Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zespół klinefeltera
Odpowiedz

Zespół klinefeltera

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Natoszka Koleżanka

Wysłany: 21 września, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Cześć
    Dziś dowiedzieliśmy się mąż ma zespół klinefeltera, do tej pory lekarz nam mówił że powodem problemu zajścia w ciążę są poświnkowe jądra ale okazało się coś innego.
    Czy może mi ktoś co powiedzieć więcej na ten temat ? Czy jest szansa na pozyskanie plemników ? Czy odrazu inseminacja z nasieniem dawcy ? Czy znacie jakiegoś specjalistę od tego typu schorzeń ? Jesteśmy z Wrocławia.. myślałam o doktorze Wolskim w Warszawie.

Czy są tu osoby, którym udało się poprzez biopsję uzyskać plemniki ?
    Jak wasi mężowie się zachowują przy tym schorzeniu jeśli chodzi o libido itp ?
    Jak się leczą ?

Sama nie wiem… będę wdzięczna za pomoc ❤️

• Natoszka Koleżanka

Wysłany: 21 września, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ?

• Natoszka Koleżanka

Wysłany: 22 września, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie ma do czynienia z tą chorobą ? 😔

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 września, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy mąż ma mozaikę w kariotypie czy strikte 47 XXY - jesli tę drugą wersję to nie ma szans na prawidłowe plemniki i zostaje wam tylko dawstwo
    Tego się nie da leczyć, to choroba genetyczna przez którą mąż ma nieprawidłowy kariotyp - powinien być pod opieką genetyka jakiegokolwiek
    Nie miał wcześniej żadnych objawów tej choroby? To się tylko okazało z powodu waszych starań o dziecko? Pierwsze objawy widać już np w braku mutacji głosu i wtedy lekarza wprowadzają np testosteron, żeby trochę te objawy załagodzić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 13:48

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Natoszka Koleżanka

Wysłany: 22 września, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Pytanie czy mąż ma mozaikę w kariotypie czy strikte 47 XXY - jesli tę drugą wersję to nie ma szans na prawidłowe plemniki i zostaje wam tylko dawstwo
    Tego się nie da leczyć, to choroba genetyczna przez którą mąż ma nieprawidłowy kariotyp - powinien być pod opieką genetyka jakiegokolwiek
    Nie miał wcześniej żadnych objawów tej choroby? To się tylko okazało z powodu waszych starań o dziecko? Pierwsze objawy widać już np w braku mutacji głosu i wtedy lekarza wprowadzają np testosteron, żeby trochę te objawy załagodzić
    Hej dzięki za odpowiedź 😘

Maz ma 47xxy, gdzieś tam czytałam że może w jądrach coś tam być ?

Objawy które powoli zaczęłam zauważać to problemy z libido i erekcja, i mniejsze jądra również więcej tłuszczu w okolic brzucha, lekarz nam mówił że to poświnkowe jądra, ale badania genetyczne pokazało, brał przez 2 lata nebido i faktycznie libido było lepsze, odłożył bo zaczęliśmy się starać i wyszło co wyszło. Na 11.10 jesteśmy umówieni do doktor Wolskiego w novum. A o co chodzi z tą mozaiką ?

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 września, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    Hej dzięki za odpowiedź 😘

Maz ma 47xxy, gdzieś tam czytałam że może w jądrach coś tam być ?

Objawy które powoli zaczęłam zauważać to problemy z libido i erekcja, i mniejsze jądra również więcej tłuszczu w okolic brzucha, lekarz nam mówił że to poświnkowe jądra, ale badania genetyczne pokazało, brał przez 2 lata nebido i faktycznie libido było lepsze, odłożył bo zaczęliśmy się starać i wyszło co wyszło. Na 11.10 jesteśmy umówieni do doktor Wolskiego w novum. A o co chodzi z tą mozaiką ?
    W mozaice jest szansa na zdrowe komórki, ale Twój mąż w takiej sytuacji w każdej komórce ma XXY - wg mojej wiedzy nie da się wtedy dostać zdrowego zarodka, bo każdy będzie miał nadprogramowy chromosom, ale może się mylę, w tej sytuacji to tylko genetyk

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Natoszka Koleżanka

Wysłany: 22 września, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    W mozaice jest szansa na zdrowe komórki, ale Twój mąż w takiej sytuacji w każdej komórce ma XXY - wg mojej wiedzy nie da się wtedy dostać zdrowego zarodka, bo każdy będzie miał nadprogramowy chromosom, ale może się mylę, w tej sytuacji to tylko genetyk

No pojedziemy do lekarza napewno i zobaczymy co dalej… będę myślała pewnie o dawcy .. już o tym gadaliśmy, ale mimo wszystko chciałam pogadać z kimś kto również się z tym boryka

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ