Za wysoki kwas foliowy
-
Cześć dziewczyny,
Planujemy z mężem powiększenie rodziny i z tego powodu zaczęłam jakos w czerwcu suplementację kwasu foliowego. Kupilam sobie "LittleMe"od healthlabs. No i wczoraj profilaktycznie przebadałam ten wskaźnik i kurcze - za wysoki... Mam 67,19 nmol/l a norma to 8,83 - 60,80 nmol/l.
Naczytałam się, że to źle i że jakaś mutacja genów i wgl.. Czy ten mój poziom faktycznie bardzo przekracza próg i jest źle? Czy jesli odstawię ten suplement to poziom się obniży? 🙁🙎🏼♀️ 30 🙎🏼♂️32
💊 Omega3 (Norsan), Wit. C, Little Me z HealthLabs, wit. D3, Magnez z wit. B6. -
Łykaj aktywny kwas foliowy. Nie wiem jaki jest w Twoim preparacie. Jeśli tam jest aktywny tylko i po tym masz tak dużą dawkę, to zmniejsz. I za miesiąc zbadaj ponownie. B12 najlepiej w 3/4 normy, więc Twój poziom jest ok, ale suplementuj cały czas. Badałaś ferrytynę?
Emilka2 lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Hej, dziękuję za odpowiedź!
W tym moim preparacie jest:
Witamina B6 (pirydoksalo-5-fosforan) 2,8 mg (RWS 200%)
Kwas foliowy Quatrefolic® (5-MTHF) 800 µg (RWS 400%)
czyli chyba kwas foliowy aktywny z tego co czytam.
Dodatkowo jest jeszcze:
Jod 200 µg (RWS 133%)
Wapń 400 mg (RWS 50%)
Cholina 200 mg
Ekstrakt z kłącza imbiru 200 mg
Mio-inozytol 150 mg
Właśnie ferrytynę mam na innym skierowaniu z innego labu i jeszcze nie robiłam. Ale planuję!🙎🏼♀️ 30 🙎🏼♂️32
💊 Omega3 (Norsan), Wit. C, Little Me z HealthLabs, wit. D3, Magnez z wit. B6. -
Też mam wysoki kwas foliowy w wynikach i biorę tylko aktywną formę. Pytałam o to moją dietetyczkę plus koleżankę internistkę - obie twierdzą że wysoki poziom nie jest niczym niebezpiecznym i wyjątkowo łatwo go osiągnąć przy suplementacji. Wydaje się że jest to wynikiem tego, że masz naprawdę wysoką dawkę w swoim preparacie - 800 ug jest zalecane już raczej w ciąży, przy staraniach 400-800 ug. Little Me od HL jest raczej dla ciężarnych, dla starajacych się mają FertileMe, które z tego co pamiętam ma 400 ug aktywnego kwasu foliowegoStarania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Mamy 2 ❄️❄️ (4BB, 3BB)
FET w listopadzie? -
Emilka2 wrote:Hej, dziękuję za odpowiedź!
W tym moim preparacie jest:
Witamina B6 (pirydoksalo-5-fosforan) 2,8 mg (RWS 200%)
Kwas foliowy Quatrefolic® (5-MTHF) 800 µg (RWS 400%)
czyli chyba kwas foliowy aktywny z tego co czytam.
Dodatkowo jest jeszcze:
Jod 200 µg (RWS 133%)
Wapń 400 mg (RWS 50%)
Cholina 200 mg
Ekstrakt z kłącza imbiru 200 mg
Mio-inozytol 150 mg
Właśnie ferrytynę mam na innym skierowaniu z innego labu i jeszcze nie robiłam. Ale planuję!03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -