antykoncepcja a niska rezerwa
-
Hej,
czy przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych wstrzymuje ilość pęcherzyków, czyli "trzyma" rezerwę jajnikową na tym samym poziomie?
Moja sytuacja jest beznadziejna. Biorę tabletki, zmierzyłam wlasnie AMH i wychodzi.. 0,19. Poszlam do ginekologa, który po badaniu USG stwierdził wygasające, małe jajniki i zero szans na ciążę. Mam 31 lat.. strasznie slabo Teraz jestem umówiona do Gamety Łodź, w celu konsultacji tego stanu jeszcze raz z innym specjalistą, jednak nie wiem co zrobić z tabletkami. Wizyta dopiero za 2 tygodnie. Wzielam dopiero 2 tabletki nowego opakowania, i zastanawia mnie czy nie powinnam ich odstawić jak najszybciej ( zeby moc powtorzyc AMH bez tabletek, i zrobic LH, FSH itd), ale z drugiej strony boję się że jak odstawię, to mi polecą kolejne, moze ostatnie pęcherzyki czy to moze nie ma znaczenia i powinnam odstawic zeby jak najszybciej móc działać?
kazdy cykl na wagę złota, chociaz moze i tak jest juz za pozno..
Pozdrawiam Was serdecznie -
Mój lekarz ginekolog jest zdania że tak, z resztą czytałam też taki wywiad z jakimś profesorem. Przy czym tabletki nie mają wpływu na to, że spada jakość tych komórek. A to też jest ważne w kontekście zapłodnienia. Ja sama miałam rok temu Amh 0,9, w rok spadło z 1,1 do 0,9. Przez rok lykalam tabletki (w celu innym niż antukoncepcja) I chciałam odstawić przy czym mój inekolog zasugerował że to "nie głupi pomysl" żeby je nadal łykać właśnie że względu na rezerwę.
-
nick nieaktualnyNiestety ale to tak nie działa, komórki jajowe i tak umierają codziennie bo się starzejemy niestety. Gdyby tak było jak piszecie to cały biznes z mrożeniem jajeczek byłby niepotrzebny bo przecież wystarczyły by tabletki. Prawda jest natomiast, będąc na tabletkach wynik amh może by nieco zakłamany więc warto zrobić to badanie dopiero 2-3 miesiące po odstawieniu
-