Badania - wizyta w klinice niepłodności
-
Czesc dziewczyny,
staramy się z mężem o dziecko - jesteśmy na etapie 2 cyklu stymulowanego - biorę duphaston, wczesniej lamette. Jesteśmy pod opieką kliniki niepłodności, badania wykonywane wszystkie prywatne w tej klinice. Zastanawiam się czy jest sens wykonywania wszystkiego prywatnie, czy możliwa jest refundacja? Koszty rosną w zastraszającym tempie, i zastanawiam się czy jesteśmy na dobrej drodze.
Dziekuje za opinie - pozdrawiam -
Refundacja przysługuje jedynie do procedury in vitro. Wtedy wszystkie konieczne badania, wizyty, zabiegi i część leków są finansowane.
Do innych procedur nie ma dofinansowań.Diuna_Hollow lubi tę wiadomość
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
CDN...
-
Z tego, co kojarzę (do sprawdzenia w miejscu, w którym mieszkasz), jeśli leczysz się w poradni niepłodności przyszpitalnej wtedy NFZ refunduje koszt badań i wizyt, lecz nie leków. W takich ośrodkach można także zrobić refundowane UIU. Jeśli chodzi o terminy wizyt i kompetencje lekarzy to się nie wypowiem, bo zrezygnowałam dość szybko z takiej poradni. W prywatnych klinikach obecnie możliwa jest refundacja tylko i wyłącznie procedury invitro.
Diuna_Hollow lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 7tc+5-CRL 13.7mm Misia Haribo -
Valie05 wrote:Z tego, co kojarzę (do sprawdzenia w miejscu, w którym mieszkasz), jeśli leczysz się w poradni niepłodności przyszpitalnej wtedy NFZ refunduje koszt badań i wizyt, lecz nie leków. W takich ośrodkach można także zrobić refundowane UIU. Jeśli chodzi o terminy wizyt i kompetencje lekarzy to się nie wypowiem, bo zrezygnowałam dość szybko z takiej poradni. W prywatnych klinikach obecnie możliwa jest refundacja tylko i wyłącznie procedury invitro.
Diuna_Hollow lubi tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
AMH 1.2
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47mln)
5 cykli stymulowanych ❌
Drożność ☑️
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
➡️ 14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną
➡️ IUI ❓ -
Diuna_Hollow wrote:Czesc dziewczyny,
staramy się z mężem o dziecko - jesteśmy na etapie 2 cyklu stymulowanego - biorę duphaston, wczesniej lamette. Jesteśmy pod opieką kliniki niepłodności, badania wykonywane wszystkie prywatne w tej klinice. Zastanawiam się czy jest sens wykonywania wszystkiego prywatnie, czy możliwa jest refundacja? Koszty rosną w zastraszającym tempie, i zastanawiam się czy jesteśmy na dobrej drodze.
Dziekuje za opinie - pozdrawiam
Badania diagnostyczne nie są refundowane. Refundowane jest dopiero leczenie in vitro jesli otrzymacie kwalifikacje. Niestety za diagnostyke trzeba płacić W jakiej klinice się leczycie?Diuna_Hollow lubi tę wiadomość
PCOS
IO -
Cześć, czy jest tutaj ktoś co leczył się w Gyncentrum Katowice?
Widzę ze pierwsza konsultacja jest bezpłatna i zastanawiam się co na takiej wizycie idzie załatwić? Wywiad plus analiza aktualnych wyników badań, ewentualnie skierowania na dalsza diagnostykę ?
Mam rozpoznaną poprzez USG endometriozę 3st - torbiel endometrialna na lewym jajniku 30mm. Ginekolog mówił ze to świadczy o endometriozę ale zastanawia mnie czy idzie ja jakoś szerzej zdiagnozować przez rezonans lub inny sposób ?
Dodatkowo mąż ma aktualne rozszerzone badania nasienia, DNA, chrmoatyne i test HBA.
Obstawiam ze przede mną Jeszcze badanie drożności.
Staramy się od maja 2024, od sierpnia po wykryciu endometriozy i stwierdzeniu na monitoringu braku owulacji mam cykle stymulowane lametta, Zivaferta, Gonapeptyl i duphaston👱🏼♀️ 29 lat
Endometrioza 3st.🦠
AMH 4,45
Czynnik V(R2) heterozygota
MTHFR heterozygota
PAI-1 homozygota
Zaburzenia owulacji -> Zivafert+Gonapeptyl
👱🏼♂️32 lata
Seminogram morfologia 1% ⛔️
Koncentracja 34,54 mln
Ruch postępowy 33%
🫶🏼 10 cs
Plan 2025:
Luty: Wymazy MUCH + bakterio-grzybicze, cytologia
Marzec/kwiecień : drożność, usunięcie torbieli, powtórzenie badań nasienia
Maj: inseminacja ? -
Drożność można zrobić na NFZ jeśli ma się skierowanie od lekarza ginekologa, który ma podpisaną umowę z NFZOna: 33 lata
AMH 1.8
przeciwciała, hormony ok
jajowody drożne
krzywa cukrowa, insulinowa ok
On: 39 lat
wyniki nasienia ok poza morfologią (0%->4%->3%)
fragmentacja 14%
Starania od sierpnia 2022 r.
3 x IUI ❌❌❌
Październik 2024 - startujemy z IV
17.10.2024 punkcja - ❄️❄️❄️
06.01.2025 transfer, beta<0.2
luty 2025 - druga runda -
Migotka96 wrote:Cześć, czy jest tutaj ktoś co leczył się w Gyncentrum Katowice?
Widzę ze pierwsza konsultacja jest bezpłatna i zastanawiam się co na takiej wizycie idzie załatwić? Wywiad plus analiza aktualnych wyników badań, ewentualnie skierowania na dalsza diagnostykę ?
Mam rozpoznaną poprzez USG endometriozę 3st - torbiel endometrialna na lewym jajniku 30mm. Ginekolog mówił ze to świadczy o endometriozę ale zastanawia mnie czy idzie ja jakoś szerzej zdiagnozować przez rezonans lub inny sposób ?
Dodatkowo mąż ma aktualne rozszerzone badania nasienia, DNA, chrmoatyne i test HBA.
Obstawiam ze przede mną Jeszcze badanie drożności.
Staramy się od maja 2024, od sierpnia po wykryciu endometriozy i stwierdzeniu na monitoringu braku owulacji mam cykle stymulowane lametta, Zivaferta, Gonapeptyl i duphaston
@Migotka96 - jestem pod opieką Gyncentrum, w lutym rozpoczynam drugą procedurę. Przed pierwszą wizytą bezpłatną dostałam do wypełniania bardzo obszerną ankietę na temat zdrowia mojego i męża. Na samej wizycie lekarz zapoznał się z najświeższymi wynikami i zaproponował obstawienie najbardziej hardcorowymi lekami + zlecił monitoring. Kolejna wizyta była już kwalifikacyjna do programu refundacji in vitro.
Nastaw się na częste opóźnienia. Poza tym raczej nie mam uwag co do działania tej kliniki. Lekarze odpowiadają na pytania, o dodatkowych badaniach ty decydujesz (nie ma presji, za to jest dużo zrozumienia, że to ogromne koszta i trzeba to przemyśleć). Przez ponad pół roku miałam tam tylko jedną wtopę z lekarzem - po trzech minutach wizyty byłam gotowa całkiem wycofać się ze starań. Teraz mam adnotację, że jest wyłączony z mojego leczenia i klinika zadbała o to, żebym nie miała z nim styczności.AMH 22.96
PCOS atypowo
niedoczynność tarczycy
hiperprolaktynemia
HPV
kariotypy prawidłowe
NK: cd56 bright 88, cd56 dim 12
ALLO MLR: 15.9%
KIR: Bx
07.24 - punkcja: 5❄️
26.08.24 - transfer ❄️, beta ujemna
21.09.24 - biopsja endometrium + immunolog
21.10.24 - transfer ❄️ (accofil, intralipid), beta ujemna
18.11.24 - planowany transfer ❄️❄️ / odwołany
21.11.24 - transfer ❄️ (accofil-wlew, encorton, atosiban, accofil, magnez), beta 7dpt >2, beta 11dpt >0.2
24.12.24 - transfer ❄️❄️ (accofil, encorton, intralipid, atosiban, prolutex, magnez), beta ujemna
01.25 - pabi-dexamethason / do odwołania
02. 25 - druga procedura? + wyniki CFTR -