X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Dawstwo gamet i zarodków
Odpowiedz

Dawstwo gamet i zarodków

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Pełna wątpliwości77 Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które mają dzieci z dawstwa nasienia, komórek jajowych lub zarodków. Czasem zdarza się, że zaglądają tu jeszcze przez kilka lat po urodzeniu dziecka lub przy okazji starania się o rodzeństwo. Pytanie jest do tych, które zdecydowały się poinformować swoje dziecko/dzieci o ich pochodzeniu. Jeżeli mogłybyście opowiedzieć coś o tym jak to wyglądało, jak zareagowało wasze dziecko. Wiem, że psycholodzy zalecają dawkowanie tych informacji od najmłodszych lat w sposób dopasowany do wieku dziecka, ale nie znalazłam nigdzie miejsca gdzie rodzice podzieliliby się takim doświadczeniem. Istnieją jedynie poradniki powiedzieć i rozmawiać i to super, że istnieje chociaż to, ale wydaje mi się, że jednak amerykańskie realia odbiegają od polskich. Przecież dawstwo w Polsce istnieje od wielu lat i na forach takich jak choćby to można zdobyć wiele informacji gdzie, jak, za ile, jaki lekarz, klinika, jakie leki, jakie badania, natomiast co potem z tym niełatwym tematem w relacji z własnym dzieckiem nie ma zbyt wiele oprócz paru pogadanek psychologów. Ale może ktoś podzieliłby się swoim własnym doświadczeniem? Chyba, że życie weryfikuje wcześniejsze deklaracje na temat szczerości z dzieckiem, a jak przychodzi co do czego to nikt nie mówi? Oczywiście każdy ma prawo wyboru w tej kwestii, ale wiele dziewczyn deklaruje, że powie, czytałam takie deklaracje na forach nawet sprzed 10 lat. Czyli na ten moment takie rozmowy już powinny się odbyć. Stąd moja prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Ja jestem w ciąży z KD i taka rozmowa, czy raczej rozmowy bo to przecież proces przede mną stąd moje poszukiwanie wsparcia w tym temacie.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2023, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozmawiałam z psychologiem na ten temat i powiedziała że to nasza indywidualne decyzja ale ze nietrzeba mówić. Bo to ty to dziecko od początku nosisz w brzuszku to twoje bicie serca pamięta i to Cirbie będzie traktować jako matkę dodatkowo w papierach wszędzie to ty będziesz wpisana jako matka biologiczna a nie ze komórka z dastwa....niematrwsie kochana na zapas ciesz cudem ciąży i potem macierzyństwa .....

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ