X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną brak możliwości rozpoczęcia stymulacji ze względu na powstające pęcherzyki podczas brania antykoncepcji
Odpowiedz

brak możliwości rozpoczęcia stymulacji ze względu na powstające pęcherzyki podczas brania antykoncepcji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blanka Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, czy może miałyście podobną sytuację do mojej obecnej. Zgodnie z zaleceniem lekarza zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne - Stediril i 15 dnia brania tabletek miałam zgłosić się na wizytę. Lekarz zrobił usg i zauważył spory pęcherzyk w jednym jajniku, który uniemożliwił nam podejście do stymulacji in vitro. Lekarz stwierdził, że muszę dokończyć listek tabletek (czyli jakieś 6 tabletek). Następnie odstawić tabletki i po 3-4 dniach powinien pojawić się okres. Następnie mam brać kolejny listek tabletek i 15 dnia kolejna wizyta i monitoring aby zobaczyć co się dzieje z pęcherzykiem i jeśli wszystko będzie ok to zaczniemy stymulację. Lekarz stwierdził, że taki pęcherzyk to nic dobrego i najważniejsze aby nie urósł bo wtedy czeka mnie zabieg. Lekarz powiedział, że powinien się wchłonąć ale póki co stwierdził abym nie zadawała pytań i abym o tym nie myślała. Ciężko nie myśleć skoro taki stan może generować dalsze czynności medyczne i to nie planowane. Czy może miałyście taką sytuację? Będę wdzięczna za informację.

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    On- niskie parametry nasienia, SM
    AMH- 0.29, FSH -17,06
    12.06.2020 - IUI 1 - nieudana
    06.07.2020 r. - IUI 2- nieudana
    26.08.2020- IUI 3 - nieudana
    09.2024- ivf 1- Stediril, Bemfola, Menopur, Gonapeptyl. Pęcherzyk 10 mm. Stymulacja przerwana. Brak reakcji na leki.
    09.2024- priming estrogenowy, Duphaston
    10.2024 -ivf 2 - Mensinorm 300-450 Rekovelle 12.0, Clostilbegyt
  • bubuś Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam takiej sytuacji teraz tylko zanim jeszcze myślałam o dziecku, ale tutaj na forum podobne rzeczy się przewijały… to być może jest pęcherzyk z poprzedniego cyklu… tak się zdarza. Po to są monitoringi żeby oszacować, czy jest sens w tym cyklu podchodzić od stymulacji czy nie. Nie martw się i cierpliwie czekaj. Ja wiem, że jest ciężko i chciałybyśmy już, ale nasz organizm nie zawsze na nasze „już” jest gotowy. Lekarz na pewno wie co robi. Ok 10 lat temu miałam taki pęcherzyk, który zginął dopiero po 3 miesiącach brania tabletek. Być może to pozostałość z poprzedniego cyklu, lub niewielka torbiel, która sama się wchłonie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 18:28

Blanka lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️ 91’ 🙋🏻‍♂️ 84’

Starania od 08.2022

03.2024 -> MedArt -> AMH 1,84 🔸 KIR AA 🔸 Niedrożny lewy jajowód 🔸 morfologia 2% 🔸 słaba ruchliwość

08.2024 -> 1IUI 💔 5tc
    10.2024 -> przygotowania do IVF
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też wyszedł na usg taki przetrwały pęcherzyk dokładnie w dzień kiedy już miałam zaczynać stymulację 🥲
    Lekarz zlecił Orgametril do końca cyklu, niestety pęcherzyk się nie wchłonął. Później cały kolejny cykl zlecił tabletki antykoncepcyjne - te również nie podziałały na torbielkę. Finalnie zadecydowałam, że nie chcę dłużej tracić czasu i podeszłam do stymulacji z tym pęcherzykiem.
    Lekarz nie robił problemów, ale też nie była to duża torbiel ok. 18 mm.
    Stymulacja przebiegła bardzo dobrze, pęcherzyk nie urósł, za to było dużo dojrzałych komórek jajowych (12).

Ale każdy przypadek jest inny, na pewno warto przed podejściem do procedury spróbować różnych sposób żeby pęcherzyk się wchłonął i nie przeszkadzał. 😉

Powodzenia! 🌺

Blanka lubi tę wiadomość

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
    genetyka ok👍

03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
    24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
    02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
    - wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
    zarodki 5 doba: ❄❄❄
    07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
    7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU
    26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
    13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec ☺💙

preg.png
  • Blanka Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    U mnie też wyszedł na usg taki przetrwały pęcherzyk dokładnie w dzień kiedy już miałam zaczynać stymulację 🥲
    Lekarz zlecił Orgametril do końca cyklu, niestety pęcherzyk się nie wchłonął. Później cały kolejny cykl zlecił tabletki antykoncepcyjne - te również nie podziałały na torbielkę. Finalnie zadecydowałam, że nie chcę dłużej tracić czasu i podeszłam do stymulacji z tym pęcherzykiem.
    Lekarz nie robił problemów, ale też nie była to duża torbiel ok. 18 mm.
    Stymulacja przebiegła bardzo dobrze, pęcherzyk nie urósł, za to było dużo dojrzałych komórek jajowych (12).

Ale każdy przypadek jest inny, na pewno warto przed podejściem do procedury spróbować różnych sposób żeby pęcherzyk się wchłonął i nie przeszkadzał. 😉

Powodzenia! 🌺

Dziękuję Wam bardzo za informacje. A czy pęcherzyk, o którym piszesz wchłonął się? Czy może musiałaś go jakoś usunąć?

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
    09.2024- ivf 1- Stediril, Bemfola, Menopur, Gonapeptyl. Pęcherzyk 10 mm. Stymulacja przerwana. Brak reakcji na leki.
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czasie punkcji, przy pobieraniu komórek jajowych, został nakłuty.
    Teraz te pozostałości po pęcherzykach muszą się wchłonąć i dopiero jak będzie czysty obraz jajników to będzie wiadomo, czy to nakłucie coś pomogło. 😉
    Podejrzewam że dopiero na usg za około 2-3 tygodnie będę to miała sprawdzone.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
    genetyka ok👍

03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
    24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
    02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
    - wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
    zarodki 5 doba: ❄❄❄
    07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
    7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU
    26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
    13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec ☺💙

preg.png
  • Blanka Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    W czasie punkcji, przy pobieraniu komórek jajowych, został nakłuty.
    Teraz te pozostałości po pęcherzykach muszą się wchłonąć i dopiero jak będzie czysty obraz jajników to będzie wiadomo, czy to nakłucie coś pomogło. 😉
    Podejrzewam że dopiero na usg za około 2-3 tygodnie będę to miała sprawdzone.

Dziękuję Ci bardzo za informację ♥️Powodzenia 🍀

HolyFantasia lubi tę wiadomość

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ