Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża po 40stce
Odpowiedz

Ciąża po 40stce

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Zanette85 Nowa

Wysłany: 25 sierpnia, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy są tu jakieś kobiety po 40, które aktualnie są w ciąży ? Mam 41 lat, 6 tydzień.

• aniaborowka85 Debiutantka

Wysłany: 28 sierpnia, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem☺️ 40 lat (bo końcówka roku, także jeszcze nadal 40😉). Aktualnie 28 +6. Jak się czujesz? Co u Ciebie? Byłaś już na wizycie?

Zanette85 lubi tę wiadomość

• Zanette85 Nowa

Wysłany: 29 sierpnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 41 lat, jestem dopiero w 6 tygodniu. Czuje się dobrze .4.09 mam pierwsza wizytę , strasznie się boje 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 10:09

• aniaborowka85 Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że wiem co czujesz. Nie wiem czy to były Wasze starania, czy po prostu się stało, bo nie wszystko da się w życiu zaplanować, ale tak czy siak jest stres.
    Ja zaszłam w ciążę w zeszłym roku. Bardzo się ucieszyłam. Oczywiście zdawałam sobie sprawę z tego, że może się nie udać, ale jednak nadzieja i entuzjazm, że udało się w końcu po 4 latach od porodu, były tak duże i jakieś takie podświadome, że kiedy usłyszałam w 12 tygodniu, że płód się nie rozwija, nie ma akcji serca itd. to był szok..... Byłam pewna, że po prostu natura pokazała mi już czerwone światło. Trudno, koniec, naturalnie już nie urodzę....
    Kiedy w tym roku zobaczyłam dwie kreski na teście nie było entuzjazmu. Był strach. Nie chciałam tego drugi raz przechodzic. Przekonałam się jak trudna jest już taka ciąża i czułam, że nie jestem na nią gotowa......a tu dwie kreski. Byłam w trakcie brania leków niedozwolonych w ciąży, chora i obolała i na samą myśl, jak bardzo mogłam już w tej chwili zaszkodzić dziecku...... zgroza.
    Myślę, że umiem zrozumieć różne lęki. I o zdrowie dziecka. I o swoje możliwości....i o to jak sobie poradzę....i o to czy ciąża się utrzyma......
    Poza tym, że Jesteś na początku, nie wiem jakie są Twoje oczekiwania i lęki.....i oczywiście nie musisz się tym dzielić. To czasem bardzo osobiste. Natomiast jak chcesz o coś pytać, pytaj. Mam za sobą już trochę tygodni w ciąży i trochę etapów.....może coś podpowiem. A jak nie to chociaż postaram się dać jak najwięcej zrozumienia koleżance z rocznika ☺️

• Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 31 sierpnia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, długo śledzę wszystkie tematy o starania i upragnione dwie kreski. My z mężem staramy się już jakieś 3 lata i powolutku tracę nadzieję, ale walczymy dalej. Po drodze 2 poronienia, 3 zabiegi na usunięcie polipów i raz drożność. Lekarze twierdzą że powinnam zajść w ciążę badania dobre.
    Wiem, że latka już nie młode bo 43 lata- czy któraś z was doczekała się ciąży w tym wieku?

• Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 3 września, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa 40 wrote:
    Witam, długo śledzę wszystkie tematy o starania i upragnione dwie kreski. My z mężem staramy się już jakieś 3 lata i powolutku tracę nadzieję, ale walczymy dalej. Po drodze 2 poronienia, 3 zabiegi na usunięcie polipów i raz drożność. Lekarze twierdzą że powinnam zajść w ciążę badania dobre.
    Wiem, że latka już nie młode bo 43 lata- czy któraś z was doczekała się ciąży w tym wieku?

Hej, mam się udało po wielu latach starań (4,5 roku), po drodze 3 ciąże naturalne - wszystkie poronione. Następnie intensywne procedury IVF i w wieku 45 lat jestem w 4 ciąży. Wszystko przebiega prawidłowo, chyba jestem stworzona do ciąży. Nie wiem czy korzystasz ze wsparcia w klinice leczenia niepłodności, ale czas ma tu kluczową rolę. U mnie wszystko było w porządku, wyniki idealne, ale nie udawało się. Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 20:31

11.2021 - starania naturalne
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
    ✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny, zespół antyfosfolipidowy, hormony
    ✅AMH - 2,65
    ✅nasienie + fragmentacja DNA,HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%, NK 12%, cytokiny
    ❌cross match - 29%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
    1️⃣ IVF
    • 08.2024 -11x🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 -1 zdrowy ❄️ pgt-a
    16.11 transfer ❄️❌
    2️⃣ IVF
    • 01.2025 -12x🥚
    • 2x❄️❄️ - pgt-a ❌❌
    3️⃣ IVF
    • 05.2025 -9x🥚- 1x❄️ - pgt-a ❌
    4️⃣ IVF
    • 06.2025 -7x🥚- 0x❄️
    5️⃣ IVF
    • 4.2026 - 6x❄️ (3 pgt-a i 2❄️❄️ zdrowe)
    •18.05 transfer 5.1.1
    Beta: 5 dpt - 22, 7 dpt - 112, 10 dpt - 470
    preg.png
  • Nowa 40 Debiutantka

Wysłany: 3 września, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Hej, mam się udało po wielu latach starań (4,5 roku), po drodze 3 ciąże naturalne - wszystkie poronione. Następnie intensywne procedury IVF i w wieku 45 lat jestem w 4 ciąży. Wszystko przebiega prawidłowo, chyba jestem stworzona do ciąży. Nie wiem czy korzystam ze wsparcia w klinice leczenia niepłodności, ale czas ma tu kluczową rolę. U mnie wszystko było w porządku, wyniki idealne, ale nie udawało się. Powodzenia
    Miła wiadomość, i trzymam kciuki do szczęśliwego rozwiązania.
    Ja właśnie dostałam wyniki TSH i z 0,45 skoczyło mi na 2,30 ojeju juz sama nie wiem dlaczego tak skacze mimo brania euthyroxu. Mało tego mam za niska ferrytyne. Czy to może być problem z zajściem w ciążę? Do lipca regularnie odbywałam wizyty u ginekologa prywatnie i badałam owulację czy występują pęcherzyki. Z punktu gin. Wszystko prawidłowo. Więc dlaczego nie ma u mnie wymarzonych II kresek?

Zanette85, Lwica_Lewka lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ