Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Za wysoki kwas foliowy
Odpowiedz

Za wysoki kwas foliowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Emilka2 Koleżanka

Wysłany: 11 września, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Planujemy z mężem powiększenie rodziny i z tego powodu zaczęłam jakos w czerwcu suplementację kwasu foliowego. Kupilam sobie "LittleMe"od healthlabs. No i wczoraj profilaktycznie przebadałam ten wskaźnik i kurcze - za wysoki... Mam 67,19 nmol/l a norma to 8,83 - 60,80 nmol/l.

Naczytałam się, że to źle i że jakaś mutacja genów i wgl.. Czy ten mój poziom faktycznie bardzo przekracza próg i jest źle? Czy jesli odstawię ten suplement to poziom się obniży? 🙁

🙎🏼‍♀️ 30 🙎🏼‍♂️32

💊 Omega3 (Norsan), Wit. C, Little Me z HealthLabs, wit. D3, Magnez z wit. B6.
  • Emilka2 Koleżanka

Wysłany: 11 września, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że B12 mam 449 pg/mol a norma jest 197-771 oraz żelazo mam 30,9 a norma do 34,5.

🙎🏼‍♀️ 30 🙎🏼‍♂️32

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łykaj aktywny kwas foliowy. Nie wiem jaki jest w Twoim preparacie. Jeśli tam jest aktywny tylko i po tym masz tak dużą dawkę, to zmniejsz. I za miesiąc zbadaj ponownie. B12 najlepiej w 3/4 normy, więc Twój poziom jest ok, ale suplementuj cały czas. Badałaś ferrytynę?

Emilka2 lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Emilka2 Koleżanka

Wysłany: 11 września, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuję za odpowiedź!

W tym moim preparacie jest:

Witamina B6 (pirydoksalo-5-fosforan) 2,8 mg (RWS 200%)
    Kwas foliowy Quatrefolic® (5-MTHF) 800 µg (RWS 400%)

czyli chyba kwas foliowy aktywny z tego co czytam.

Dodatkowo jest jeszcze:
    Jod 200 µg (RWS 133%)
    Wapń 400 mg (RWS 50%)
    Cholina 200 mg
    Ekstrakt z kłącza imbiru 200 mg
    Mio-inozytol 150 mg

Właśnie ferrytynę mam na innym skierowaniu z innego labu i jeszcze nie robiłam. Ale planuję! :)

🙎🏼‍♀️ 30 🙎🏼‍♂️32

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 12 września, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam wysoki kwas foliowy w wynikach i biorę tylko aktywną formę. Pytałam o to moją dietetyczkę plus koleżankę internistkę - obie twierdzą że wysoki poziom nie jest niczym niebezpiecznym i wyjątkowo łatwo go osiągnąć przy suplementacji. Wydaje się że jest to wynikiem tego, że masz naprawdę wysoką dawkę w swoim preparacie - 800 ug jest zalecane już raczej w ciąży, przy staraniach 400-800 ug. Little Me od HL jest raczej dla ciężarnych, dla starajacych się mają FertileMe, które z tego co pamiętam ma 400 ug aktywnego kwasu foliowego

Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
    👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
    ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia

I procedura IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
    Mamy 2 ❄️❄️ (4BB, 3BB)
    FET w listopadzie?
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 12 września, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka2 wrote:
    Hej, dziękuję za odpowiedź!

W tym moim preparacie jest:

Witamina B6 (pirydoksalo-5-fosforan) 2,8 mg (RWS 200%)
    Kwas foliowy Quatrefolic® (5-MTHF) 800 µg (RWS 400%)

czyli chyba kwas foliowy aktywny z tego co czytam.

Dodatkowo jest jeszcze:
    Jod 200 µg (RWS 133%)
    Wapń 400 mg (RWS 50%)
    Cholina 200 mg
    Ekstrakt z kłącza imbiru 200 mg
    Mio-inozytol 150 mg

Właśnie ferrytynę mam na innym skierowaniu z innego labu i jeszcze nie robiłam. Ale planuję! :)
    Musiałabyś brać 400 folianu i wynik spadnie. Wysoki poziom kwasu foliowego jest równie niebezpieczny co niski poziom.

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Emilka2 Koleżanka

Wysłany: 13 września, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi! :)

🙎🏼‍♀️ 30 🙎🏼‍♂️32

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ