X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Indukcja porodu ze względu ma wiek
Odpowiedz

Indukcja porodu ze względu ma wiek

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Miracle25 Autorytet

Wysłany: 25 września, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Dowiedzialam sie niedawno, ze rodzac 40 plus standardowa praktyka jest w indukcja w 39 tc. Przyznaje, ze mnue to zmrozilo, bo podchodze jak pies do jeza do ingerencji medycznych. Co innego te wynikajace wprost z sutuacji polozniczej konkretnej rodzacej, co innego interwencja „bo takie sa rekomendacje”. Dodatkowo termin z usg mam tydzien wczesniej niz z OM ( owulacja byla potwierdzona 14dc)- wiec moze byc tak, ze bede namawiana na indukcje w faktycznym 38 tc. Jakie sa wasze doswiadczenia w tym temacie?

👩🏻‍🦳🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼 4 🐕 12

👼🏻👼🏻💔💔

preg.png
  • zolima26 Znajoma

Wysłany: 25 września, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też to usłyszałam od lekarza, już w II trymestrze. Taka praktyka istnieje, bo po 40. nie dopuszczają do przenoszenia ciąży - z tego co mówili, dla dobra matki i dziecka. Przenoszenie poza 39 tydzień może być dla nas zbyt ryzykowne (pogoogluj, jest o tym trochę, choć to zawsze tylko statystyki - coś jak PAPPA). Pamiętaj, zawsze masz prawo odmówić indukcji, wymagana jest na nią pisemna zgoda pacjentki. Pewnie Cię będą namawiać, może straszyć - nie wiem. Raczej na pewno będą chcieli zatrzymać na obserwacji w szpitalu, ale też możesz się na to nie zgodzić.
    Za to z własnego doświadczenia (i znajomych) wiem na pewno: kobietom po 40. raczej nie odmawiają cesarki. Mój lekarz prowadzący ciążę już wcześniej pytał, czy chcę cc, czy sn; powiedział, że nawet nie będzie mnie wysyłał do psychiatry po papierek na tokofobię. Podpisałam z nim zgodę na cc; kwalifikacje - ze względu na zaawansowany wiek. Miałam już zaplanowany "na zimno" termin 16 września (2 dni przed terminem z USG, 7 dni przed terminem z OM), ale dziecko chciało inaczej: 6 września wypadł czop, dzień później odeszły wody, KTG wykazywało zero skurczy ( = nie było akcji porodowej), szyjka była długa i zamknięta. Wzięli mnie na CC bez problemów, dali wybór, nie komentowali tego, że odmawiam indukcji. Lekarzowi zależało na tym, żeby urodzić dziecko szybko, w czasie nie dłuższym niż 12 godzin od odejścia wód, bo dłuższa akcja mogłaby być niebezpieczna. Zgodziłam się na cięcie i wieczorem tego samego dnia nasz Synek pojawił się na świecie :)
    Chyba w przypadku nas-czterdziestek czas działa trochę inaczej niż u młodszych ;)

Miracle25 lubi tę wiadomość

age.png
  • Miracle25 Autorytet

Wysłany: 25 września, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Zolima i gratulacje 🥰
    Ja jestem juz po jednym naglym cc i tym razem bardzo bym chciala urodzic drogami natury. A ze indukcja lubi sobie zaczac kaskade medykalizacji to chyba wole polezec na obserwacji niz indukowac.
    Poczytam sobie o tych statystykach, moze mnie przekonaja.
    Rzeki mleka zycze i chowajcie sie zdrowo

zolima26 lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦳🧔🏻‍♂️ 42 🧒🏼 4 🐕 12

👼🏻👼🏻💔💔

preg.png
  • zolima26 Znajoma

Wysłany: 26 września, 03:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy, Miracle :) a Tobie spokoju ducha i "nudnej" dalszej ciąży. Cesarka na zimno też nie jest wcale zła (moja była taka na pół-zimno ;D bo wprawdzie nagła, ale bez żadnej akcji porodowej - i byłam mentalnie przygotowana na taką opcję), można się przygotować, np. kupić żel przeciw zrostom. Ale oby Ci się udało urodzić tak jak wolisz :) też się wahałam do samego końca, też wiedziałam na pewno, że nie chcę indukcji. I na 40-tkach lekarze raczej nie mają tendencji jej wymuszać. Na szczęście :)

Miracle25 lubi tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ