Wspomaganie progesteronem
-
Mam pytanie do dziewczyn które podczas starania o dziecko wspomagały się progesteronem od owulacji do konca cyklu. Jakie badania miałyście wcześniej wykonane które wykazały, że potrzebujecie takiego wspomagania, jak długo go przyjmowałyście i z jakim rezultatem.Starania od 07.2024
👨⚕️Hashimoto
👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
🗓️ badanie drożności -> sierpień/wrzesień
💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio -
Kirby wrote:Mam pytanie do dziewczyn które podczas starania o dziecko wspomagały się progesteronem od owulacji do konca cyklu. Jakie badania miałyście wcześniej wykonane które wykazały, że potrzebujecie takiego wspomagania, jak długo go przyjmowałyście i z jakim rezultatem.
Ja po prostu miałam zbadany progesteron z krwi w 7 dniu po owulacji. Niestety wyszedł za niski, dlatego lekarz przepisał mi Luteinę. Po kilku miesiącach z kolejnego badania krwi wyszło, że progesteron faktycznie się poprawił. Jednak u mnie występuje sporo innych komplikacji zdrowotnych i dalej czekamy na nasz wymarzony cud.👱♀️ 28 👨💼29 🐰🐰
12.2022 - rozpoczęcie starań
02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u naprotechnologa
02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, dieta, HSG - jajowody drożne
09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
02.01.2025 - lipiodol
18.01.2025 - ⏸️ 30cs
19.01.2025 - 💔😥
14.04.2025 - histeroskopia zabiegowa - wycięcie mikro polipów
5.05.2025 - wynik biopsji - przewlekłe zapalenie endometrium
Aktualnie 37cs
Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, przewlekłe zapalenie endometrium -
U mnie powodem przyjmowania progesteronu po owulacji były plamienia pod koniec cyklu, silny PMS no i endometrioza. W wynikach badań teoretycznie progesteron nie był na bardzo niskim poziomie jednak najwyraźniej przy mojej dominacji estragonowej jest go i tak za mało.
Przyjmuję duphaston i cyclogest, oba są przepisywane podczas monitoringów cyklu.
Rezultat na ten moment? Wciąż brak ciąży. To co jednak zauważyłam to delikatniejsze miesiączki (przy endometriozie!), praktycznie nie mam PMS i plamień pod koniec cyklu.
Endometrioza + Trombofilia
12.2023 - początek starań -
Ja zaczęłam plamić kilka dni przed @. Lekarz jednak uważa że mam go w porządku, mimo że kilka cykli w 7 dpo max był na poziomie 7..
Inna lekarka mówiła że skrajnie niski, i dała luteinę. Mam jeszcze opakowanie duphaston.
I sama jestem przed owulacja teraz, i chciałabym sprawdzić czy może się podniósł mój naturalny ( dieta + suple), i nie wiem co robić , bo w razie ewentualnej ciąży przyjęcie go dopiero po 2 kreskach nie będzie późno ?
W biochemię był na poziomie ok 4.60, i rósł z beta2 cs 11/24 cb 💔
07. 2025 10 cd
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1
👨
Obniżona ruchliwość , morfologia 1%, agregacja..
30.06 androlog -> mówi że wyniki super
Worek supli -
Dzięki za odpowiedzi. Ja będę brać Cyclogest na przedłużenie fazy lutealnej a jeśli będzie ciąża to mam nie przestawać brac do któregoś tam tygodnia. Lekarz zalecił na podstawie obserwacji cyklu. Trochę zaczęłam się obawiać jaki to będzie miało na mnie wpływ bo jakby nie patrzeć to są hormony, ale nie widziałam nigdy na teście dwóch kresek więc chyba warto próbować.Starania od 07.2024
👨⚕️Hashimoto
👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
🗓️ badanie drożności -> sierpień/wrzesień
💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio -
Jedyne co zauważyłam to może ewentualna senność zwiekszona popołudniami. A tak to w sumie nic... nawet piersi nie bolą ani nic z tych rzeczy
Kirby lubi tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
07. 2025 10 cd
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1
👨
Obniżona ruchliwość , morfologia 1%, agregacja..
30.06 androlog -> mówi że wyniki super
Worek supli -