Zanik miesiączki po Letroxie?
-
Dziewczyny, mam następujący problem, a wizyta u ginekologa dopiero za 2 miesiące - może mi coś podpowiecie.
W październiku miałam TSH 4,8, ft3, ft4 i przeciwciała anty-tpO w normie, podwyższone przeciwciała anty-TG (dwukrotnie). Lekarz stwierdził Hashimoto i dostałam Letrox 75.
Moje cykle zawsze trwały 27-28 dni. Akurat tak się złożyło że Letrox zaczęłam brać pierwszego dnia cyklu i ten z lekiem trwał już dni 30 - niewielkie wydłużenie, ale był dużo bardziej skąpy niż zazwyczaj.
Pod koniec grudnia miałam wizytę kontrolną - wyniki bez zmian, tylko TSH spadło do 0,06. Ten cykl trwa już 34 dni. Dziś już się nawet ucieszyłam, że wreszcie przyszła @, bo zobaczyłam taką jakby sporą ilość rozciągliwego śluzu z równie sporą ilością krwi.
Po kilku godzinach było już brązowe plamienie, a teraz sucho... Czyli właściwie mój okres trwał 1 dzień.
Ciążę wykluczam, chociaż potwornie bolą mnie piersi - zrobiłam już 3 testy.
Powiedzcie, czy któraś z Was ma podobne doświadczenia z Letroxem/Euthyroxem? Co radzicie zbadać na własną rękę? Wiem, że to nie to samo co wizyta u lekarza, ale czekanie na nią 2 m-ce to dla mnie duży stres i chciałabym w miarę możliwości posprawdzać wcześniej co mogę na własną rękę.
Z góry dzięki za odpowiedzi!Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 22:51
-
Ja miałam taka sytuacje jak zaczęłam brac euthyrox nagle cykle 50 dni ,44 dni .Tylko brałam wtedy tez castagnusa i ciężko mi powiedzieć ,które namieszalo.To drugie odstawiłam euthyroxu nie mogę.Niestety obawiam się ,ze lekarz nie wiele Ci powie .Bo ja swojego pytałam i on twierdzi,ze nie ma możliwości ,żeby od eythyroxu się okres przestawil.A jednak jak wpiszesz pytanie w internet to jest ogrom przypadków gdzie dziewczyny o to pytaja.Kurde nie wiem czy nie za duza dawke masz to 75 skoro az tak bardzo spadlo...co lekarz w grudniu powiedział?
-
nick nieaktualny
-
Ja 4 miesiące brałam euthyrox, potem zmieniłam na letrox, którego biorę od 5 miesięcy. Ani razu nie wpłynęły na mój cykl. Może miałaś bezowulacyjny cykl i zbiegło się to w czasie?
Zaczęłaś od dużej dawki, ja zaczynałam od 2515.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
-
Czesc, ja miała dokładnie tak samo. Na początku miałam zbyt duza dawkę Letroxu, co spowodowało u mni nadczynność tak jak u Ciebie. Okres potrafił trwać jeden dzien i przypominał bardziej plamienie. Koniecznie lekarz musi zweryfikować dawkę, bo Twoja jest raczej za wysoka i spowodowała nadczynność i zanik okresu.Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
-
Po rozpoczęciu brania leku na tarczyce (euthyroxu czy letroxu) powinno się powtórzyć badanie tsh po 4-6 tygodniach żeby zobaczyć czy dawka jest odpowiednia bo przy za dużej dawce łatwo jest wpaść w nadczynność polekową
Ja zaczynałam od euthyroxu 50, badanie robię 6 tygodni po każdej zmianie dawki, teraz zaczęłam brać letrox 100- kontrola za miesiąc
Przy tarczycy nie ma co czekać na wizytę tylko trzeba badać na własną rękę żeby móc szybko zareagować -