Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną ANA1 - dodatnie i co dalej?
Odpowiedz

ANA1 - dodatnie i co dalej?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aniab Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy mam zbadać ANA2 i ANA3? Czy da się zbić te przeciwciała lekami? Czy stres lub hormony po transferze mogą wpłynąć na wynik fałszywie dodatni? Zastanawiam się skąd to się wzięło...

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, powinnaś wykonać ana 2 (jak tu będzie wynik dodatni) ana 3. Dodatnie wyniki (a przynajmniej 2 i 3) mogą sugerować chorobę immunologiczną. Mając wyniki trzeba udać się do immunologa/reumatologa na pogłębienie diagnostyki. Ja takim badaniem i po pogłębieniu diagnostyki dowiedziałam się, że choruję na zespół Sjögrena. Chorobę wykryłam we wczesnym stadium.

💓 39+0

age.png
  • Łati90 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja też miałam dodatni ANA1 ale immunolog zleciła mi zrobić tylko ANA 3. Na szczęście ANA3 wyszło ujemne dla wszystkich antygenów.
    Także ja bym zrobiła tylko ANA3 ( bo szkoda kasy na dwa badania)i napewno umówiła się na wizytę do immunologa z tymi wynikami.

Ona: 35lat , On: 34lat

Starania o dzidziusia od marca 2020r.
    ON -Ok
    ONA:
    08.2019- konizacja szyjki macicy (powód: dysplazja,CIN3)
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    P/C przeciwplemnikowe- nie wykryto.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

1IUI.05.2023 / 2IUI.6.2023 -❌
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

Wizyta potwierdzającą 3.10- Wszystko Ok. Mamy serduszko ❤️😍
    1 prenatalne 22.11🍀🙏 Wszystko OK ❤️🙏 ❤️
    2 prenatalne 10.01-Wszystko OK❤️ córeczka ❤️🍀
    wizyta 28.02 - wszystko OK ❤️ córeczka waga 1080g
    3prenatalne ok. Waga 1680g😍❤️
    TERMIN: 26.05.25 🥰

29.05.2025- Nasza córeczka już z Nami 🤱❤️🥰 3310g i 55cm szczęścia❤️

"Trzeba wierzyć, że sie uda... "
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łati90 wrote:
    Hej. Ja też miałam dodatni ANA1 ale immunolog zleciła mi zrobić tylko ANA 3. Na szczęście ANA3 wyszło ujemne dla wszystkich antygenów.
    Także ja bym zrobiła tylko ANA3 ( bo szkoda kasy na dwa badania)i napewno umówiła się na wizytę do immunologa z tymi wynikami.

Widzisz ja zaczęłam od ana3 i miałam wynik dodatni i musiałam na nowo robić wcześniejsze, aby można było postawić prawidłową diagnozę.

💓 39+0

age.png
  • Lilouu Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wynik graniczny ANA 1 miał ktoś ? Sama już nie wiem co z tym fantem zrobić, pisze że do kontroli za 6 mcy.
    W dodatku wyczytałam, że niektóre leki mogą zaburzać wynik ( mowa o lekach przeciwnowotworowych i tak sobie pomyślałam o letrozolu, który jak większość z Was biorę).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 21:53

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opiszę swój przykład, żeby uspokoić z tym ANA - badania robiłam cholera wie po co (pewnie długość starań - lekko ponad rok i szukanie wyjaśnień). Wynik dodatni w ANA 1/2 - 1:640. W ANA3 nic oprócz miana pozytywnego dla DSF70. Miesiąc później byłam w ciąży, jestem bez żadnych leków, pytałam dwóch ginekologów czy moje wyniki mają znaczenie dla ciąży - nie. Patrzyli tylko na te antygeny w ANA3, które są powiazane z toczniem (one mogą wpływać na utrzymanie ciąży). ANA mogą być powiązane niespecyficzne z chorobami immunologicznymi (mam Hashimoto).
    U nas wg mnie pomogła stymulacja moich komórek i koksowanie plemników (mamy 35 i 38 lat) - uważam, że to o jakość komórek chodzi najbardziej. Nie ma co szukać opcji, które są jakieś mętne - a tym jest np. graniczne ANA, albo wyniki ANA bez symptomów chorobowych (wtedy żaden reumatolog nie stwierdzi jednostki chorobowej, to tylko wynik, liczy się obraz).

Co do zbijania ANA - nie ma znaczenia miano przeciwciał, które już w organizmie są. Są i będą, nie da się ich 'wytępić' z organizmu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 23:40

preg.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Opiszę swój przykład, żeby uspokoić z tym ANA - badania robiłam cholera wie po co (pewnie długość starań - lekko ponad rok i szukanie wyjaśnień). Wynik dodatni w ANA 1/2 - 1:640. W ANA3 nic oprócz miana pozytywnego dla DSF70. Miesiąc później byłam w ciąży, jestem bez żadnych leków, pytałam dwóch ginekologów czy moje wyniki mają znaczenie dla ciąży - nie. Patrzyli tylko na te antygeny w ANA3, które są powiazane z toczniem (one mogą wpływać na utrzymanie ciąży). ANA mogą być powiązane niespecyficzne z chorobami immunologicznymi (mam Hashimoto).
    U nas wg mnie pomogła stymulacja moich komórek i koksowanie plemników (mamy 35 i 38 lat) - uważam, że to o jakość komórek chodzi najbardziej. Nie ma co szukać opcji, które są jakieś mętne - a tym jest np. graniczne ANA, albo wyniki ANA bez symptomów chorobowych (wtedy żaden reumatolog nie stwierdzi jednostki chorobowej, to tylko wynik, liczy się obraz).

Co do zbijania ANA - nie ma znaczenia miano przeciwciał, które już w organizmie są. Są i będą, nie da się ich 'wytępić' z organizmu.

Gratuluję, że Ci się udało.
    Widzisz. Ja gdyby nie starania i 2 nieudane transfery o chorobie która mi się aktywowała - nie miałabym pojęcia. Jedyny mój objaw to zmęczenie, brak siły. Tłumaczone niskim ciśnieniem. Postanowiliśmy iść w immunologie i dzięki badaniom Ana, wyłapałam chorobę na bardzo wczesnym etapie. Chorobę, która może powodować blok serca u płodu, poronienia. Może, ale nie musi (są kobiety, które dowiadują się o tym po fakcie). I jasne, że aby postawić diagnozę potrzebna jest dalsza diagnostyka. I sam pozytywny wynik Ana nie wróży odrazu choroby.
    To samo dotyczy badań genetycznych w kierunku trombofilii, 2 mutację tak często tu na forum występujące, nie wróżą odrazu zakrzepicy i przymusu brania leków. Także póki nie będzie się miało całej diagnostyki, która da obraz całej sytuacji to nie ma co panikować. :)

Mq1991 lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Gratuluję, że Ci się udało.
    Widzisz. Ja gdyby nie starania i 2 nieudane transfery o chorobie która mi się aktywowała - nie miałabym pojęcia. Jedyny mój objaw to zmęczenie, brak siły. Tłumaczone niskim ciśnieniem. Postanowiliśmy iść w immunologie i dzięki badaniom Ana, wyłapałam chorobę na bardzo wczesnym etapie. Chorobę, która może powodować blok serca u płodu, poronienia. Może, ale nie musi (są kobiety, które dowiadują się o tym po fakcie). I jasne, że aby postawić diagnozę potrzebna jest dalsza diagnostyka. I sam pozytywny wynik Ana nie wróży odrazu choroby.
    To samo dotyczy badań genetycznych w kierunku trombofilii, 2 mutację tak często tu na forum występujące, nie wróżą odrazu zakrzepicy i przymusu brania leków. Także póki nie będzie się miało całej diagnostyki, która da obraz całej sytuacji to nie ma co panikować. :)

Tak, jasne, zgadzam się - jest po prostu pewna 'nadpanika' dot. wyników badań roznych (ANA, pakiet trombofilii), a myślę, że tu trzeba więcej spokoju i krytycyzmu. Sama w to wpadłam. Powodzenia (o ile już nie jesteś w ciąży)!

preg.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Tak, jasne, zgadzam się - jest po prostu pewna 'nadpanika' dot. wyników badań roznych (ANA, pakiet trombofilii), a myślę, że tu trzeba więcej spokoju i krytycyzmu. Sama w to wpadłam. Powodzenia (o ile już nie jesteś w ciąży)!

Jeszcze nie jestem. Póki co się leczę 🤷 lek dopiero ponoć prawidłowo zaczyna działać po 4-5 miesiącach. Także dopiero na jesień będę podchodzić do ostatniego transferu z nowymi zaleceniami... Może ten będzie szczęśliwy 🤞

💓 39+0

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ