adopcja zarodka/poronienie /kolejna adopcja/Bocian Warszawa
-
Cześć wszystkim
Jestem tu nowa, a oto moja historia:
Hashimoto
Endometrioza/Adenomioza
AMH: 0,34
8 IVF
7 stymulacji jajników
6 punkcji (w tym 3 bez uzyskania oocytów)
5 transferów
2 ciąże biochemiczne (na własnych komórkach)
AZ 20.06.2025: 1 ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8. tygodniu
Obecnie: tydzień po indukcji poronienia, finalnie łyżeczkowanie z powodu wstrząsu po cytotecu.
Przygotowuję się do kolejnej adopcji zarodka (za 3 miesiące).Klinika Bocian w Warszawie dobrała mi zarodek (program MZ), jednak zasłaniając się anonimowością, odmawia podania jakichkolwiek informacji o dawcach.
Chodzi mi wyłącznie o dane genetyczne, takie jak:
-wiek dawczyni (matki biologicznej)
-informacja, czy para robiła badania kariotypu
-informacja, czy któreś z partnerów jest nosicielem choroby genetycznej
Moje pytania:
Czy u Was też tak było?
Czy kliniki mają prawo odmówić podania takich informacji?
Czy znacie kogoś, komu udało się z adopcją zarodka w klinice Bocian w Warszawie?Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Hashimoto,Endometrioza/Adenomioza,AMH: 0,34
8 IVF, 2 x cb, AZ Bl 4.1.2 transfer 20.06.2025: ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8 t.c.💔
Bocian Warszawa wcześniej Novum -
jestem w szoku, przeciez to podstawowe dane
wiek, cechy fenotypowe, gr krwii i stan zdrowia
to nie są tez dane identyfikujace kogokolwiek
ja korzytsalam z dawstwa komorek w 2019, ale w invimed warszawskim i mialam podane takie dane dawczyni: wiek, wzrost i wage, kolor oczu i wlosow , stan zdrowia, podana liczbe urodzonych dzieci przez nią ( to są moim zdaniem dane ktore kazda klinika powinna dac)
dodatkowo mialam podane wyksztalcenie , a nawet jej zdjecie z dziecinstwa( miala tam moze 6-7 lat)
teraz wiem ze takie rzeczy sa zabronione ale same dane kliniki powinny podawac
przy dawcach nasienia jest doslownie wszystko, ich zdolnosci, pasje, hobby, dokladny wyglad, zdjecia i nikt sie nie przejmuje a w kwestii komorek czy zarodkow niedlugo nie podadza nic
Cień lubi tę wiadomość
-
Baylee wrote:jestem w szoku, przeciez to podstawowe dane
wiek, cechy fenotypowe, gr krwii i stan zdrowia
to nie są tez dane identyfikujace kogokolwiek
ja korzytsalam z dawstwa komorek w 2019, ale w invimed warszawskim i mialam podane takie dane dawczyni: wiek, wzrost i wage, kolor oczu i wlosow , stan zdrowia, podana liczbe urodzonych dzieci przez nią ( to są moim zdaniem dane ktore kazda klinika powinna dac)
dodatkowo mialam podane wyksztalcenie , a nawet jej zdjecie z dziecinstwa( miala tam moze 6-7 lat)
teraz wiem ze takie rzeczy sa zabronione ale same dane kliniki powinny podawac
przy dawcach nasienia jest doslownie wszystko, ich zdolnosci, pasje, hobby, dokladny wyglad, zdjecia i nikt sie nie przejmuje a w kwestii komorek czy zarodkow niedlugo nie podadza nic
Może dlatego,że to adopcja z programu MZ. Sama nie wiem, ale chyba powinni powiedzieć cokolwiek poza tym, że to średniej klasy 6 dniowa blastocysta.Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
8 IVF, 2 x cb, AZ Bl 4.1.2 transfer 20.06.2025: ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8 t.c.💔
Cień wrote:Może dlatego,że to adopcja z programu MZ. Sama nie wiem, ale chyba powinni powiedzieć cokolwiek poza tym, że to średniej klasy 6 dniowa blastocysta.
moim zdaniem nie ma to znaczenia,czy kd czy zarodek masz dane osoby oddającej komorki
przy zarodku moglabys zaządac jeszcze danych dawcy nasienia a nie ze 0 prawie
w dodatku jesli w innych klinikach podaja to znavczy ze nie ma takich uregulowan prawnych
zażądaj podstawy prawnej ukrywania danych, przeciez nie pytasz o imie czy miejsce pracy
Cień lubi tę wiadomość
-
emi11 wrote:Ja przygotowuje się do AZ w Invicta Gdańsk. Przy dobrze zarodka podali nam wszystkie cechy fennotypowe, wiek, grupę krwi oraz badania kariotypow.
Trzymam za was kciuki.Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Baylee wrote:moim zdaniem nie ma to znaczenia,czy kd czy zarodek masz dane osoby oddającej komorki
przy zarodku moglabys zaządac jeszcze danych dawcy nasienia a nie ze 0 prawie
w dodatku jesli w innych klinikach podaja to znavczy ze nie ma takich uregulowan prawnych
zażądaj podstawy prawnej ukrywania danych, przeciez nie pytasz o imie czy miejsce pracy
W Bocianie w Warszawie poinformowano mnie, że do adopcji trafiają zarodki od par, które leczyły się w tej klinice. Rozumiem potrzebę ochrony prywatności, ale tak jak piszesz nie pytam o miejsce pracy czy imię, tylko o informacje genetyczne. Muszę ten temat omówić z lekarzem prowadzącym skoro embriolodzy milczą w tym zakresie.