X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Angelius Provita- Katowice
Odpowiedz

Angelius Provita- Katowice

Oceń ten wątek:
  • Megg Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGAA wrote:
    Na początku zlecił mi immunolog i na podstawie tego wyniku z krwi przepisał mi intralipid a jak poszłam do ginekologa dr Paligi to zrobiła mi biopsję endometrium z komórkami nk i wyszło ze jest wynik dobry i intralipid mógłby mi zaszkodzić.

Kurcze to mnie zaniepokoilas... myślałam ze to jest raczej bezpieczne i na zasadzie jak nie pomoże to nie zaszkodzi...

3jgxs65gfbhupcu9.png
  • AGAA Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja miałam powiedziane że jak sa niskie to nie można brać intralipidu a jak wysokie to wtedy może pomóc. Ale wiesz może u Ciebie jeszcze na podstawie jakiś innych wyników lekarz się zdecydował na to. Nie chcę Cię straszyć i wprowadzić w błąd, ale u mnie tak to właśnie wyglądało.

• natalia_nyk Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia1988 wrote:
    Hej, wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek ,mam kilka pytań odnośnie laparo bo też akurat jestem przed i chciałabym się dowiedzieć kilka rzeczy:-)
    Pozdrawiam:-)
    Dziewczyny nie piszcie na priv, bo ja też przed laparo i jestem wszystkiego ciekawa. Dzielcie się tutaj wiedzą 😉😍

• Kjojewna Przyjaciółka

Wysłany: 26 grudnia 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia_nyk wrote:
    Dziewczyny nie piszcie na priv, bo ja też przed laparo i jestem wszystkiego ciekawa. Dzielcie się tutaj wiedzą 😉😍
    I ja też 😊

natalia_nyk lubi tę wiadomość

• Megg Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia_nyk wrote:
    Miałam histero+ laparo w październiku mogę cos powiedzieć :) pytajcie :)

3jgxs65gfbhupcu9.png
  • I_ga Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89, jak się trzymasz? Byłaś badana? Musisz nadal być w szpitalu? Nie możesz leżeć w domu?

AP od 8/2019
    POF - procedura z KD
    1/2020 - ❄ - bez reakcji 😑
    2/2020 - ❄ - cb 😢
    4/2020 - ❄ - 😢😢😢
    8/2020 ♥️🤰BOY
    04/2021 Witamy na świecie 👨‍👩‍👦
    ❄ Oddany do adopcji
  • kasia25760 Przyjaciółka

Wysłany: 26 grudnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 4dni temu laparo+ histero wiec tez Wam mogę na parę pytań odpowiedzieć!!

natalia_nyk, Santi_14 lubią tę wiadomość

Cud lipcowy 2021
    w4sqs65gni1mm362.png

Wysłany: 26 grudnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 4dni temu laparo+ histero wiec tez Wam mogę na parę pytań odpowiedzieć!!

Cud lipcowy 2021
    w4sqs65gni1mm362.png
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam święta dziewczyny?

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
    💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii - dieta bg
    - 5 transfer poronienie w 8tc. :(
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    16.06- 6 transfer blaski 4BB <3
    22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
    24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
    16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
    25.07.20- 2 cm Kluseczka <3 tętno 167/min
    18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Martinka Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Dzisiaj dzień lenia z mężem, ale święta były super! Ze śpiewem na ustach i dobrym humorem. Pierwszy raz od kilku lat nie było łez w Wigilię. To był dobry pomysł, że zostaliśmy u siebie.

Pia88, czekamynadzidzie, Yoselyn82, Baba1, sAnsa_28, Frelciaa lubią tę wiadomość

0901d7c722.png
  • Paulcia1988 Ekspertka

Wysłany: 26 grudnia 2020, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia25760 wrote:

Hej ;)
    Ja już pisałam na ten temat tutaj na forum niedawno odnośnie zastosowania środka antyzrostowego do laparo + histero.Chiałabym się dowiedzieć czy też miałaś jakiś preparat użyty :-)
    Ostatnio jedna z Was,dziewczyn, odpisała mi że miała proszek antyzrostowy 4 dry field i że jest skuteczny.
    Chcę go zakupić, ale jest dość drogi bo 5 gram czyli największa jaka jest gramatura dostępna to koszt 800 zł plus 100 zl jeszcze aplikator.
    Sporo pieniędzy i się zastanawiam czy te 5 gram jest potrzebne czy wystarczyłoby np.3 gramy wtedy koszta są mniejsze.
    Pisałam do doktor maila z zapytaniem o to ale nie dostałam do tej pory niestety odpowiedzi.
    Wiem ,że dr zalecala mi kupić żel z kwasem hialuronowym ale z tego co czytam to nie jest taki skuteczny jak ten proszek..
    Dlatego chciałabym poznać opinię osób które miały niedawno laparo albo które będą miały i czy też doktor im zalecala kupić preparat.
    Sorki, bo wiem że niedawno poruszałam ten temat tutaj na forum ,ale może któraś miała jeszcze użyty ten 4 dry field albo też będzie dopiero kupować na laparo..

AMH 2,5
    Brak jednego jajowodu
    Drugi niesprawny

2021- ciąża pozamaciczna
    2022- poronienie samoistne 5 TC

Kariotypy ok
    Stan przedcukrzycowy

Mąż
    Wyniki nasienia słabe
    Podwyższony stres oksydacyjny
    Reszta ok
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I_ga wrote:
    Ewa89_89, jak się trzymasz? Byłaś badana? Musisz nadal być w szpitalu? Nie możesz leżeć w domu?

Cały czas trzymam się w pakiecie i modlę się o każdy dzień.
    Póki co z badań wyszła mi lekka infekcja więc mam nystatyne dopochwowo. Na resztę wyników wciąż czekam. Myślę, że może będą w poniedziałek. Oby! bo chciałabym już coś wiedzieć. Moze jakby mi założyli krążek to w domu mogłabym zalegiwac kolejne miesiące.
    Narazie zachowawczo jestem na końskich dawkach proga.
    2x 200 mg prog besins (biorę swój cały czas)
    Od szpitala luteina podjęzykowo 4 tabletki dziennie
    3x duphaston

3 razy dziennie podsłuchujemy małą na detektorze i raz nawet udało się zrobić ktg i wyszło ok. Zaczynam ja też czuć codziennie więc mnie to uspokaja choć wali bardzo nisko właśnie nie wiem czy nie po tej szyjce.
    Z usg chyba też muszę czekać do poniedziałku. Święta, teraz niedziela... To same wiecie jak jest. No ale leżę plackiem i póki co jest dobrze. Mam nadzieję, że tak już będzie. Jutro zaczynam 24 tydz. Małymi kroczkami do przodu.

A święta No cóż... Było minęło. Dobrze, że jest internet, whats up, kamerka i dobra dusza udostępniła mi kody do netflixa więc od wczoraj wciągam seriale i już inaczej czas leci niż na gapieniu się w ścianę.

A jak tam u Was dziewczyny? Początek roku będzie owocował w starania. Tyle stymulacji, transferów, zabiegów.
    Opowiadajcie ze szczegółami. Ja to przeżywam każda historie i myślę o Was ciepło cały czas.
    Jutro jak przyjdzie ksiądz to będziemy sie modlić za medycynę w leczeniu niepłodności i same pozytywne finały.
    To chyba moje najbardziej religijne święta.

natalia_nyk, AGAA, Daśka lubią tę wiadomość

03.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔
    12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • I_ga Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Cały czas trzymam się w pakiecie i modlę się o każdy dzień.
    Póki co z badań wyszła mi lekka infekcja więc mam nystatyne dopochwowo. Na resztę wyników wciąż czekam. Myślę, że może będą w poniedziałek. Oby! bo chciałabym już coś wiedzieć. Moze jakby mi założyli krążek to w domu mogłabym zalegiwac kolejne miesiące.
    Narazie zachowawczo jestem na końskich dawkach proga.
    2x 200 mg prog besins (biorę swój cały czas)
    Od szpitala luteina podjęzykowo 4 tabletki dziennie
    3x duphaston

3 razy dziennie podsłuchujemy małą na detektorze i raz nawet udało się zrobić ktg i wyszło ok. Zaczynam ja też czuć codziennie więc mnie to uspokaja choć wali bardzo nisko właśnie nie wiem czy nie po tej szyjce.
    Z usg chyba też muszę czekać do poniedziałku. Święta, teraz niedziela... To same wiecie jak jest. No ale leżę plackiem i póki co jest dobrze. Mam nadzieję, że tak już będzie. Jutro zaczynam 24 tydz. Małymi kroczkami do przodu.

A święta No cóż... Było minęło. Dobrze, że jest internet, whats up, kamerka i dobra dusza udostępniła mi kody do netflixa więc od wczoraj wciągam seriale i już inaczej czas leci niż na gapieniu się w ścianę.

A jak tam u Was dziewczyny? Początek roku będzie owocował w starania. Tyle stymulacji, transferów, zabiegów.
    Opowiadajcie ze szczegółami. Ja to przeżywam każda historie i myślę o Was ciepło cały czas.
    Jutro jak przyjdzie ksiądz to będziemy sie modlić za medycynę w leczeniu niepłodności i same pozytywne finały.
    To chyba moje najbardziej religijne święta.
    To może to skrócenie szyjki wyniknelo z infekcji; u mnie szło to w parze.
    Obyś po weekendzie usłyszała dobre wieści i mogła wrócić do domu. ✊✊✊

AP od 8/2019
    POF - procedura z KD
    1/2020 - ❄ - bez reakcji 😑
    2/2020 - ❄ - cb 😢
    4/2020 - ❄ - 😢😢😢
    8/2020 ♥️🤰BOY
    04/2021 Witamy na świecie 👨‍👩‍👦
    ❄ Oddany do adopcji
  • Megg Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia1988 wrote:
    Hej ;)
    Ja już pisałam na ten temat tutaj na forum niedawno odnośnie zastosowania środka antyzrostowego do laparo + histero.Chiałabym się dowiedzieć czy też miałaś jakiś preparat użyty :-)
    Ostatnio jedna z Was,dziewczyn, odpisała mi że miała proszek antyzrostowy 4 dry field i że jest skuteczny.
    Chcę go zakupić, ale jest dość drogi bo 5 gram czyli największa jaka jest gramatura dostępna to koszt 800 zł plus 100 zl jeszcze aplikator.
    Sporo pieniędzy i się zastanawiam czy te 5 gram jest potrzebne czy wystarczyłoby np.3 gramy wtedy koszta są mniejsze.
    Pisałam do doktor maila z zapytaniem o to ale nie dostałam do tej pory niestety odpowiedzi.
    Wiem ,że dr zalecala mi kupić żel z kwasem hialuronowym ale z tego co czytam to nie jest taki skuteczny jak ten proszek..
    Dlatego chciałabym poznać opinię osób które miały niedawno laparo albo które będą miały i czy też doktor im zalecala kupić preparat.
    Sorki, bo wiem że niedawno poruszałam ten temat tutaj na forum ,ale może któraś miała jeszcze użyty ten 4 dry field albo też będzie dopiero kupować na laparo..

Kurcze mi dr nic takiego nie kazała kupowac :( te zdrosty moga sie zrobic w macicy po zabiegu?

3jgxs65gfbhupcu9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niczego nie kupowałam na zrosty. Ewcia polecam Gambit Królowej ja się wciągnęłam w szachy nigdy nie umiałam w to grać a dzisiaj 2 h z chrześnicą grałyśmy:D skończyło się remisem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 22:42

Jolka4025, Ewa89_89, Santi_14 lubią tę wiadomość

• Jolka4025 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:

Święta.... męczące:p
    Wigilia u teściowej i u mojej mamy.
    Pierwszy dzień świąt znowu U teściowej.
    Drugi dzień świąt u mojej mamy...
    Na szczęście niedziela wolna !!!

Ewa netflix polecam:
    - gambit królowej
    - w pułapce
    - ku jezioru

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 23:11

Frelciaa lubi tę wiadomość

31 lat Ja
    33 lata Mąż
    Starania od Maj 2016 ❤
    Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
    Laparoskopia 13.11.2019
    AMH 2,6 2020r
    Endometrioza I/II st
    Mąż - wyniki super 😎
    Ja -wszystko ok 😀
    IUI luty, czerwiec 2020🍷
    Z: 4AA, 4AA, 3AA, 3AB, 2AB
    1. 28.11.2020 8tc 💔
    2. 07.04.2021 ❄🤞

9.12.2021 Julek💙 3560g 56 cm

qdkk9vvjxcodnorj.png

Wysłany: 26 grudnia 2020, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nie miałam żadnego żelu ani proszku lekarz o tym nic nie mówił choć cięzki przypadek ze mna miał dr G.M bo na laparo odseparowywał cała macice wraz z powięziami z sciany brzucha bo była bardzo moćno zrośnięta .Laparo z histero trwało 1h więc uważam że bardzo długo sąsiadka co obok mnie leżała miała 15 minut i ona tez o żadnym z tych preparatów nie wiedziała ale na to i tak było za późno.ps dobra rada jeśli po narkozie będziesz odczuwałą ze wiruje świat i zbiera się Tobie na wymioty informuj pielęgniarki zapodadzą Tobie fajny lek po którym Ci ulży!

Paulcia1988 lubi tę wiadomość

Cud lipcowy 2021
    w4sqs65gni1mm362.png
  • Paulcia1988 Ekspertka

Wysłany: 26 grudnia 2020, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia25760 wrote:
    ja tez nie miałam żadnego żelu ani proszku lekarz o tym nic nie mówił choć cięzki przypadek ze mna miał dr G.M bo na laparo odseparowywał cała macice wraz z powięziami z sciany brzucha bo była bardzo moćno zrośnięta .Laparo z histero trwało 1h więc uważam że bardzo długo sąsiadka co obok mnie leżała miała 15 minut i ona tez o żadnym z tych preparatów nie wiedziała ale na to i tak było za późno.ps dobra rada jeśli po narkozie będziesz odczuwałą ze wiruje świat i zbiera się Tobie na wymioty informuj pielęgniarki zapodadzą Tobie fajny lek po którym Ci ulży!

Dzięki za wiadomość:-)
    Cóż...wychodzi na to że jednym o tym mówią, drugim nie.Trudno.
    Zadzwonię najwyżej tam jeszcze i zapytam.
    Życzę zdrówka:)
    Wyszłaś tego samego dnia ?
    Mi dr mówiła coś że tego samego dnia wyjdę albo ewentualnie na drugi dzień , bo jestem z daleka więc mogą mnie przekimać;-)

AMH 2,5
    Brak jednego jajowodu
    Drugi niesprawny

2021- ciąża pozamaciczna
    2022- poronienie samoistne 5 TC

Kariotypy ok
    Stan przedcukrzycowy

Mąż
    Wyniki nasienia słabe
    Podwyższony stres oksydacyjny
    Reszta ok
  • natalia_nyk Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o laparo, jestem ciekawa rzeczy takich czysto organizacyjnych, czyli czy mam swoją pizamke czy angeliusowa, czy ciuchy zostawiam obok łóżka? I czy w tej piżamce odbywa się laparo? czy też leżę tam półnaga a później sama się ubieram? No wiem smieszne może dla was ale ja całe życie szpitale omijałam szerokim łukiem, kompletnie nie mam doświadczenia. I mam nadzieję że po laparo mogę wstać do łazienki nikt mi żadnej kaczki, basenu (o matko! :)) przynosić nie będzie? Czy trzeba być na czczo? I czy trzeba ściągnąć hybrydy.. A to ostatnie pytanie to przypomniało mi się, jak koleżance z pracy przy cesarce obowiązkowo kazali ściągać hybrydę. Przepraszam z góry jeśli moje pytania wydają się infantylne..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2020, 01:04

• sAnsa_28 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia_nyk wrote:
    Jeśli chodzi o laparo, jestem ciekawa rzeczy takich czysto organizacyjnych, czyli czy mam swoją pizamke czy angeliusowa, czy ciuchy zostawiam obok łóżka? I czy w tej piżamce odbywa się laparo? czy też leżę tam półnaga a później sama się ubieram? No wiem smieszne może dla was ale ja całe życie szpitale omijałam szerokim łukiem, kompletnie nie mam doświadczenia. I mam nadzieję że po laparo mogę wstać do łazienki nikt mi żadnej kaczki, basenu (o matko! :)) przynosić nie będzie? Czy trzeba być na czczo? I czy trzeba ściągnąć hybrydy.. A to ostatnie pytanie to przypomniało mi się, jak koleżance z pracy przy cesarce obowiązkowo kazali ściągać hybrydę. Przepraszam z góry jeśli moje pytania wydają się infantylne..
    Miej swoją piżamę, ale w sumie będziesz w niej krótko bo przy zakładaniu wenflonu dostaniesz tę jednorazową. W niej tez zawiozą Cię na zabieg. Nie, po laparo nie można od razu wstać, wiec konieczne jest sikanie do baseniku. Ale luz nie jest to takie najgorsze 😅 mnie koło 15 stej postawili na nogi, to już mogłam człapać siku samodzielnie ☺️
    Na czczo trzeba być. Pierwsze jedzenie dostaniesz dopiero popołudniu, wcześniej będą Cię nawadniać kroplowkami, dlatego tez siku się będzie chciało. Ściągnij sobie hybrydę z dwóch palców.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2020, 06:35

f312925a50.png
    Aniołek 8/11tc [*] - 06.07.2017
    Angelius Provita, dr M. Paliga - od 13.04.2018
    L + H 05.09.2018
    On :DFI 50%, po 4 msc. 35 % , hla-c c2c2
    Ja: adenomioza, endometrioza I
    Kir AA, NK 17%
    MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G - układy hetero
    25.02.2019 IMSI+macs 3BB🙁
    13.06.2019 IMSI+macs 8A🙁🙁❄️❄️❄️
    02.10.2019 ket 4AB🙁 cb 6dpt 84,6 8dpt 194,4 9dpt 352,3 13dpt 375,9 16dpt 33,5
    8.11.2019 ket 3BB 🙁
    01/2020 03/2020 CB 🙁🙁
    Szczepienia limfocytami
    11/2020 22dc 41,5 23dc 77,6 25dc 210 28dc 928,9 35 dc 10976 39dc ❤️
    5.07.2021 r Milena 2790g 51 cm
    06/2022 07/2022 CB 🙁🙁
    09/2022 47 dc ❤️czekamy na synka 👶🏼
‹‹ 3163 3164 3165 3166 3167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ