X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Dawstwo gamet i zarodków
Odpowiedz

Dawstwo gamet i zarodków

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Pełna wątpliwości77 Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które mają dzieci z dawstwa nasienia, komórek jajowych lub zarodków. Czasem zdarza się, że zaglądają tu jeszcze przez kilka lat po urodzeniu dziecka lub przy okazji starania się o rodzeństwo. Pytanie jest do tych, które zdecydowały się poinformować swoje dziecko/dzieci o ich pochodzeniu. Jeżeli mogłybyście opowiedzieć coś o tym jak to wyglądało, jak zareagowało wasze dziecko. Wiem, że psycholodzy zalecają dawkowanie tych informacji od najmłodszych lat w sposób dopasowany do wieku dziecka, ale nie znalazłam nigdzie miejsca gdzie rodzice podzieliliby się takim doświadczeniem. Istnieją jedynie poradniki powiedzieć i rozmawiać i to super, że istnieje chociaż to, ale wydaje mi się, że jednak amerykańskie realia odbiegają od polskich. Przecież dawstwo w Polsce istnieje od wielu lat i na forach takich jak choćby to można zdobyć wiele informacji gdzie, jak, za ile, jaki lekarz, klinika, jakie leki, jakie badania, natomiast co potem z tym niełatwym tematem w relacji z własnym dzieckiem nie ma zbyt wiele oprócz paru pogadanek psychologów. Ale może ktoś podzieliłby się swoim własnym doświadczeniem? Chyba, że życie weryfikuje wcześniejsze deklaracje na temat szczerości z dzieckiem, a jak przychodzi co do czego to nikt nie mówi? Oczywiście każdy ma prawo wyboru w tej kwestii, ale wiele dziewczyn deklaruje, że powie, czytałam takie deklaracje na forach nawet sprzed 10 lat. Czyli na ten moment takie rozmowy już powinny się odbyć. Stąd moja prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Ja jestem w ciąży z KD i taka rozmowa, czy raczej rozmowy bo to przecież proces przede mną stąd moje poszukiwanie wsparcia w tym temacie.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2023, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozmawiałam z psychologiem na ten temat i powiedziała że to nasza indywidualne decyzja ale ze nietrzeba mówić. Bo to ty to dziecko od początku nosisz w brzuszku to twoje bicie serca pamięta i to Cirbie będzie traktować jako matkę dodatkowo w papierach wszędzie to ty będziesz wpisana jako matka biologiczna a nie ze komórka z dastwa....niematrwsie kochana na zapas ciesz cudem ciąży i potem macierzyństwa .....

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ