43 lata niskie amh
-
Witajcie, po krotce streszcze moją sytuację . Mam bardzo niskie AMH z granicy dolnej dla mojego wieku 0,07. Wchodzę być może w prenimepuze. Brak okresu od lipca. Przeszłam na HTZ u mojego gina. Okres wrócił na 2 dni, później ładnie na 7 w następnym cyklu. Przyznam,że myślałam, że brak okresu to ciąża . Nie odczuwam meno . 3 lata temu zaczęłam odchudzanie . Z efektem 20 kilo mniej . Miałam zawsze okres ciężki , zbyt częsty , zbyt długi i z wieloma dolegliwościami. Ogromne problemy z jelitami. Od tabletki do przeżycia dnia codziennego. No i w zeszłym roku zmieniłam gina ze względu na moją bezpłodność. Okazało się, że mam lub miałam Endo... Do tego mam polipa na tym jajniku co widać ... Pęcherzyk był widoczny ale 3 dni przed stymulowanym okresem... Okres nie przychodzlil , więc znowu włączyliśmy duphostan. Do tego mam rozwalony układ AUN, ściśnięty nerw błędny po stronie prawnej. Jestem pod opieką osteopaty. Bardzo przeżyłam informacje, że mam Endo. Mam kręcone włosy , na drugi dzień były proste... Jak mam postępować ? Czy próbować z moimi jajeczkami czy od razu adoptowac? Badania mojego męża wskazują, że plemniki są ok, ale niestety niezbyt szybkie .
-
Betiani wrote:Witajcie, po krotce streszcze moją sytuację . Mam bardzo niskie AMH z granicy dolnej dla mojego wieku 0,07. Wchodzę być może w prenimepuze. Brak okresu od lipca. Przeszłam na HTZ u mojego gina. Okres wrócił na 2 dni, później ładnie na 7 w następnym cyklu. Przyznam,że myślałam, że brak okresu to ciąża . Nie odczuwam meno . 3 lata temu zaczęłam odchudzanie . Z efektem 20 kilo mniej . Miałam zawsze okres ciężki , zbyt częsty , zbyt długi i z wieloma dolegliwościami. Ogromne problemy z jelitami. Od tabletki do przeżycia dnia codziennego. No i w zeszłym roku zmieniłam gina ze względu na moją bezpłodność. Okazało się, że mam lub miałam Endo... Do tego mam polipa na tym jajniku co widać ... Pęcherzyk był widoczny ale 3 dni przed stymulowanym okresem... Okres nie przychodzlil , więc znowu włączyliśmy duphostan. Do tego mam rozwalony układ AUN, ściśnięty nerw błędny po stronie prawnej. Jestem pod opieką osteopaty. Bardzo przeżyłam informacje, że mam Endo. Mam kręcone włosy , na drugi dzień były proste... Jak mam postępować ? Czy próbować z moimi jajeczkami czy od razu adoptowac? Badania mojego męża wskazują, że plemniki są ok, ale niestety niezbyt szybkie .
Betiani lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
Janette wrote:A sprawdzalas moze hormon fsh? To jest dosc wazny wskaznik tez czy mozesz juz zblizac sie do menopauzy i jak pracuja jajniki. Czy jestes pod okiem dobrego dietetyka czy sama prowadzilas diete? Ogolnie utrata wagi mogla spowodowac zachwianie hormonalne ale trzeba wtedy wlasnie miec tez dobrze odzywiony organizm. Wyniki amh dla lekarzy beda juz pewnie za tym aby tylko komorke dawczyni probowac. Mnie przy amh 0.39 w wieku 42 lata juz tak zaproponowali.Ja zaszlam w ciaze naturalnie no ale nie jestem tez tak obciazona w wywiadzie,jedynie endometrioza na ktora mialam dawno temu laparoskopie. Pamietaj jak najwiecej stosowac pod naturalne to dla ciazy jest wazne. Bardziej leczenie ziolami. Jest bardzo ciezko cos doradzic bo moze byc to juz ze tak powiem ostatni dzwonek aby cos sie zadzialo i nie wiadomo czy sie zdazy. Ale trzymam mocno kciuki, na komorke dawczyni wiek jest chyba 45 wiec jeszcze jest czas. Na plemniki przyspieszenie zestaw wit z wit c,l-karnityna,acetylo cysteina,glutationem.na poprawe dzialania jajnikow koenzym Q10 dobrej japonskiej firmy i d3 2000j.
Dieta na końcowym etapie była prowadzona przez dietetyka. Miałam produkty light oraz bardzo nikła ilość jajek, ponieważ mam wysoki cholesterol. Trójglicerydy się unormowały ale cholesterol praktycznie w ogóle nie spadł . Spadła mi dość drastycznie tkanka tłuszczowa. Zaczęłam wtedy jeść normalne wersję nabiału i jajka. W zeszłym roku tkanka tłuszczowa poszła do góry.
Moje FSH z października to był jakiś kosmos 67,82. Po terapii 2 cyklach estrofem+ duphaston. 10.12 17,7 3 dni przed okresem, w okresie 4 dzień 14,95 , odstawiłam wg zaleceń estradiol, 27.01 4 dzień 11,07 przy duphastonie . W poniedziałek mam drożność i USG piersi. Zakupiłam Q10 z firmy tuleeshy, chyba niemiecka, a możesz mi ta japońska polecić ? Ogólnie już dość długo biorę kompleks witam z grupy B, a Q10 w dawce 50 od ponad roku wraz z kolagenem. Zakupiłam zioła sroki nr 3. W diecie dużo nie zmieniłam, bo jem tak jak widzę to co trzeba ale z drugiej strony każdy ma inne potrzeby. Jeszcze raz dziękuję za kciuki również 😘 -
Q10 kenay ubichinol. To juz cos zaczyna dzialac ze spadkiem fsh. Oby fajnie sie wyrownalo. Czasem sobie nie zdajemy sprawy jak dieta i ruch moze miec wplyw tez na poprawe. Ja mam tez za wysoki ciagle cholesterol,jem roznie,raz odchudzony nabial raz zwykly,jajka jem bo maja duzo wit. ogolnie. Chyba wit c ma dobry wplyw na naczynia przy cholesterolu a czosnek je dodatkowo oczyszcza. Wiec duzo roznych owocow codziennie i wprowadz tez pestki dyni,slonecznika i orzechy brazylijskie po jednym dziennie razem z druga polowka.Cynk i selen z tego jedzenia tez fajnie wplywaja na regulacje hormonow. Staraj sie nie brac b complex zwyklego,chyba ze masz niedobory ale to i tak lepszym rozwiazaniem sa wit metylowane juz,zeby sobie przypadkiem nie zaszkodzic. Zdrowka i pomyslosci.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego, 13:25
Betiani lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
Betiani wrote:Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dieta na końcowym etapie była prowadzona przez dietetyka. Miałam produkty light oraz bardzo nikła ilość jajek, ponieważ mam wysoki cholesterol. Trójglicerydy się unormowały ale cholesterol praktycznie w ogóle nie spadł . Spadła mi dość drastycznie tkanka tłuszczowa. Zaczęłam wtedy jeść normalne wersję nabiału i jajka. W zeszłym roku tkanka tłuszczowa poszła do góry.
Moje FSH z października to był jakiś kosmos 67,82. Po terapii 2 cyklach estrofem+ duphaston. 10.12 17,7 3 dni przed okresem, w okresie 4 dzień 14,95 , odstawiłam wg zaleceń estradiol, 27.01 4 dzień 11,07 przy duphastonie . W poniedziałek mam drożność i USG piersi. Zakupiłam Q10 z firmy tuleeshy, chyba niemiecka, a możesz mi ta japońska polecić ? Ogólnie już dość długo biorę kompleks witam z grupy B, a Q10 w dawce 50 od ponad roku wraz z kolagenem. Zakupiłam zioła sroki nr 3. W diecie dużo nie zmieniłam, bo jem tak jak widzę to co trzeba ale z drugiej strony każdy ma inne potrzeby. Jeszcze raz dziękuję za kciuki również 😘 -
KasiaKP wrote:Ja bym pomyślała nad zmianą dawki koenzymu q10. Ja na poprawę jakości jajek brałam dawkę 600 dziennie przez kilka miesięcy. Bo gdzieś wyczytałam, ze po 40 przy takim amh jak moje mniejsza dawka może nie mieć takiego dobrego już efektu. I jak Janette ci doradziła resztę i uzbroić się w cierpliwość przy codziennym stosowaniu. Trzymam kciuki!😘
-
Mi dawano góra 5% szans przy in vitro, komórki dawczyni nie brałam nawet pod uwagę bo na moje szczęście juz mam dzieci. Wiec nie wiem co ci doradzić co do KD, wiem, że na pewno jest tu sporo dziewczyn, które zdecydowały się na adopcje i maja sporą wiedzę na ten temat. Co do objawow menopauzy- mi tez dwoch ginow powiedziało ze wchodzę już w perimenopauze patrzac na podwyższone Fsh i niskie AMH, okresy też się zrobiły nieregularne, krótkie i skąpe. Np. były jak w zegarku co 29 dni i trwały 4 dni przez całe moje życie a wtedy co 22-30 dni i potrafiły być tak skąpe, ze zanim zakupiłam podpaski to juz nie było po co jej zakładać.. Ja sobie odpuściłam, bo choć chciałam nie miałam takiego parcia na kolejne dziecko jak ktos kto ich jeszcze nie ma. Ale logicznie u mnie ten koenzym coś musiał dać, bo wtedy odpuściłam sobie dietę, zdrowy tryb życia , suple na plodnosc i herbatki itp i się udało bez starań.
Janette lubi tę wiadomość
-