X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną badania przed staraniem
Odpowiedz

badania przed staraniem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mimi89 Znajoma

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) jakie badania nalezy wykonac jesli kilka miesiecy sie nie udaje?? :( jakie sa podtawowe badania?? Tsh? Progesteron?

MadBoy lubi tę wiadomość

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze przed staraniami zrobiłam TSH, prolaktynę. Teraz podczas starań testosteron i hormony nadnerczowe.

M&M
  • AmVormittag Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zaczęła od
    2-3 dzień cyklu: LH, FSH, estradiol
    w terminie okołoowulacyjnym jeszcze raz estradiol (żeby sprawdzić, czy są pęcherzyki)
    ok 7 dni po przypuszczalnej owulacji progesteron

Oprócz tego TSH w dowolnym dniu cyklu. Przy okazji nie zaszkodzi zrobić zwykłą morfologię z rozmazem oraz żelazo

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym polecala także monitoring cyklu i badanie nasienia u partnera, u nas tak było ze ja się badalam, a maz dopiero po 7mc od rozpoczecia starań i okazała się, ze problemem jest czynnik męski, niestety w Pl nadal badanie nasienia jest tematem wstydliwym, a naprawdę jest to jedno z podstawowych badan sluzacych rozpoznaniu problemów z płodnością męska Powodzenia życzę i głową do gory, u nas mimo braku szansa na naturalne poczęcie się udało i mam malutki Cud w brzuchu;)

Martoszka lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie zrobimy badanie w nastepnym tygodniu. Chcialam w piatek, bo mam wizyte u ginka,ale niestety byl alkohol pity to zrobimy w poniedzialek.

M&M
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje swojemu mezowi bodymax plus, a potem bedzie bral androvit. Chyba nie musi odstawiac tego bodymaxa przed badaniem?

MisiaMisia lubi tę wiadomość

M&M
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zlecił bardzo dużo badań:
    - nasienie
    - prolaktyna
    - AMH (najdroższe)
    - progesteron
    - FSH
    - LH
    - estradiol, czyli E2
    - TSH
    i jeszcze inne, których nazw już nie pamiętam.
    Ale dzięki tym badaniom lekarz postawił diagnozę i dostałam leki i teraz się staramy :)

linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0012.gif
    2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie jeszcze proszę o takich podstawach (o których zapomina się przy staraniach); HIV, wirusowe wątroby, chlamydia, cytologia, różyczka, cytomegalia.
    Tak jak dziewczyny piszą ważna jest diagnostyka obojga. Nawet ogólna morfologia może wskazywać ważne informacje o stanie zdrowotnym pary.
    Badanie nasienia może nie po kilku miesiącach tylko po roku ale co tam, jak można to warto je zrobić.
    USG narządów rodnych kobiety, można pokusić się o monitoring cyklu.

MadBoy lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Mimi89 Znajoma

Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na razie zaczynam od morfologii, tsh i prolaktyny...

MisiaMisia lubi tę wiadomość

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potem dochodzi jeszcze wiele innych badań ale na początek to już coś :)

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ