Badania endokrynolog
-
Witajcie. Przychodzę z pewnym pytaniem, otóż w listopadzie idę do endokrynologa (chodziłam już ale zmieniam). Chce iść z pakietem badań, żeby nie usłyszeć tylko jakie badania mam wykonać i koniec wizyty, więc teraz, na początku cyklu chcę wykonać badania. Mam niedoczynność tarczycy, staram się z Mężem o dziecko kilka miesięcy i chcę mieć podstawowe badania, które pomogą lekarzowi dobrać mi leki, ocenić co mi jest itp (mam czasem plamienia przed okresem itp) Oto lista badań które sobie wypisałam, jeżeli ktoś jest bardziej doświadczony, niech napisze mi czy to jest wystarczające czy zrobić coś jeszcze? A może coś jest zbędne? Proszę o pomoc.
TSH
Anty TG
Anty TPO
FT3
FT4
FSH
LH
DHEASO4
kortyzol
wit. D3
OH-progesteron
estradiol
prolaktyna
Aha i czy np estradiol powinnam zrobić na początku cyklu (czyli 3-5 dzien) czy lepiej po owulacji? I jak z resztą badań, mogę je zrobić w 3 dniu cyklu? -
nick nieaktualnyEstradiol Fsh Lh najlepiej miedzy 1-3 dniu cyklu mi ginekolog powtarzal ze zawsze dobrzr w 2 lub 3
Prolalktyne tez podobno dobrze w trakcie miesiaczki bo podobno wtedy jest najwyzsza;)
Co do tsh i ogolnie calego panelu tarczycowego to nie ma znaczenia ktory dzien;),
Po owulacji najlepiej w 7 dniu po jest oznaczyc progesteron -
Progesteron to właśnie wiem że po owulacji ale też się zastanawiam jak z estradiolem, bo gdzieś wyczytałam że po owu też można ale już sama nie wiem
I zastanawiam się nad OH-progesteronem, zawsze badałam w 3 dniu cyklu i był wysoki (a to nie jest zwykły progesteron)
-
nick nieaktualnyKurcze w tym niestety nie pomoge bo ja zawsze badalam ten zwykly 7 dni po owulacji aby sprawdzic jak tam po owulce. Nigdy nie miewalam zadnych plamien itp wiec nie zalecal badania progesteronu w innych dniach
Co do estrdiolu wiem ze czasem zalecja badamir w roznych fazach w pierwszych dniach cyklu pozniej blizej owulacji itp zeby sprawdzic jak wzrasta.
Ja zawsze badalam w pierwszych dniach cyklu pozniej juz nie -
A więc tak, byłam dziś na badaniach i mam już niektóre wyniki, czy ktoś mogłby napisać mi czy są w miarę ok?
FT3 2,80 pg/ml Norma 1,71 3,71 N
FT4 1,05 ng/dl Norma 0,70 1,48 N
anty-TPO 0,40 Norma IU/ml 0,00 5,61 N
anty-TG 20,26 IU/ml Norma 0,00 4,11 H
FSH FSH 5,47 mIU/ml
LH LH 4,55 mIU/ml
Estradiol Estradiol 30,00 pg/ml
Prolaktyna Prolaktyna 17,80 ng/ml 5,18 26,53 N
Kortyzol Kortyzol 18,10 µg/dl
Witamina D metabolit 25(OH) Wynik badania: 45,90 ng/mlWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 22:57
-