SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Czy da się naturalnie?
Odpowiedz

Czy da się naturalnie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, za dwa dni kończę 41 lat. Badanie robione w 1 dniu cyklu, niestety miałam dziwny ten cykl i myślałam że to środek bo wcześniej tylko plamiłam. Czy z takimi wynikami da się zajść naturalnie?
    LH 38,4
    fsh 48,8
    estradiol 11,3
    tsh 2,082
    ft3 4,78
    ft4 11
    prolaktyna 18,80
    insulina 6,7
    witamina b12
    ferrytyna 10
    anty-tpo 59,0
    anty-tg 76,9
    stosunek lh do fsh 0,79
    stosunek estradiol do fsh 0,23
    stosunek fsh do lh 1,27

dodam, że poroniłam we wrześniu. To była moja 4 ciąża, mam 1 synka. Aktualne badania były kontrolne po 3m-cach a wychodzi nagle wg mnie i AI podejrzenie hashimoto i zanikanie komórek oraz owulacji.

Na kontroli usg po poronieniu jak i ogólnie u gina usg zawsze wzorowe, jajniki, endometrium - czy mogę tym się pocieszać? ostatni raz sprawdzałam owulację u gina w lipcu 2025 i cytuję 'owulacja książkowa', z lipca właśnie zaszłam. 😟

czerwiec 2025:
    TSH 2,711 uIU/ml
    FSH 12,79 mlU/ml
    LH 5,88 mlU/ml
    Estradiol 51,3 pg/ml
    Prolaktyna 41,18 ng/ml
    DHEA-SO4 215 ug/dl
    Testosteron 55,9 ng/dl
    SHBG 35,3 nmol/l
    Progesteron 2,12 ng/ml
    AMH 0,20 ng/ml
    Kwas foliowy >23,40 ng/ml
    FT3 3,45 pg/ml (zakres 2,60-5,10)
    FT4 0,94 ng/dL (zakres 0,64-1,25)
    Stwierdzona anemia (mikrocytoza, hipochromia ercs.)
    do poprawy (anemia):
    MCV 67,4fL (zakres 80-98)
    HGB 10,8g/dL (zakres 12-16)
    HCT 32,9% (37-47)

d6f40cd609a1bc8e53555774d83c8af9.png

➡️ kwiecień 2021 ⏸️
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 ⏸️
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 ⏸️
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 16 lipca 2025 ⏸️
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edzia11, na moje oko fsh i lh wysokie. Ponoć tak do 15 czy 20 FSH zdążają się ciążę naturalne, ale w tym wieku itp. to bardzo ciężko o nie, choć wiadomo cuda się zdarzają. Tylko może na wszelki wypadek powtórz za mc, bo dość duży przeskok w poł roku. Może jakieś suplementy, biosteron itp.. Ale niech lekarz to wszystko zobaczy. ATPO I ATG masz tylko raz oznaczane? Jeżeli nie, a wcześniej już miałaś to możesz odpuścić już badanie przeciwciał, jeżeli są wysokie. Ferrytyna za niska.
    Spróbuj jakiegoś innego lekarza ogarnąć, który spojrzałby na wszystko jeszcze raz. Powodzenia i zdrówka 🍀

• Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Edzia11, na moje oko fsh i lh wysokie. Ponoć tak do 15 czy 20 FSH zdążają się ciążę naturalne, ale w tym wieku itp. to bardzo ciężko o nie, choć wiadomo cuda się zdarzają. Tylko może na wszelki wypadek powtórz za mc, bo dość duży przeskok w poł roku. Może jakieś suplementy, biosteron itp.. Ale niech lekarz to wszystko zobaczy. ATPO I ATG masz tylko raz oznaczane? Jeżeli nie, a wcześniej już miałaś to możesz odpuścić już badanie przeciwciał, jeżeli są wysokie. Ferrytyna za niska.
    Spróbuj jakiegoś innego lekarza ogarnąć, który spojrzałby na wszystko jeszcze raz. Powodzenia i zdrówka 🍀

tak, tylko raz w całym moim życiu to badałam. Też mi dziwne, że taki przeskok w wynikach, w lutym lub marcu zrobię ponownie dla pewności. Nie wiem czy 3-4 mce to za wcześnie jednak po poronieniu czy jak

czerwiec 2025:
    TSH 2,711 uIU/ml
    FSH 12,79 mlU/ml
    LH 5,88 mlU/ml
    Estradiol 51,3 pg/ml
    Prolaktyna 41,18 ng/ml
    DHEA-SO4 215 ug/dl
    Testosteron 55,9 ng/dl
    SHBG 35,3 nmol/l
    Progesteron 2,12 ng/ml
    AMH 0,20 ng/ml
    Kwas foliowy >23,40 ng/ml
    FT3 3,45 pg/ml (zakres 2,60-5,10)
    FT4 0,94 ng/dL (zakres 0,64-1,25)
    Stwierdzona anemia (mikrocytoza, hipochromia ercs.)
    do poprawy (anemia):
    MCV 67,4fL (zakres 80-98)
    HGB 10,8g/dL (zakres 12-16)
    HCT 32,9% (37-47)

d6f40cd609a1bc8e53555774d83c8af9.png

➡️ kwiecień 2021 ⏸️
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 ⏸️
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 ⏸️
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 16 lipca 2025 ⏸️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ