Brak implantacji / zarodki po PGS pod opieka immunologa
-
Witajcie,
Właśnie chyba zakończyłam pierwsza procedurę.
Trzeci nieudany transfer. (7dpt beta 0)
Za każdym razem podano prawidłowa blastocyste po badaniu genetycznym PGT-SR
Za każdym razem beta ZERO
Co robić?
1. Immunologia zdiagnozowana i ogarnięta u Malinowskiego juz do transferu nr 2 i 3 (szczepienia, accofil, encortolon, prograf, plaquenil, intralipid, heparyna, acard). Zbadane kiry, cytokiny, allo mlr, cross match, cała masa przeciwcial - chyba wszystko co można bylo zbadac.
2. Przed transferem nr 3 wykonana dodatkowo histeroskopia (nic nie wykazala) I biopsja endometrium z cd56 i cd138. Brak cd138, a CD56 rozsiane komórki pozytywne w obrębie polipa (średnio około 90/mm2)
Trochę dziwny ten polip, co go w histero nie było widać, ale żaden lekarz coś nie mial uwag. Jeden stwierdził że wycięto go przy biopsji a ilość cd56 jest nieznacząca.
3. Transfer nr 1 i 2 na cyklu sztucznym. Transfer nr 3 na cyklu naturalnym ale z niskim progesteronem, sztuczny prog włączony dopiero w dniu transferu.
4. Trombofilie , mutacje, krzywe insulinowe zbadane. Homocysteina, antytrombina, białko c, białko s, pp antykardiolipinowe I pp antybetaglikoproteinowe - wszystko ok. W trombofilii wrodzobej tylko wyszlo PAI w układzie homozygotycznym.
5. Nie miałam badania kurczliwości (lekarz kręcił nosem, że to na pewno nie problem ale brałam magnez i nospe), nie miałam badania receptywności (moja klinika raczej nie uznaje)
6. Niby nasze komórki rokuja dobrze, duża ilość komorek jajowych, spora ilość zarodkow, w tym prawidlowe ale co z tego .... Pierwotna przyczyną IVF IMSI były obniżone parametry nasienia i potem doszla translokacja genetyczna u meza. Potem wyszły nieprawidłowości immuno no i na końcu ten brak implantacji.
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji (nawracajacego braku implantacji) I w końcu się udało? Nie wiem czy te nasze zarodki są jakieś słabe choc na pierwszy rzut wszystko ok czy to u mnie nawet najlepszy zarodek nie chce się przyjąć choćby na chwile czy ktoś spotkal lekarza który się w tym specjalizuje?
Immunolog twierdzę że zarodki mogą być słabe bo powstały przed leczeniem. Moje gameta były niszczone przez wysokie TNFalfa a meza przez przeciwciala antyplemnikowe. Zresztą ja też mam przeciwciala antyplemnikowe i antylozyskowe.
Obecnie Invimed Wrocław. Zmieniac lekarza? Klinikę? Na jaką? Myslalam wstepnie o Czechach lub np o dr Palidze? Tylko Angelius chyba nie bada zarodkow.
Szukać immunoglobulin? A może całkiem odstawić tą tone chemii .... eh mam straszny mętlik we łbie:(
Spróbować podać 2 zarodki? Myśleć o AZ?
A może nic nie robić? Tylko dalej powtarzać to samo..., może tylko umówić się extra do psychologa .. Tylko co ma większy sens i gdzie jest granica....
Będę wdzięczna za rady, szczególnie weteranek. Może są takie, co oszukały system i się w końcu udałoWiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 21:32
ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
ON: 39 l. Nieprawidłowy kariotyp, Translokacja robertsonowska (13,14), słaba koncentracja i morfologia
I IVF / IMSI + PGT-SR
13.01.2021 Punkcja, 21 komórek pobranych -> 18 dojrzałych i zapłodnionych -> 13 trzydniowych zarodkow -> 6 blastek -> 3 prawidłowe zarodki po badaniu genetycznym
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
21.04.2021 Transfer 1❄️4AA beta <0,2 💔 😢 -> immunologia prof. Malinowski Łódź, leki i sczepienia limfocytami
22.12.2021 Transfer 2❄️4AB beta <0,2 💔 😢 -> histero + biopsja endo cd56, cd138
12.04.2022 Transfer 3❄️4BB beta <0,2 💔 😢 -> Reprofit Czechy, ERA test, przesuniete okno implantacyjne o 24 h
II IVF / PICSI + MACS + PGT-SR 17 MII -> 10 ❄️
09.03.2023 Transfer 4 Reprofit Brno
4dpt II, 5dpt 13,7, 7 dpt 45,5, 9 dpt 109, 11 dpt 243, 14 dpt 739 -
Mam cztery nieudane transfery zarodków przebadanych i trzech zdaniem embriologa "też prawdopodobnie zdrowych".
Lekarze niestety nie wymyślili u mnie prochu. Były immunolog sugerował immunoglobuliny. Czechy podobno są polecane przy problemach z uzyskaniem własnych zarodków.Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka. -
Krakowska wrote:Mam cztery nieudane transfery zarodków przebadanych i trzech zdaniem embriologa "też prawdopodobnie zdrowych".
Lekarze niestety nie wymyślili u mnie prochu. Były immunolog sugerował immunoglobuliny. Czechy podobno są polecane przy problemach z uzyskaniem własnych zarodków.
Teraz dopisałam jeszcze - prof Malinowski twierdzi że zarodki mogą być słabe bo powstały przed leczeniem. Moje komórki mógłby być wtedy niszczone przez wysokie TNFalfa a meza przez przeciwciala antyplemnikowe. Zresztą ja też mam przeciwciala antyplemnikowe i antylozyskowe. Dlatego sugeruje leczenie obu stron w przypadku podejścia do kolejnej procedury i leki jeszcze przed stymulacja.ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
ON: 39 l. Nieprawidłowy kariotyp, Translokacja robertsonowska (13,14), słaba koncentracja i morfologia
I IVF / IMSI + PGT-SR
13.01.2021 Punkcja, 21 komórek pobranych -> 18 dojrzałych i zapłodnionych -> 13 trzydniowych zarodkow -> 6 blastek -> 3 prawidłowe zarodki po badaniu genetycznym
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
21.04.2021 Transfer 1❄️4AA beta <0,2 💔 😢 -> immunologia prof. Malinowski Łódź, leki i sczepienia limfocytami
22.12.2021 Transfer 2❄️4AB beta <0,2 💔 😢 -> histero + biopsja endo cd56, cd138
12.04.2022 Transfer 3❄️4BB beta <0,2 💔 😢 -> Reprofit Czechy, ERA test, przesuniete okno implantacyjne o 24 h
II IVF / PICSI + MACS + PGT-SR 17 MII -> 10 ❄️
09.03.2023 Transfer 4 Reprofit Brno
4dpt II, 5dpt 13,7, 7 dpt 45,5, 9 dpt 109, 11 dpt 243, 14 dpt 739 -