X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodka/poronienie /kolejna adopcja/Bocian Warszawa
Odpowiedz

adopcja zarodka/poronienie /kolejna adopcja/Bocian Warszawa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cień Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim

Jestem tu nowa, a oto moja historia:

Hashimoto
    Endometrioza/Adenomioza
    AMH: 0,34
    8 IVF
    7 stymulacji jajników
    6 punkcji (w tym 3 bez uzyskania oocytów)
    5 transferów
    2 ciąże biochemiczne (na własnych komórkach)
    AZ 20.06.2025: 1 ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8. tygodniu

Obecnie: tydzień po indukcji poronienia, finalnie łyżeczkowanie z powodu wstrząsu po cytotecu.
    Przygotowuję się do kolejnej adopcji zarodka (za 3 miesiące).Klinika Bocian w Warszawie dobrała mi zarodek (program MZ), jednak zasłaniając się anonimowością, odmawia podania jakichkolwiek informacji o dawcach.
    Chodzi mi wyłącznie o dane genetyczne, takie jak:
    -wiek dawczyni (matki biologicznej)
    -informacja, czy para robiła badania kariotypu
    -informacja, czy któreś z partnerów jest nosicielem choroby genetycznej

Moje pytania:
    Czy u Was też tak było?
    Czy kliniki mają prawo odmówić podania takich informacji?
    Czy znacie kogoś, komu udało się z adopcją zarodka w klinice Bocian w Warszawie?

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem w szoku, przeciez to podstawowe dane
    wiek, cechy fenotypowe, gr krwii i stan zdrowia
    to nie są tez dane identyfikujace kogokolwiek
    ja korzytsalam z dawstwa komorek w 2019, ale w invimed warszawskim i mialam podane takie dane dawczyni: wiek, wzrost i wage, kolor oczu i wlosow , stan zdrowia, podana liczbe urodzonych dzieci przez nią ( to są moim zdaniem dane ktore kazda klinika powinna dac)
    dodatkowo mialam podane wyksztalcenie , a nawet jej zdjecie z dziecinstwa( miala tam moze 6-7 lat)
    teraz wiem ze takie rzeczy sa zabronione ale same dane kliniki powinny podawac

przy dawcach nasienia jest doslownie wszystko, ich zdolnosci, pasje, hobby, dokladny wyglad, zdjecia i nikt sie nie przejmuje a w kwestii komorek czy zarodkow niedlugo nie podadza nic

Cień lubi tę wiadomość

16uddqk30vgif7kq.png
  • Cień Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    jestem w szoku, przeciez to podstawowe dane
    wiek, cechy fenotypowe, gr krwii i stan zdrowia
    to nie są tez dane identyfikujace kogokolwiek
    ja korzytsalam z dawstwa komorek w 2019, ale w invimed warszawskim i mialam podane takie dane dawczyni: wiek, wzrost i wage, kolor oczu i wlosow , stan zdrowia, podana liczbe urodzonych dzieci przez nią ( to są moim zdaniem dane ktore kazda klinika powinna dac)
    dodatkowo mialam podane wyksztalcenie , a nawet jej zdjecie z dziecinstwa( miala tam moze 6-7 lat)
    teraz wiem ze takie rzeczy sa zabronione ale same dane kliniki powinny podawac

przy dawcach nasienia jest doslownie wszystko, ich zdolnosci, pasje, hobby, dokladny wyglad, zdjecia i nikt sie nie przejmuje a w kwestii komorek czy zarodkow niedlugo nie podadza nic

Może dlatego,że to adopcja z programu MZ. Sama nie wiem, ale chyba powinni powiedzieć cokolwiek poza tym, że to średniej klasy 6 dniowa blastocysta.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • emi11 Debiutantka

Wysłany: 12 sierpnia, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przygotowuje się do AZ w Invicta Gdańsk. Przy dobrze zarodka podali nam wszystkie cechy fennotypowe, wiek, grupę krwi oraz badania kariotypow.

Baylee, Cień lubią tę wiadomość

• Baylee Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Może dlatego,że to adopcja z programu MZ. Sama nie wiem, ale chyba powinni powiedzieć cokolwiek poza tym, że to średniej klasy 6 dniowa blastocysta.

moim zdaniem nie ma to znaczenia,czy kd czy zarodek masz dane osoby oddającej komorki
    przy zarodku moglabys zaządac jeszcze danych dawcy nasienia a nie ze 0 prawie
    w dodatku jesli w innych klinikach podaja to znavczy ze nie ma takich uregulowan prawnych
    zażądaj podstawy prawnej ukrywania danych, przeciez nie pytasz o imie czy miejsce pracy

Cień lubi tę wiadomość

16uddqk30vgif7kq.png
  • Cień Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi11 wrote:
    Ja przygotowuje się do AZ w Invicta Gdańsk. Przy dobrze zarodka podali nam wszystkie cechy fennotypowe, wiek, grupę krwi oraz badania kariotypow.

Trzymam za was kciuki.

• Cień Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    moim zdaniem nie ma to znaczenia,czy kd czy zarodek masz dane osoby oddającej komorki
    przy zarodku moglabys zaządac jeszcze danych dawcy nasienia a nie ze 0 prawie
    w dodatku jesli w innych klinikach podaja to znavczy ze nie ma takich uregulowan prawnych
    zażądaj podstawy prawnej ukrywania danych, przeciez nie pytasz o imie czy miejsce pracy

W Bocianie w Warszawie poinformowano mnie, że do adopcji trafiają zarodki od par, które leczyły się w tej klinice. Rozumiem potrzebę ochrony prywatności, ale tak jak piszesz nie pytam o miejsce pracy czy imię, tylko o informacje genetyczne. Muszę ten temat omówić z lekarzem prowadzącym skoro embriolodzy milczą w tym zakresie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ