X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Czy da się naturalnie?
Odpowiedz

Czy da się naturalnie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, za dwa dni kończę 41 lat. Badanie robione w 1 dniu cyklu, niestety miałam dziwny ten cykl i myślałam że to środek bo wcześniej tylko plamiłam. Czy z takimi wynikami da się zajść naturalnie?
    LH 38,4
    fsh 48,8
    estradiol 11,3
    tsh 2,082
    ft3 4,78
    ft4 11
    prolaktyna 18,80
    insulina 6,7
    witamina b12
    ferrytyna 10
    anty-tpo 59,0
    anty-tg 76,9
    stosunek lh do fsh 0,79
    stosunek estradiol do fsh 0,23
    stosunek fsh do lh 1,27

dodam, że poroniłam we wrześniu. To była moja 4 ciąża, mam 1 synka. Aktualne badania były kontrolne po 3m-cach a wychodzi nagle wg mnie i AI podejrzenie hashimoto i zanikanie komórek oraz owulacji.

Na kontroli usg po poronieniu jak i ogólnie u gina usg zawsze wzorowe, jajniki, endometrium - czy mogę tym się pocieszać? ostatni raz sprawdzałam owulację u gina w lipcu 2025 i cytuję 'owulacja książkowa', z lipca właśnie zaszłam. 😟

41f3c0524b2e0f895de70e97b232d183.png

➡️ kwiecień 2021 ⏸️
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 ⏸️
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 ⏸️
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 16 lipca 2025 ⏸️
    💔 5 września 2025 poronienie (zatrzymane serduszko)
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edzia11, na moje oko fsh i lh wysokie. Ponoć tak do 15 czy 20 FSH zdążają się ciążę naturalne, ale w tym wieku itp. to bardzo ciężko o nie, choć wiadomo cuda się zdarzają. Tylko może na wszelki wypadek powtórz za mc, bo dość duży przeskok w poł roku. Może jakieś suplementy, biosteron itp.. Ale niech lekarz to wszystko zobaczy. ATPO I ATG masz tylko raz oznaczane? Jeżeli nie, a wcześniej już miałaś to możesz odpuścić już badanie przeciwciał, jeżeli są wysokie. Ferrytyna za niska.
    Spróbuj jakiegoś innego lekarza ogarnąć, który spojrzałby na wszystko jeszcze raz. Powodzenia i zdrówka 🍀

• Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Edzia11, na moje oko fsh i lh wysokie. Ponoć tak do 15 czy 20 FSH zdążają się ciążę naturalne, ale w tym wieku itp. to bardzo ciężko o nie, choć wiadomo cuda się zdarzają. Tylko może na wszelki wypadek powtórz za mc, bo dość duży przeskok w poł roku. Może jakieś suplementy, biosteron itp.. Ale niech lekarz to wszystko zobaczy. ATPO I ATG masz tylko raz oznaczane? Jeżeli nie, a wcześniej już miałaś to możesz odpuścić już badanie przeciwciał, jeżeli są wysokie. Ferrytyna za niska.
    Spróbuj jakiegoś innego lekarza ogarnąć, który spojrzałby na wszystko jeszcze raz. Powodzenia i zdrówka 🍀

tak, tylko raz w całym moim życiu to badałam. Też mi dziwne, że taki przeskok w wynikach, w lutym lub marcu zrobię ponownie dla pewności. Nie wiem czy 3-4 mce to za wcześnie jednak po poronieniu czy jak

41f3c0524b2e0f895de70e97b232d183.png

➡️ kwiecień 2021 ⏸️
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 ⏸️
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 ⏸️
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 16 lipca 2025 ⏸️
    💔 5 września 2025 poronienie (zatrzymane serduszko)
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eedzia11 wrote:
    tak, tylko raz w całym moim życiu to badałam. Też mi dziwne, że taki przeskok w wynikach, w lutym lub marcu zrobię ponownie dla pewności. Nie wiem czy 3-4 mce to za wcześnie jednak po poronieniu czy jak
    Nie wydaje mi się, że za wcześnie. Zrob na początku kolejnego cyklu 2-3 dzień. Powtórz fsh i estradiol. Jak wyjdzie Ci np. duża różnica między tym co miałaś ostatnio. Podejdź do laboratorium i poproś o weryfikację tamtej próbki (pewnie nie mają ale sprobuj). A jak wynik Ci się powtórzy to idź do lekarza nieplodnosciowego (jakiegoś fajnego), który wyda swoją interpretacje i opinie. Trzymaj się:)🍀
    Aaaa a jak wyjdzie Ci duża różnica, to zrob jeszcze raz atg i atpo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 11:14

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ