Czy łyżeczkowanie macicy jest elementem histeroskopii?
-
Na wypisie mam histeroskopia diagnostyczna.
Definicja histeroskopii i histeroskopii diagnostycznej jest tu: http://www.evaclinic.pl/data/_uploaded/media/Histeroskopia.pdf
Zostałam zakwalifikowana do zabiegu z powodu podejrzenia polipa, myślałam, że jeśli polipa nie znaleźli to pobrali tylko wycinki do badania histopatologicznego i tyle. Może się mylę? -
Mi lekarka z kliniki mówiła, że histero na NFZ często kończy się łyżeczkowaniem. Jeśli chcesz wiedzieć na pewno, jak było u Ciebie, to trzeba się kontaktować z lekarzem, który robił zabieg.
Mnie lekarka uczuliła, że jeśli zdecyduję się na histeroskopie z NFZ to mam wyraźnie zaznaczyć, że nie życzę sobie łyżeczkowania. -
Ale chyba na wypisie by napisali, że polip był i został usunięty?
I wtedy jeśli był i został usunięty to chyba zostałaby zastosowana metoda: histeroskopii zabiegowej, a nie diagnostycznej jak napisali?
Ponadto na wypisie jest: "Obserwacja w kierunku polipa kanału szyjki negatywna."
No chyba, że na NFZ nie przywiązują wagi do nazywania zabiegów?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2016, 19:07
-
Palunia, pytanie co to znaczy "wyskrobiny". Mogła być zrobiona tylko rysa, albo lekarz poleciał "po całości". Z wypisu tego nie wywnioskujesz.
A odpowiadając na Twoje pytanie - tak, w szpitalu mogli zrobić łyżeczkowanie przy histero diagnostycznym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2016, 19:09
-
Palunia, na forum do tego nie dojdziemy. Śledztwa nie przeprowadzimy. Raczej nie ma wątpliwości co do tego, że zrobiono lyzeczkowanie skoro jest to napisane na wypisie. Niezależnie od tego jakiej nazwy użyli. Trzeba wyjaśnić to z lekarzem. Forum nie wyjaśni sprawy.
Jeśli byłby polip to napisano by na wypisie, że był i że go usunięto. -
Widzisz Anatolka, gdyby kontakt z tym lekarzem był taki prosty, to nie pisałabym o tym na forum. Niestety nie mam możliwości się z nim spotkać nawet "prywatnie" bo tak chciałam.
Jestem trochę w kropce, bo tak bardzo chciałabym już wznowić "starania" a tu klops! znowu jest jakaś przeszkoda -