badania przed staraniem
-
Ja bym zaczęła od
2-3 dzień cyklu: LH, FSH, estradiol
w terminie okołoowulacyjnym jeszcze raz estradiol (żeby sprawdzić, czy są pęcherzyki)
ok 7 dni po przypuszczalnej owulacji progesteron
Oprócz tego TSH w dowolnym dniu cyklu. Przy okazji nie zaszkodzi zrobić zwykłą morfologię z rozmazem oraz żelazo3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Ja bym polecala także monitoring cyklu i badanie nasienia u partnera, u nas tak było ze ja się badalam, a maz dopiero po 7mc od rozpoczecia starań i okazała się, ze problemem jest czynnik męski, niestety w Pl nadal badanie nasienia jest tematem wstydliwym, a naprawdę jest to jedno z podstawowych badan sluzacych rozpoznaniu problemów z płodnością męska Powodzenia życzę i głową do gory, u nas mimo braku szansa na naturalne poczęcie się udało i mam malutki Cud w brzuchu;)
Martoszka lubi tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Mi lekarz zlecił bardzo dużo badań:
- nasienie
- prolaktyna
- AMH (najdroższe)
- progesteron
- FSH
- LH
- estradiol, czyli E2
- TSH
i jeszcze inne, których nazw już nie pamiętam.
Ale dzięki tym badaniom lekarz postawił diagnozę i dostałam leki i teraz się staramy -
Pamiętajcie jeszcze proszę o takich podstawach (o których zapomina się przy staraniach); HIV, wirusowe wątroby, chlamydia, cytologia, różyczka, cytomegalia.
Tak jak dziewczyny piszą ważna jest diagnostyka obojga. Nawet ogólna morfologia może wskazywać ważne informacje o stanie zdrowotnym pary.
Badanie nasienia może nie po kilku miesiącach tylko po roku ale co tam, jak można to warto je zrobić.
USG narządów rodnych kobiety, można pokusić się o monitoring cyklu.
MadBoy lubi tę wiadomość
-