Badania preimplantacyjne
-
Cześć, czy robiliście badania preimplantacyjne zarodkow przed in vitro? Jeżeli tak, to przy którym transferze? Czy uważacie, ze te badania mają sens (szczególnie jezeli u mnie kariotyp jest ok)? W klinice wyszłoby nam ok 9k za 4 zarodki...33 lata
Ponad 2 lata staran
Endometrioza, adenomioza, niedoczynność tarczycy
Obniżone AMH
Kariotyp ok
2 IUI - nieudane
W trakcie drugiego transferu - pozostały 2 zarodki.
Diagnoza immunologiczna w trakcie (raczej kolorowo nie będzie)
-
Ja robilam po 6 transferach (2 pełne procedury) po 3 stymulacji zbadaliśmy zarodki. Ja jestem niedużo po 30. U mnie 4 Transfery dały ciąże biochemiczne, 1 - ciążę do 7 tyg i 1 beta 0. Nie żałuję wydanych pieniędzy. U nas za 7 zarodkow bylo ok 15 tys. U nas obojga kariotyp prawidłowe, a ponad połowa zarodkow miała wady genetyczne (w tym jedna trisomia 18 chromosomu czyli Zespol Edwardsa)
Ewadb lubi tę wiadomość
Klinika niepłodnodści od 2024
🧔♂️ 36 l. - wszystkie badania książkowe
Kariotyp ✅️
HLA-C1✅️
👩 31 l.
-endometrioza
- choroby autoimmunologiczne
- problemy z owulacjami
-Kariotyp ✅️
3x IUI ❌️❌️❌️
1 IVF
09.2024 - program MZ
Transfery:
1) cb
2)cb
3) cb
2 IVF styczeń 2025 punkcja
4) cb
5) ciąża prawidłowa - 7tc💔👼
6) beta <0.2
3 IVF -lipiec 2025
- KIR AA - brak wszystkich karów implantacyjnych
- PAI 1 homozygota
- MTHFR
- VR2
Lipiec 2025 - stan zapalny endometrium
Pozostałe wyniki immuno w normie -
Hej, my badaliśmy od razu zarodki ze względu na zły wynik kariotypu męża. W sumie 4 zarodki, 1 był zdrowy, dał ciążę biochemiczną. Mamy jeszcze 1 niediagnostyczny, czekamy na powtórzenia badania.
Cena tych badań niestety jest zaporowa i to najprawdopodobniej zamknie nam dalszą drogę. Jeśli was na to stać i masz wskazania to próbuj. -
Malina4321 wrote:Hej, my badaliśmy od razu zarodki ze względu na zły wynik kariotypu męża. W sumie 4 zarodki, 1 był zdrowy, dał ciążę biochemiczną. Mamy jeszcze 1 niediagnostyczny, czekamy na powtórzenia badania.
Cena tych badań niestety jest zaporowa i to najprawdopodobniej zamknie nam dalszą drogę. Jeśli was na to stać i masz wskazania to próbuj.
U mąż też ma nie prawidłowy kariotyp i też mieliśmy jeden zarodek nieinformatywny i po ponownym badaniu okazało się, że jest zdrowy. 🙂Dotipik, Malina4321 lubią tę wiadomość
Starania od 2019
On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
❌Cross-match luty 2025:30,1%, maj 2025:36.9%.
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
III FET 28/04/2025 BetaHCG: 8dpt-15.30, 10dpt-13. 😥 -
Dzięki, dziewczyny! A jaki był medyczny skrót waszych badan? Widziałam różne nazwy tych badan genetycznych i trochę zgłupiałam jak sie właściwie nazywają skrótowo...33 lata
Ponad 2 lata staran
Endometrioza, adenomioza, niedoczynność tarczycy
Obniżone AMH
Kariotyp ok
2 IUI - nieudane
W trakcie drugiego transferu - pozostały 2 zarodki.
Diagnoza immunologiczna w trakcie (raczej kolorowo nie będzie)
-
Ewadb wrote:Dzięki, dziewczyny! A jaki był medyczny skrót waszych badan? Widziałam różne nazwy tych badan genetycznych i trochę zgłupiałam jak sie właściwie nazywają skrótowo...
Tak w skrócie (ale warto sobie doczytać i tym w necie)
PGT-A to takie zwykłe badanie wykrywające podstawowe wady genetyczne, większość par bada zarodki ta metodą
PGT-SR jest dedykowana dla par, które mają nieprawidłowy kariotyp
PGT-M wykrywa choroby jednogenowe np. mukowiscydozęWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 21:21
Ewadb lubi tę wiadomość
Starania od 2019
On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
❌Cross-match luty 2025:30,1%, maj 2025:36.9%.
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
III FET 28/04/2025 BetaHCG: 8dpt-15.30, 10dpt-13. 😥 -
Ewadb wrote:Cześć, czy robiliście badania preimplantacyjne zarodkow przed in vitro? Jeżeli tak, to przy którym transferze? Czy uważacie, ze te badania mają sens (szczególnie jezeli u mnie kariotyp jest ok)? W klinice wyszłoby nam ok 9k za 4 zarodki...
Chce napisać tylko jedną rzecz aby mieć tego świadomość .Kwestie badać zarodki nie badać zostawiam do indywidualnych decyzji natomiast to , że zarodek jest po badaniu genetycznym np zwykłym pgt- a nie oznacza zdrowej ciąży . Tworzą się wady de novo później niż był zarodek badany koleżanka jest w ciąży z dzieckiem terminalnie chorym po badaniu zarodka preimplantacym ( prawidłowy genetycznie ).Później mogą tworzyć się wady letalne rozwojowe . Proponuję rzetelną rozmowę z genetykiem przed podjęciem decyzji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca, 07:58
Ewadb lubi tę wiadomość
-
AniaAniaAnia🙂🙂🙂 wrote:Chce napisać tylko jedną rzecz aby mieć tego świadomość .Kwestie badać zarodki nie badać zostawiam do indywidualnych decyzji natomiast to , że zarodek jest po badaniu genetycznym np zwykłym pgt- a nie oznacza zdrowej ciąży . Tworzą się wady de novo później niż był zarodek badany koleżanka jest w ciąży z dzieckiem terminalnie chorym po badaniu zarodka preimplantacym ( prawidłowy genetycznie ).Później mogą tworzyć się wady letalne rozwojowe . Proponuję rzetelną rozmowę z genetykiem przed podjęciem decyzji.
My jesteśmy po konsultacji z genetykiem, również embriolog zwracał nam na to uwagę kilkukrotnie. Myślę, że nikt nie podejmuje takich decyzji bez konsultacji ze specjalistami. -
Woczekiwaniu wrote:U mąż też ma nie prawidłowy kariotyp i też mieliśmy jeden zarodek nieinformatywny i po ponownym badaniu okazało się, że jest zdrowy. 🙂
To już kolejna taka historia, którą słyszę, dziękuję za ten głos, to podnosi na duchu 🙂Dotipik lubi tę wiadomość
-
Malina4321 wrote:My jesteśmy po konsultacji z genetykiem, również embriolog zwracał nam na to uwagę kilkukrotnie. Myślę, że nikt nie podejmuje takich decyzji bez konsultacji ze specjalistami.
Zależy na kogo się trafi .W klinice mojej koleżanki jest to poprostu popularne większość bada bez tłumaczenia co jak i dlaczego .Malina4321, Dotipik lubią tę wiadomość
-