X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Badania endokrynolog
Odpowiedz

Badania endokrynolog

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Przychodzę z pewnym pytaniem, otóż w listopadzie idę do endokrynologa (chodziłam już ale zmieniam). Chce iść z pakietem badań, żeby nie usłyszeć tylko jakie badania mam wykonać i koniec wizyty, więc teraz, na początku cyklu chcę wykonać badania. Mam niedoczynność tarczycy, staram się z Mężem o dziecko kilka miesięcy i chcę mieć podstawowe badania, które pomogą lekarzowi dobrać mi leki, ocenić co mi jest itp (mam czasem plamienia przed okresem itp) Oto lista badań które sobie wypisałam, jeżeli ktoś jest bardziej doświadczony, niech napisze mi czy to jest wystarczające czy zrobić coś jeszcze? A może coś jest zbędne? Proszę o pomoc.
    TSH
    Anty TG
    Anty TPO
    FT3
    FT4
    FSH
    LH
    DHEASO4
    kortyzol
    wit. D3
    OH-progesteron
    estradiol
    prolaktyna

Aha i czy np estradiol powinnam zrobić na początku cyklu (czyli 3-5 dzien) czy lepiej po owulacji? I jak z resztą badań, mogę je zrobić w 3 dniu cyklu?

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol Fsh Lh najlepiej miedzy 1-3 dniu cyklu mi ginekolog powtarzal ze zawsze dobrzr w 2 lub 3
    Prolalktyne tez podobno dobrze w trakcie miesiaczki bo podobno wtedy jest najwyzsza;)
    Co do tsh i ogolnie calego panelu tarczycowego to nie ma znaczenia ktory dzien;),
    Po owulacji najlepiej w 7 dniu po jest oznaczyc progesteron ;)

• Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron to właśnie wiem że po owulacji ale też się zastanawiam jak z estradiolem, bo gdzieś wyczytałam że po owu też można ale już sama nie wiem :) I zastanawiam się nad OH-progesteronem, zawsze badałam w 3 dniu cyklu i był wysoki (a to nie jest zwykły progesteron) :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze w tym niestety nie pomoge bo ja zawsze badalam ten zwykly 7 dni po owulacji aby sprawdzic jak tam po owulce. Nigdy nie miewalam zadnych plamien itp wiec nie zalecal badania progesteronu w innych dniach ;)
    Co do estrdiolu wiem ze czasem zalecja badamir w roznych fazach w pierwszych dniach cyklu pozniej blizej owulacji itp zeby sprawdzic jak wzrasta.
    Ja zawsze badalam w pierwszych dniach cyklu pozniej juz nie ;)

• Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj zbadałam wszystkie te hormony, może powtórzę estradiol w okolicach owulacji :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc tak, byłam dziś na badaniach i mam już niektóre wyniki, czy ktoś mogłby napisać mi czy są w miarę ok?

FT3 2,80 pg/ml Norma 1,71 3,71 N
    FT4 1,05 ng/dl Norma 0,70 1,48 N
    anty-TPO 0,40 Norma IU/ml 0,00 5,61 N
    anty-TG 20,26 IU/ml Norma 0,00 4,11 H
    FSH FSH 5,47 mIU/ml
    LH LH 4,55 mIU/ml
    Estradiol Estradiol 30,00 pg/ml
    Prolaktyna Prolaktyna 17,80 ng/ml 5,18 26,53 N
    Kortyzol Kortyzol 18,10 µg/dl
    Witamina D metabolit 25(OH) Wynik badania: 45,90 ng/ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 22:57

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja ja bym dołożyła jeszcze insulinę i glukozę na czczo. Jak masz czas to zrób jeszcze krzywą cukrową i insulinową po obciążeniu glukozą.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam kilka miesięcy temu i wyniki były ok :) a jak myślicie, reszta jest ok?

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • annaaia Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie, wyniki lepiej skonsultować się z lekarzem. Jak byłam u Adama Gronowskiego, żadnych pytań nie miałam ;) 

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ