X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Jestem już zmęczona, prośba o sprawdzenie
Odpowiedz

Jestem już zmęczona, prośba o sprawdzenie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aliciatoja Nowa

Wysłany: 9 kwietnia, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny,
    Nie sądziłam, że będę pisać w tej sprawie, ale jestem bardzo zmęczona, a nie znam nikogo z tym problemem.
    Staramy się z mężem o dziecko świadomie od sierpnia 2024, w tym roku kończę 36 lat.
    I nic, 2 miesiące temu robiłam badania, lekarze twierdzą, że wszystko jest ok...tylko czemu się nie udaje? Czy to są dobre wyniki? Analizowane były przez ginekolog i endokrynolog

TPO- <3
    FT4 - 1.04
    Progesteron- 8.20
    Prolaktyna-15.90
    AMH- 5.420
    Testosteron- 0.48
    FSH-4.23
    LH-36
    Progesteron-0.59
    Estradiol-33.82
    TSH-3.6344

Bardzo proszę o opinię

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym dniu cyklu robiłaś badania ?

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Runnerka Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciatoja wrote:
    Część dziewczyny,
    Nie sądziłam, że będę pisać w tej sprawie, ale jestem bardzo zmęczona, a nie znam nikogo z tym problemem.
    Staramy się z mężem o dziecko świadomie od sierpnia 2024, w tym roku kończę 36 lat.
    I nic, 2 miesiące temu robiłam badania, lekarze twierdzą, że wszystko jest ok...tylko czemu się nie udaje? Czy to są dobre wyniki? Analizowane były przez ginekolog i endokrynolog

TPO- <3
    FT4 - 1.04
    Progesteron- 8.20
    Prolaktyna-15.90
    AMH- 5.420
    Testosteron- 0.48
    FSH-4.23
    LH-36
    Progesteron-0.59
    Estradiol-33.82
    TSH-3.6344

Bardzo proszę o opinię
    Wszystko dobrze przepisalas? Bo widze progesteron dwa razy. Tsh raczej do zbicia. Dosc wysokie lh i amh - masz pcos?

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ ?)
  • aliciatoja Nowa

Wysłany: 9 kwietnia, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    W którym dniu cyklu robiłaś badania ?
    Hej,

W 2dniu robiłam AMH, progesteron, prolaktynę, testosteron, estriadol, lh, w 21 progesteron

• aliciatoja Nowa

Wysłany: 9 kwietnia, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Wszystko dobrze przepisalas? Bo widze progesteron dwa razy. Tsh raczej do zbicia. Dosc wysokie lh i amh - masz pcos?
    Tak, jak pisałam robiłam w drugim i 21 dniu badania.

Hmm nie mam PCOS , nigdy nie byłam zdiagnozowana

• aliciatoja Nowa

Wysłany: 9 kwietnia, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Aaa LH jest 3,66

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepsze masz ATPO:)
    TSH raczej wszędzie w tych samych jednostkach, niestety jest za wysokie, nawet dla osoby, która się nie stara o ciążę. Mój mąż przy 2,5 bierze letrox. Zmień endokrynologa, rodzinni już przy takim TSH przepisują leki. Poza samym badaniem TSH, ważny jest też obraz tarczycy w USG, jaki ma wygląd, czy mała czy duża objętość. I na jednym badaniu TSH, też nie ma co się opierać, ale po FT4 widać, że coś się może dziać, bo w sumie niskie FT4. Zobacz za 4 tygodnie TSH i najlepiej w drugiej fazie cyklu.
    Zobacz sobie jeszcze glukoze i insuline. I może idź do innego lekarza jeszcze, jeżeli ten uważa, że wszystko ok. Idź do jakiegoś ginekologa, który przebada Cię wzdłuż i wszerz:) "Starego" też przebadaj:) zrob mu badanie nasienia, będzie przeszczesliwy;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia, 20:18

Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość

• aliciatoja Nowa

Wysłany: 9 kwietnia, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Najlepsze masz ATPO:)
    TSH raczej wszędzie w tych samych jednostkach, niestety jest za wysokie, nawet dla osoby, która się nie stara o ciążę. Mój mąż przy 2,5 bierze letrox. Zmień endokrynologa, rodzinni już przy takim TSH przepisują leki. Poza samym badaniem TSH, ważny jest też obraz tarczycy w USG, jaki ma wygląd, czy mała czy duża objętość. I na jednym badaniu TSH, też nie ma co się opierać, ale po FT4 widać, że coś się może dziać, bo w sumie niskie FT4. Zobacz za 4 tygodnie TSH i najlepiej w drugiej fazie cyklu.
    Zobacz sobie jeszcze glukoze i insuline. I może idź do innego lekarza jeszcze, jeżeli ten uważa, że wszystko ok. Idź do jakiegoś ginekologa, który przebada Cię wzdłuż i wszerz:) "Starego" też przebadaj:) zrob mu badanie nasienia, będzie przeszczesliwy;)

Dzięki!
    TPO- 3
    Z tym TSH to czytałam, że dla kobiety starającej się powinno być max 2.5, pytałam o to ginekolog ( bo gdy byłam u endo to jeszcze nie wiedziałam) i powiedziała, że jest w porządku i nie potrzebuje tabletek. Gin prywatny jakby co ;)
    Mąż już po badaniach nasienia i konsultacji, wyszło wszystko w normie, ok.
    Może to ta tarczyca, czyli z tak wysokim nie da rady zajść ?

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciatoja wrote:
    Dzięki!
    TPO- 3
    Z tym TSH to czytałam, że dla kobiety starającej się powinno być max 2.5, pytałam o to ginekolog ( bo gdy byłam u endo to jeszcze nie wiedziałam) i powiedziała, że jest w porządku i nie potrzebuje tabletek. Gin prywatny jakby co ;)
    Mąż już po badaniach nasienia i konsultacji, wyszło wszystko w normie, ok.
    Może to ta tarczyca, czyli z tak wysokim nie da rady zajść ?
    A jak się czujesz z takim poziomem TSH? Bo jak chodzisz senna i zmęczona itp. to na pewno nie jest dobrze. Zajsc można, ale ryzyko, że się nie utrzyma. Musisz z lekarzem gadać:) idź do jakiegoś gin-endo, TSH to będzie ich konik:) plus krzywa glukozowo-insulinowa. Miałam podobne TSH, wysoka prolaktyne i zaszłam (na krótko). Później zajęłam się już swoim TSH. Poziom TSH ważny, ale nie jedyny parametr/czynnik, który determinuje zajescie w ciążę.

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam TSH 10 i nie byłam senna, otyła i nie miałam żadnych objawów ale cykl menstruacyjny rozwalony. Wątroba, cholesterol też - organizm robił co mógł żeby przy słabym TSH czuć się dobrze i wpłynęło to źle na inne narządy i system hormonalny. Zbiłam Tsh i odrazu badania się poprawiły, cykl mi się wydłużył z 24 do 28 dni. Dalej mam słabe owulacje. Zbiłam też prolaktyna z 25 do 8 i tak się już utrzymuje jakiś czas.

Ciąży dalej nie ma, chociaż wszystko wygląda o wiele lepiej. Zaczęłam brać witaminy na poprawę owulację i jakości komórek jajowych, między innymi Q10. Myślę że kolejny krok to i tak stymulacja owulacji będzie.

W okresie 6 miesięcy comiesięcznego badania na USG wyszło że tylko raz miałam normalną owulację. Reszta to przetrwale pęcherzyki, nie pęknięte, albo odrazu sie lutenizuja. Co ciekawe wykres miałam zawsze dwupoziomowy, tylko słaby wzrost temperatury, progesteron po 7 dniach „owulacji” w granicach 8-10. A i tak nic z tego. Myślę że u mnie bez pomocy dobrego ginekologa się nie obejdzie. Ty byłaś już w jakieś klinice ?

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Dotipik Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś byłam bardzo szczupła, ale podejrzewam, że już miałam wyższe TSH. Generalnie historia długa, ale po letroxie, dostalam drugie życie:)
    Zrób sobie droznosc jajowodów może, zrob sobie też krzywa glukozowo-insulinową. Jak masz Hashimoto, to zobacz też czy nie masz celiaki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia, 21:11

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ