X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Choroby tarczycy
Odpowiedz

Choroby tarczycy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oluniaaa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Czy któraś w was miała robione badania Anty-TG i Anty-TPO?
    Bo ja właśnie odebrałam wyniki....A-TG wyszło 212,7 U/ml a A-TPO wyszło 205 U/ml.
    TSH 1,298 a fT3 3,19 a fT4 1,07.
    Jestem zaniepokojona tymi przeciwciałami.

wniddf9h8xpsthjb.png
    km5sdf9hrm4qrho3.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wskazuje to na hshimoto. Ale widac, ze tatryca pracuje prawidlowo. Idz do endokrynologa niech zrobi usg i powie jak to dalej widzi:)

M&M
  • agnb6 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robione właśnie badania i wszystko niby wyszło dobrze, oprócz tych Anty-TG. Wyszły mi 207,5 IU/ml, a norma jest max do 115.
    Reszta to:
    TSH 0,73 uU/ml (norma 0,20- 4,00)
    FT3 3,2 pg/ml (norma 1,8- 5,00)
    FT4 15,20 pg/ml (norma 8,00- 19,00)
    FSH 4,7 mlU/ml (norma 3,3- 11,30)
    LH 3,3 mlU/ml (norma 1,7- 7,20)
    prolaktyna 7,40 ng/ml (norma 2,00- 25,00)
    Anty TPO 23,8 IU/ml (norma poniżej 63)

Usg tarczycy wskazało powiększoną tarczycę i jakieś cienie wskazujące na początek zapalenia tarczycy. Ale wizytę u endokrynologa mam dopiero na koniec stycznia.
    Ehh.. czekam więc...

Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
    Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
    Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ