Endometrioza, laparkospia, ciąża!
-
Cześć,
czy są na forum dziewczyny, które chorowały (a właściwie chorują, bo tego się nie da wyleczyć) na endometriozę i po laparoskopii udało się Wam zajść w ciążę?
Miałam laparoskopię w lutym, okazało się, że moja endometrioza jest 2 stopnia. Zostały mi wycięte ogniska endo, jajowody mam drożne, jajniki zdrowe.
Dziś jestem w 14 dc. Wcześniej, 8dc miałam monitoring i okazało się, że na lewym jajniku były dwa pęcherzyki, 19 i 18 mm. 14.03. kolejny monitoring i już ciało żółte, po owulacji zakładam, że owulacja była ok. 9-10 dc. Szybciutko.
Biorę progesteron, poza tym wiadomo, witaminy, suplementy, jak Bozia przykazała.
Mam wielkie nadzieje, że się uda, lekarz twierdzi, że największe szanse są do pół roku po zabiegu.
Jak to było u Was? Znajomych? PokrzepcieWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 08:20
Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.
👩Żona:
Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.
Leki:
Letrox. Dostinex.
Suplementy:
Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.
🧑Mąż:
Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.
Suplementy:
Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina. -
Hej, ja zaszłam dzięki ivf. Niestety porażka. Ale lekarz mówi, że to że zaszłam w ogóle w ciąże to lepszy znak niż nie zachodzić. Jak masz drożne jajowody to nic tylko walczyć i nie odpuszczać żadnego cyklu bo ta choroba to niezłe cholertswo i nie lubi pustych przestojów.🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
Kasiek789 wrote:Hej, ja zaszłam dzięki ivf. Niestety porażka. Ale lekarz mówi, że to że zaszłam w ogóle w ciąże to lepszy znak niż nie zachodzić. Jak masz drożne jajowody to nic tylko walczyć i nie odpuszczać żadnego cyklu bo ta choroba to niezłe cholertswo i nie lubi pustych przestojów.
Tak, wykorzystujemy każdy cykl, mam nadzieję, że teraz po laparoskopii się uda. No już nie wiem co może być ze mną nie tak, że się nie udaje. Jeśli to endometrioza była przeszkodą, a teraz została usunięta (na jakiś czas), to może jest cień cienia szansy? Oby Dzięki za wiadomość i trzymam kciuki za Ciebie!Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.
👩Żona:
Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.
Leki:
Letrox. Dostinex.
Suplementy:
Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.
🧑Mąż:
Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.
Suplementy:
Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina. -