.
Mam nadzieję że komuś może się to przyda, u nas naprawdę już były nerwy i płacze, jednak karta się odwróciła mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
Pocahontas16 lubi tę wiadomość
-
Tabletka tylko raz w miesiacu, pozostałe dni to sex💓.
Niestety leczenie według lekarzy to inseminacja.
Do diagnozy robiliśmy test po stosunku, czyli sprawdzali ile plemników przeżyło w pochwie po 7h po stosunku.
Badania do wykonania inseminacji jest dużo więcej i różnią się trochę od kliniki leczenia niepłodności ja robiłam: grupa krwi, toxsoplazmoza igg igm, cytomegalia igg igm, różyczka igg igm, usg piersi, cytologia. -
Aha. No ja już coreczke mam. Ale obecnie staramy się o drugie 12 cykl bez ciąży. Co prawda mamy troszkę utrudnień No ale wynika od lekarzy, ze nic nie stoi na przeszkodzie. Ale właśnie do sierpnia jeśli nic nie będzie to mamy podchodzić do inseminacji.
-
Żelka1990 wrote:Aha. No ja już coreczke mam. Ale obecnie staramy się o drugie 12 cykl bez ciąży. Co prawda mamy troszkę utrudnień No ale wynika od lekarzy, ze nic nie stoi na przeszkodzie. Ale właśnie do sierpnia jeśli nic nie będzie to mamy podchodzić do inseminacji.Ona 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -