Forum Starając się - ogólne Wyniki badań hormonów
Odpowiedz

Wyniki badań hormonów

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Justyna22 Znajoma
    Postów: 21 1

    Wysłany: 18 czerwca 2013, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Wczoraj odebrałam wyniki badań hormonów. Wizytę mam dopiero za 2 tyg. mogłybyście mi pomóc je zinterpretować?


    FSH- 7,42 mlU/ml
    LH- 8,20 mlU/ml
    ESTARDIOL- 32,77 pg/ml
    PROGESTERON- 1,16 ng/ml
    PROLAKTYNA- 19.76 ng/ml
    TESTOSTERON- 0,50

    Justyna22
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 18 czerwca 2013, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też prosiłabym o pomoc, badania robiłam w 3 dniu cyklu:

    FSH - 6,00 (norma dla f. pęcherzykowej 3,5-12,5)
    LH - 7,52 (norma dla f. pęcherzykowej 2,4-12,6)
    Estradiol - 29,49 (norma dla f. pcherzykowej 29,49-166)
    Testosteron - 39,80 (norma 6,00-39,80)
    Androstendion - 5,36 ( norma dla 18-53 lat 0,75-3,89)
    DHEA-SO4 - 244,80 (norma 25-34 lat 98,8-340)

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 18 czerwca 2013, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol ma norme 12,5-166

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • aniulkab86 Ekspertka
    Postów: 137 55

    Wysłany: 19 lutego 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wykonałam badanie estradiolu norma jest (27-122) ja mam <10. Za co jest odpowiedzialny estradiol?

    bfars8fw0g28yjry.png

    b3c1882628645acb65def862c735147f.png
  • Ana0408 Przyjaciółka
    Postów: 112 88

    Wysłany: 20 lutego 2014, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej koleżanki.Zrobiłam badania hormonów i LH 2,95 wyszło a FSH 6.64 badania robione w 3dc.Wg tego wychodzi że stosunek LH do FSH wynosi 0,44 czyli dużo poniżej 1.Moje pytanie czy któraś miała podobne wyniki i była z nimi na konsultacji u lekarza?Jakie jest stanowisko lekarzy w przypadku takich wartości?

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 20 lutego 2014, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana0408 wrote:
    Hej koleżanki.Zrobiłam badania hormonów i LH 2,95 wyszło a FSH 6.64 badania robione w 3dc.Wg tego wychodzi że stosunek LH do FSH wynosi 0,44 czyli dużo poniżej 1.Moje pytanie czy któraś miała podobne wyniki i była z nimi na konsultacji u lekarza?Jakie jest stanowisko lekarzy w przypadku takich wartości?


    ja mam kochana stosunek 0,43 i 3 marca ide do nowego podobno bardzo dobrego gina zobaczymy co on na to.
    stosunek ponizej 1 moze oznaczać niedomoge cialka żoltego albo cos z przysadka i za wysoka prolaktyna

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Ana0408 Przyjaciółka
    Postów: 112 88

    Wysłany: 20 lutego 2014, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania FSH,LH,i estradiol wykonuje się najpierw w 3 dniu cyklu.Potem można powtarzac w zależności co chcemy zbadać,np robi sie przed owulacją estradiol żeby ocenic dynamikę wzrostu pęcherzyków.

  • Myszka-Minnie Autorytet
    Postów: 681 222

    Wysłany: 22 lutego 2014, 12:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I chetnie Ja zaczerpne informacji na temat wyników badań. Jezeli ktos sie zna to prosiła bym o odpowiedz. Wizyte u gina mam dopiero w marcu.

    Kilkanascie dni temu robiłam badania LH i FSH i nie tylko.
    Wynik LH był 11 mlU/ml, a FSH 8.28 mlU/ml
    tzn, ze stosunek LH do FSH = 2,72 co wskazuje na podejrzenie zespołu policystycznych jajników (PCOS) i również moga pojawić się torbiele na jajnikach,
    Czy stosunek LH do FSH = 1,32 tzn, ze ze mna nie jest tak źle i nie mam sie czym martwić.

    I jeszcze jedno.

    Robiłam również badanie na przeciw ciała rózyczki.
    RUB IgM wynik wyszedł ujemny. Tak też jest w wartościach referecyjnych.
    Jest też podana wartośc RUB IgM 0.329 i ponizsze wartości:
    wynik ujemny: indeks <0.8;
    wynik wątpliwy: indeks >=0.8 do <1.0;
    wynik dodatni: >=1.0

    RUB IgG wyszło 2506 lU/ml (wynik powyzej wartości referencyjnych).
    A wartosci referencyjne są nastepujące:
    wynik ujemny: < 10
    wynik dodatni: >=10

    Z góry dziekuje za odpowiedzi i te miłe i te złe jeseli wynik by cos wskazywały do obawy.

    f2wl9vvj16detq98.png

    w57vlbetiy8u8flo.png
  • Hrabina Koleżanka
    Postów: 45 46

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 17:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniulkab86 wrote:
    Dzisiaj wykonałam badanie estradiolu norma jest (27-122) ja mam <10. Za co jest odpowiedzialny estradiol?

    Aniulka czy lekarz wyjaśnił Ci czym jest spowodowany tak niski estradiol? Szukam na necie i nic nie moge znaleźć :-( a znalazłam się w grupie z menopauazą :-(
    Może ktoś coś wie?

  • SunSun Autorytet
    Postów: 1023 1111

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,podpinam się pod temat...
    Moje wyniki badań -badania w 5dc
    LH 8,85 (norma 2,4 - 12,6)
    FSH 7,35 (norma 35,5-12,5)
    Esttradiol 79,6 (norma 46-607)
    Prolaktyna 583,1(norma 102-496)
    Progesteron 1,12(norma 0.2-1,5)
    Testosterin 0,415(norma 0,06-0,82)

    TSH 3 gen 3,55(0,27-4,2)
    ft4 21,31(12-22)
    ft3 5,36(3,9-6,7)
    anty tpo 13,3 (<34)
    anty TG 24.45 (<115)
    Bardzo proszę o pomoc...

    ex2btv738sn49jef.png
  • my dream Autorytet
    Postów: 507 445

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    Witam,podpinam się pod temat...
    Moje wyniki badań -badania w 5dc
    LH 8,85 (norma 2,4 - 12,6)
    FSH 7,35 (norma 35,5-12,5)
    Esttradiol 79,6 (norma 46-607)
    Prolaktyna 583,1(norma 102-496)
    Progesteron 1,12(norma 0.2-1,5)
    Testosterin 0,415(norma 0,06-0,82)

    TSH 3 gen 3,55(0,27-4,2)
    ft4 21,31(12-22)
    ft3 5,36(3,9-6,7)
    anty tpo 13,3 (<34)
    anty TG 24.45 (<115)
    Bardzo proszę o pomoc...

    Widzę, że masz podobny problem co ja. Prolaktyna jest za wysoka i tu nam pojawia się problem z zajściem. A za wszystko odpowiedzialny jest zbyt wysoki TSH. Najlepiej powinien mieć wartość między 1-2 dla staraczek.
    Jutro idę do gina po leki. U mnie jest jeszcze bardzo mały progesteron.
    Ale nie martw się przy luteince i tabsach na obniżenie tsh wciągu 1-2 miesięcy wartości będą idealne i ciąża gwarantowana :)

    SunSun lubi tę wiadomość

    mhsvh371pdpt408y.png
  • SunSun Autorytet
    Postów: 1023 1111

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dream wrote:
    Widzę, że masz podobny problem co ja. Prolaktyna jest za wysoka i tu nam pojawia się problem z zajściem. A za wszystko odpowiedzialny jest zbyt wysoki TSH. Najlepiej powinien mieć wartość między 1-2 dla staraczek.
    Jutro idę do gina po leki. U mnie jest jeszcze bardzo mały progesteron.
    Ale nie martw się przy luteince i tabsach na obniżenie tsh wciągu 1-2 miesięcy wartości będą idealne i ciąża gwarantowana :)
    no właśnie prawie wszystko w normie..idę w piątek na gina ale wątpie że da mi coś na obniżenie tsh czyli pewnie wizyta u endo jeszcze mnie czeka :/

    ex2btv738sn49jef.png
  • my dream Autorytet
    Postów: 507 445

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Sun Sun
    zapomniałam jeszcze dodać że stosunek fsh do lh masz 1.2 czyli bliski 1. A to bardzo dobry znak :)
    czy masz plamienia przed @???

    śmigaj do lekarza po tabsy i bądź dobrej myśli.

    SunSun lubi tę wiadomość

    mhsvh371pdpt408y.png
  • my dream Autorytet
    Postów: 507 445

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja idę do ginekologa, który ma doktorat z endokrynologii więc myślę, że sprawę załatwię od razu :) mam nadzieję. Naczekałam się już rok, żeby rozwikłać tę zagwostkę i w końcu chyba wiem co i jak :)

    SunSun lubi tę wiadomość

    mhsvh371pdpt408y.png
  • SunSun Autorytet
    Postów: 1023 1111

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dream wrote:
    a Sun Sun
    zapomniałam jeszcze dodać że stosunek fsh do lh masz 1.2 czyli bliski 1. A to bardzo dobry znak :)
    czy masz plamienia przed @???

    śmigaj do lekarza po tabsy i bądź dobrej myśli.
    no właśnie dopóki mi sie nie zatrzymała miesiączka-w tym cyklu pierwszy raz-to zawsze przed miałam plamienia leciutkie i stąd wiedziałam że dostanę na następny dzień@

    ex2btv738sn49jef.png
  • SunSun Autorytet
    Postów: 1023 1111

    Wysłany: 14 kwietnia 2014, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dream wrote:
    ja idę do ginekologa, który ma doktorat z endokrynologii więc myślę, że sprawę załatwię od razu :) mam nadzieję. Naczekałam się już rok, żeby rozwikłać tę zagwostkę i w końcu chyba wiem co i jak :)
    najważniejsze ,że ci się udało :)

    ex2btv738sn49jef.png
  • my dream Autorytet
    Postów: 507 445

    Wysłany: 15 kwietnia 2014, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    najważniejsze ,że ci się udało :)

    a jednak nie do końca :( podejrzenie pco. Za tydzien hsg i monitoring, a później zabawa z hormonami.

    mhsvh371pdpt408y.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego