Wysypka uczulenie alergia w ciazy
-
Hej
Czy któraś z Was miała jakeis uczulenie w ciąży jakiegk typu? Jak sobie radziłyście. Ja jestem w 10 tyg ciąży. Wyskakuja mi grudki swedzace. Bylam u dermatologa dostalan emolienty masci itd. Obawiam sie ze moze to byc od duphastonu no ale jego nie odstawie narazie. Czy któraś z was mogłaby cos napisać o swoich przypadkach uczuleniowych w ciąży.? -
Mówił co to są za zmiany?
U mnie pierwszym objawem ciąży było zaostrzenie AZS, jeżeli to coś atopowego to w ciąży raczej jedynie właśnie maści i emolienty,
Mi zawsze pomagał krem bepanthen sensiderm, stosowany często, co 2h conajmniej i kąpiele w emolientach dla niemowląt, pozbycie się wszystkich drażniących kosmetyków, stosowanie samych naturalnych a najlepiej dla niemowląt. Może też być że w ciąży jakieś jedzenie cię zaczęło uczulać i wyszło na skórze (ja tak mialam poza ciąża jak zjadlam paprykę na drugi dzień miałam zmiany na ramionach, w ciąży jeszcze nie próbowałam jeść papryki 😛) lub proszek do prania lub cokolwiek innego co poza ciążą cię nie uczulalo tak naprawdęWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 15:23
-
Miałam na brzuchu plamy wypukłe duże mniej więcej od 8tc do 14tc... Oliwka smarowałam na rozstępy tylko. Może to przez leki które brałam... Np heparyne bądź coś innego... Ale duphaston brałam przed ciąża i było ok...
Musialam patrzeć aby nie drapać... Moja gin widziała i w sumie nie spotkała się z takim czymś... Aby coś uczuliło, ale jestem alergiczka... I jakoś minęło po kilku tygodniach.Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰 16.03.2021r
Synek 39+0tc 3820g 57cm miłości🥰 1.12.2022r
°1IUI 15.08.2017°2IUI 18.09.2017°3IUI 19.12.2017
♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo
♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowy cb
♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam❄️❄️❄️❄️
🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
♦️19.02.2022r transfer 2BB cb
♦️18.03.2022r transfer 1BB i morula
4dpt II kreska,5dpt bHcg 24,prog 33.20,7dpt bHcg 62,10dpt bHcg 202.90,prog 46.430 INNE LABO,12dpt bHcg 457,15dpt bHcg 1479,pog 23.60,28dpt ❤ 129/min, 12t4d 6.41cm ❤️162/min -
No wlasnie u mniw 10 tydzien. A duohaston biore od 6 tyg ciazy. I od tyf wyskakuja mi grudki swedzace. Oczywiscie dermatolog zlecil masc doraznie i wszytskie emolienty itd balsany itp. Zamierzam kupic z avene xera calm. Jednak cenowo wysoko ale nie mam wyjscia. Wlasnie to dziwne jest bo swedzi w jednym miejscu wydrapie potem w innyn oczywiscie taka pokrzywka. I to na wieczór o w takich godzinach wlasnie. Badania wyszly ok. Tak mysle ze moze z duphastonu. No ale nie ma jak odstawic narazie. Jeszcze sie pomecze.
-
Asia9031 wrote:No wlasnie u mniw 10 tydzien. A duohaston biore od 6 tyg ciazy. I od tyf wyskakuja mi grudki swedzace. Oczywiscie dermatolog zlecil masc doraznie i wszytskie emolienty itd balsany itp. Zamierzam kupic z avene xera calm. Jednak cenowo wysoko ale nie mam wyjscia. Wlasnie to dziwne jest bo swedzi w jednym miejscu wydrapie potem w innyn oczywiscie taka pokrzywka. I to na wieczór o w takich godzinach wlasnie. Badania wyszly ok. Tak mysle ze moze z duphastonu. No ale nie ma jak odstawic narazie. Jeszcze sie pomecze.
-
Asia9031 wrote:Kurcze prosze powiesz. Ktora dziewczyna jak ja znalezc. Plis
Asia9031 lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie przechodzę przez to samo, od 7 tyg ciąży mocne nasilenie na całym ciele plus twarz i szyja. Ciało opanowałam maścią robiona hydrokortyzon na haskobazie - zalecenie dermatologa. Teraz pozostała twarz, czerwona i spuchnięta jak pomidor. Do tego bardzo przesuszona, w nocy uczucie ściągnięcia ze aż budzi, emolienty nie dawały rady, aż pogarszały… Trzy dni temu ułożyłam sobie sterydem Locoid krem na twarz, ulga na kolejny dzień. Tez przepisane prze dermatologa ale już innego niż wcześniej. Tylko ta suchość pozostała.. dermatolog powiedział żeby nie maltretować skory emolientem gdy jest stan reaktywny tylko najpierw ugasić. I żeby się nie bac tych sterydów nawet na twarz. Kiedyś tez używałam protopic na takie rzeczy, teraz każdy dermatologów u których się pojawiłam stanowczo zabraniali.. Jak to będzie za jakiś czas i jakie konsekwencje to sama jestem ciekawa.
Zastanawiałam się ostatnio nad atopicinem, czy ktoś stosował? -