X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną antykoncepcja a niska rezerwa
Odpowiedz

antykoncepcja a niska rezerwa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Asia656 Debiutantka

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czy przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych wstrzymuje ilość pęcherzyków, czyli "trzyma" rezerwę jajnikową na tym samym poziomie?

Moja sytuacja jest beznadziejna. Biorę tabletki, zmierzyłam wlasnie AMH i wychodzi.. 0,19. Poszlam do ginekologa, który po badaniu USG stwierdził wygasające, małe jajniki i zero szans na ciążę. Mam 31 lat.. strasznie slabo :( Teraz jestem umówiona do Gamety Łodź, w celu konsultacji tego stanu jeszcze raz z innym specjalistą, jednak nie wiem co zrobić z tabletkami. Wizyta dopiero za 2 tygodnie. Wzielam dopiero 2 tabletki nowego opakowania, i zastanawia mnie czy nie powinnam ich odstawić jak najszybciej ( zeby moc powtorzyc AMH bez tabletek, i zrobic LH, FSH itd), ale z drugiej strony boję się że jak odstawię, to mi polecą kolejne, moze ostatnie pęcherzyki :( czy to moze nie ma znaczenia i powinnam odstawic zeby jak najszybciej móc działać?
    kazdy cykl na wagę złota, chociaz moze i tak jest juz za pozno.. :(

Pozdrawiam Was serdecznie

• Edkaa Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz ginekolog jest zdania że tak, z resztą czytałam też taki wywiad z jakimś profesorem. Przy czym tabletki nie mają wpływu na to, że spada jakość tych komórek. A to też jest ważne w kontekście zapłodnienia. Ja sama miałam rok temu Amh 0,9, w rok spadło z 1,1 do 0,9. Przez rok lykalam tabletki (w celu innym niż antukoncepcja) I chciałam odstawić przy czym mój inekolog zasugerował że to "nie głupi pomysl" żeby je nadal łykać właśnie że względu na rezerwę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ale to tak nie działa, komórki jajowe i tak umierają codziennie bo się starzejemy niestety. Gdyby tak było jak piszecie to cały biznes z mrożeniem jajeczek byłby niepotrzebny bo przecież wystarczyły by tabletki. Prawda jest natomiast, będąc na tabletkach wynik amh może by nieco zakłamany więc warto zrobić to badanie dopiero 2-3 miesiące po odstawieniu

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ